De ce Rusia a impus interdicții
Rusia a interzis intrarea pe teritoriul țării pentru 20 de moldoveni, inclusiv 18 deputați ai PAS. Printre aceștia se numără Mihai Popșoi, Veronica Roșca, Radu Marian, Doina Gherman, ș.a. De asemenea, în listă se regăsește Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente și șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Oleg Bucătaru.
MAEIE a calificat decizia Moscovei drept răspuns a părții ruse după reducerea numărului de angajați ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. De asemenea, guvernul de la Chișinău consideră că acest răspuns este unul «regretabil» și a subliniat că «Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acțiunilor destabilizatoare».
La rândul său, Macovei a menționat: «Nu aș spune că este o listă cu care să te mândrești, dar sunt flatat!». Șeful API consideră că faptul că a fost inclus în listă este rezultatul luptei eficiente cu dezinformarea și propaganda, pe care o întreprinde Asociația.
De cealaltă parte, PAS a precizat că deputații respectivi nici nu intenționau să meargă în Rusia, iar singurul care poartă răspundere pentru înrăutățirea relațiilor moldo-ruse este Kremlinul, care a declanșat războiul și care continuă să întreprindă acțiuni menite să destabilizeze situația din Moldova.
Despre reacția altor deputați PAS vizați de decizia Moscovei — în materialul «Ca o mușcătură de țânțar».
Tot ieri, Parlamentul a anunțat că Moldova va denunța încă un acord cu CSI. Este vorba despre cel privind mecanismele de interacțiune în asigurarea Trupelor de Grăniceri cu armament și tehnică militară. Decizia a fost luată de comisia privind politica externă și integrarea europeană.
Exportăm mai puțin
În acest an, exportul mărfurilor moldovenești a scăzut cu aproape 11%. Ministerul Economiei explică fenomenul prin câteva motive: creșterea mare a exportului în anul 2022, scăderea cererii în țările UE, scăderea prețurilor pe piețele internaționale, întărirea leului față de alte valute, scăderea potențialului de export.
Principalele piețe de desfacere pentru Moldova rămân în continuare România — 31,6%, Ucraina — 17,6%, Italia — 6,8%, Germania — 5,5%, Rusia — 4%, Turcia și Cehia — câte 3,9%.
Oficialii și întâlnirile acestora
Maia Sandu a avut o întrevedere cu Angela Sax, șefa oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Moldova. Șefa statului a mulțumit pentru ajutorul prompt din partea BERD în depășirea situațiilor de criză. Președinta Maia Sandu a transmis că mizăm în continuare pe suport în dezvoltarea interconexiunilor de transport și de energie cu Uniunea Europeană.
De asemenea, președinta a ținut un discurs la Congresul diasporei. Aceasta le-a mulțumit cetățenilor care revin acasă și a menționat că luna august aduce Moldovei o bucurie aparte (evenimentul se desfășoară anual în luna august).
Lordul Eric Pickles efectuează o vizită la Chișinău. Acesta a participat la o sesiune de dialog cu reprezentanți ai societății civile despre consecințele Holocaustului și antisemitismul din Republica Moldova. Acesta a menționat că Moldova este o regiune foarte importantă pentru studierea istoriei Holocaustului și a surselor acestuia, întrucât «fasciștii au ucis aici un număr enorm de evrei».
Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian s-a întâlnit cu șefa delegației Comitetului Internațional al Crucii Roșii în Republica Moldova, Doris El Doueihy. Oficialii au discutat despre activitatea organizației, inclusiv în regiunea transnistreană.
Goodbye, Gîlcă!
Boris Gîlcă a demisionat din funcția de șef al direcției sănătate a Primăriei Chișinău. Anterior, acesta a fost acuzat că ar fi furat mărfuri destinate Centrului pentru cazarea temporară a refugiaților. În timpul perchezițiilor în locuința sa, ofițerii CNA au depistat și confiscat un aspirator marca Bosch, două cuptoare cu microunde, două reșouri, patru saci de dormit, opt cutii cu veselă și numeroase conserve și produse.
Litigii cu privire la Aeroport
Guvernul se pregătește de litigii judiciare cu fostul concesionar al Aeroportului internațional Chișinău — compania Komaksavia Airport Invest Ltd (proprietarul Avia Invest). Pentru serviciile celor trei birouri de avocați (din Suedia, SUA și Moldova) vor fi alocate €90 mii.
Ajutor din partea României
Guvernul României a decis să aloce Moldovei €866,4 mii. Banii vor fi utilizați pentru dezvoltare și asistență umanitară.
Premierul român Marcel Ciolacu s-a întâlnit la București cu omologul său ucrainean Denis Șmîgal, cu care a discutat despre tranzitul de cereale.
Între timp, Moldova pregătește un loc de ajutor umanitar pentru Ucraina: conserve în valoare de 3,3 mln lei.
Și iarăși GMG
Consiliul Audiovizualului a amendat cu 437 mii lei șapte posturi TV (Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Mega TV (fostul СТС), Familia (fostul Домашний) și Canal5), afiliate lui Vladimir Plahotniuc.
Șor e aproape
În Moldova a intrat în vigoare interdicția de a candida la alegeri pentru persoanele cu funcții de conducere în partidele declarate neconstituționale.
Între timp, Ilan Șor a anunțat că lansează programul «Satul moldovenesc», în cadrul căruia va aloca 17 miliarde lei pentru reparația drumurilor, a școlilor și a parcurilor din localitățile rurale.
NM i-a luat un interviu vicepreședintelui Adunării Populare a Găgăuziei Alexandr Tarnavschi. Acesta a explicat de ce locuitorii Moldovei nu mereu înțeleg ce se întâmplă în Găgăuzia, din ce motiv noul executiv al autonomiei nu poate fi aprobat și de ce consideră că «principala idee a lui Șor este confruntarea Comratului și a Chișinăului».
Fermierii sunt nemulțumiți
Asociația «Forța Fermierilor» s-a arătat nemulțumită de întrevederea cu ministrul Agriculturii Vladimir Bolea și insistă pe o discuție cu premierul Dorin Recean. Agriculturii amenință că va urma o reacție «dură» dacă nu vor fi auziți. Așteptăm din nou tractoarele în capitală.
COVID-19. Nu v-ați așteptat?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că în ultima lună a crescut cu 63% numărul de îmbolnăviri cu COVID-19. Avem însă și o veste bună: numărul deceselor a scăzut cu 56%.
Bună dimineața!
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!