NM Espresso: de ce Dodon este dispus „să-și riște sănătatea”, de ce Filat a revenit în politică și din ce cauză în Chișinău iarăși miroase urât
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: de ce Dodon este dispus „să-și riște sănătatea”, de ce Filat a revenit în politică și din ce cauză în Chișinău iarăși miroase urât

Epidemia: situația

547 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au procesat 2761 de teste. Astfel, bilanțul celor care s-au contaminat a ajuns până la 32484 de persoane. 22673 dintre acestea s-au însănătoșit, iar 929 au decedat. 8882 de pacienți continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 534 dintre ei fiind în stare gravă, iar 35 – conectați la aparatele de respirație asistată.

De la 1 septembrie, cetățenii Moldovei care revin acasă din țările incluse în „zona verde” nu vor fi obligați să respecte carantina de 14 zile. Autoritățile au promis că vor publica mai târziu lista țărilor din zonele „verde” și „roșie” și o va actualiza în permanență.

 „Președintele răspunde”

Președintele Igor Dodon consideră că decizia autorităților de a deschide grădinițele și școlile la 1 septembrie este corectă. Potrivit afirmațiilor sale, guvernul a alocat zeci de milioane de lei pentru a minimiza riscurile. Însă procesul educațional va fi sistat dacă va apărea o asemenea necesitate, a menționat Dodon. El a mai dat asigurări că în timpul apropiat, Moscova va lua o decizie prin care va permite elevilor și studenților din Moldova, care au fost admiși sau care învață deja în Rusia, să plece la studii.

Aflându-se acum la Moscova, Dodon a mai declarat că își dorește să devină „primul cetățean moldovean” care va administra vaccinul împotriva coronavirusului anunțat de Rusia. Dodon speră că astfel va spulbera „scepticismul unor cetățeni ai Moldovei în privința acestui vaccin” și „chiar să-și riște și sănătatea doar ca vaccinul să ajungă cât mai repede în Moldova”.

Politica și politicienii

Partidul PAS a cerut să fie convocată o ședință extraordinară a parlamentului, pentru a se discuta despre recomandările Comisiei de la Veneția referitoare la proiectul de amendamente la legislația electorală a Moldovei: „Dacă socialiștii vor minți și mai departe, precum că legislația electorală nu poate fi modificată [până la alegerile prezidențiale], va fi evident că falsificările în masă sunt unica lor soluție. Și e clar de ce – Dodon nu va câștiga fără înșelăciune”.

Iar deputatul PAS Lilian Carp a depus o sesizare către Procuratura Generală pentru a afla dacă Igor Dodon este vizat în dosarul „Metalferos” și dacă acesta a depus mărturii în cazul respectiv. Potrivit afirmațiilor lui Carp, întreprinderea de stat „Metalferos” a monopolizat piața metalelor și a realizat scheme financiare frauduloase atunci când Ministerul Economiei era condus de Dodon („Metalferos” este în gestiunea acestui minister).

Între timp, un nou jucător mai vechi încearcă să ocupe din nou un loc proeminent pe flancul drept al politicii – ex-premierul Vlad Filat, după ce a stat trei ani la închisoare. Săptămâna aceasta, el a revenit la conducerea PLDM. În articolul «Ал востру Влад Филат» („Al vostru Vlad Filat”), NM a analizat, există oare șanse pentru PLDM și Filat să ocupe din nou un loc în „politica mare” și dacă el își va începe această cale prin participarea la alegerile prezidențiale.

Fermierii și protestele Fermierii și-au încheiat vineri săptămâna de proteste în centrul Chișinăului. Dar au promis că vor reveni la toamnă dacă autoritățile nu vor îndeplini revendicările acestora. Agricultorii insistă asupra majorării subvențiilor până la 3 mii de lei pentru un hectar de terenuri care au fost afectate de secetă: „Este puținul din banii pe care statul i-a primit de la noi. Noi nu suntem cerșetori, doar cerem să ni se restituie acești bani – din TVA pe care l-am plătit în buget”.

Chișinău: de unde-i mirosul urât 

Primarul Ion Ceban a spus că, potrivit datelor preliminare, de apariția mirosului urât în Chișinău sunt de vină întreprinderile care aruncă deșeurile netratate în canalizare. Primarul a dat asigurări că după ce va obține concluzia definitivă, cei care se fac vinovați în acest sens vor fi sancționați.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: