Coronavirus: sinteză
289 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 21 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 1355 de teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 164 858. S-au vindecat 154 303 persoane, 3577 au decedat (14 — în ultimele 24 de ore). 6998 de persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 225 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 35 — conectate la aparatele de respirație asistată.
Imunizare
În Republica Africa de Sud a fost amânată imunizarea împotriva coronavirusului cu preparatul AstraZeneca, acesta demonstrând o eficiență scăzută împotriva tulpinei COVID sud-africană. Anterior, autoritățile din Franța, Germania, Belgia, Danemarca, Suedia, Australia și alte țări nu au recomandat utilizarea AstraZeneca pentru imunizarea persoanelor în vârstă de peste 65 de ani din cauza neîncrederii în eficiența medicamentului în această categorie de vârstă.
Sandu
Președinta Maia Sandu a susținut un briefing despre rezultatele vizitei sale la Paris. Potrivit afirmațiilor lui Sandu, subiectele principale pe care le-a discutat cu primele persoane ale Franței au fost reglementarea transnistreană, atragerea investițiilor în Moldova și obținerea vaccinului împotriva coronavirusului. Întrebată de jurnaliști dacă este gata să se vaccineze împotriva COVID, Sandu a spus că nu se regăsește printre cei care ar trebui să se imunizeze în primul rând.
Calea ferată
Administrația Întreprinderii de Stat «Calea Ferată din Moldova» (CFM) a declarat că știe cum să depășească situația de criză de la CFM și a cerut cetățenilor să nu împiedice «soluționarea problemei». Șefii CFM au mai declarat că de situația care s-a creat la întreprindere este vinovată fosta conducere care «a distrus sistematic CFM începând cu anul 2009, aducând întreprinderea până aproape de un faliment total».
Laundromat
În Rusia a finalizat ancheta împotriva unuia dintre figuranții principali în dosarul despre Laundromat — bancherul Oleg Kuzmin. Acesta și-a recunoscut vina și a depus declarații împotriva a vreo 20 de finanțiști și politicieni implicați în Laundromat, inclusiv împotriva lui Renato Usatîi, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon și a surorii acestuia, Elena Platon.
Dodon și șahul
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat un control repetat în privința lui Igor Dodon pentru nerespectarea «regimului juridic al incompatibilității» de funcții în perioada mandatului de președinte. Este vorba despre funcția sa de președinte al Federație de Șah din Moldova. PSRM a comunicat că ANI a mai efectuat o asemenea verificare în anul 2017 și nu s-au depistat încălcări, întrucât această funcție nu este remunerată. Atunci, administrația președintelui s-a adresat cu această chestiune către ANI.
Chișinău
Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, a cerut să fie închise «barurile» și gheretele cu alcool situate în preajma școlilor și a stațiilor de transport public. Primarul a declarat că vânzarea alcoolului în aceste locuri este ilegală.
Tiraspol și «nr. 19»
La sfârșitul lunii februarie, la Tiraspol se va închide asociația civică independentă Clubul «nr. 19». Acesta a fost singura platformă din Transnistria, unde se organizau lecții necenzurate despre politică, concerte rock și chiar întâlniri cu ambasadorii. Administratorii și vizitatorii clubului au povestit pentru MM cum activitatea clubului s-a soldat cu interogări la serviciile speciale locale și de ce anume la «nr. 19» mulți tineri transnistreni au înțeles că ei nu sunt singuri.
Casă comună?
NM a publicat recent cel de-al nouălea, ultimul material din cadrul proiectului special «Cum a devenit Moldova casă comună pentru diferite popoare». Reacția provocată de acest text, dedicat rușilor din Moldova, a fost foarte aprinsă. Polemicile au degenerat imediat în dezbateri despre «băștinași și venetici» și nu s-a trecut nici fără «problema sensibilă» despre limbă. În noul video, NM a discutat cu cetățeni vorbitori de limba română din țara noastră despre ei înșiși, despre Moldova și despre ruși.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 9 februarie
- Comisia Electorală Centrală, ANRE și Consiliul Audiovizualului se vor convoca în ședințe.
- Se va întruni în ședință comisia parlamentară de control al finanțelor publice.
- Deputații PSRM vor susține o conferință de presă (subiectul nu a fost anunțat).