NM Espresso: despre achitarea lui Platon, noile proteste „partinice” și despre înghețarea prețurilor la carburanți
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre achitarea lui Platon, noile proteste „partinice” și despre înghețarea prețurilor la carburanți

Sandu

Săptămâna aceasta, președintele Maia Sandu va efectua o vizită în Italia. Ea va avea întrevederi cu omologul său italian Sergio Mattarella, precum și cu deputați italieni și cu primarul orașului Roma, a comunicat serviciul de presă al lui Sandu. Printre subiectele pe care șeful statului le va discuta cu Mattarella sunt „problemele diasporei moldovenești”. Sandu se va întâlni și cu diaspora.

„Imaginea președintelui Sandu”

Comisia Electorală Centrală a restituit contestația blocului PCRM-PSRM, care a acuzat PAS de faptul că ar folosi „imaginea președintelui Maia Sandu” în campania electorală. CEC a menționat că astfel de contestații nu țin de competența sa și a recomandat „să depună contestația direct la instanță”.

Proteste

Cu cât mai aproape sunt alegerile, cu atât mai multe sunt protestele. Bineînțeles, presa relatează despre acestea, pentru că protestele sunt organizate de partidele candidate. DA și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) sunt cei care au organizat luni noi proteste. AUR a protestat din cauza că cineva a aruncat o piatră în autobuzul lor de partid. Cei de la AUR susțin că în acest mod, cu ajutorul unei pietre, se fac presiuni asupra partidului, iar poliția nu întreprinde nimic.

Iar DA a protestat împotriva „fărădelegilor și schemelor frauduloase” de la întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) și a cerut să fie pedepsiți „hoții care au distrus CFM”. Apropo, procuratura investighează aceste scheme, iar noul director al CFM a promis că va ajuta în acest caz.

Carburanți

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a interzis importatorilor de carburanți să majoreze până la 1 iulie prețurile cu amănuntul la benzină și motorină. Iar de la 1 iulie, importatorii vor stabili prețurile în baza unei formule noi care a fost aprobată de ANRE. Această formulă include marja maximă pe care companiile au dreptul s-o includă în preț. Operatorii de pe piață sunt nemulțumiți de această noutate. NM a studiat avantajele și dezavantajele noii metodologii.

Platon

Veaceslav Platon a fost achitat în dosarul despre furtul miliardului în care în anul 2017 a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Prezentându-și „ultimul cuvânt” la ședința de judecată, Platon a declarat că dosarul său este „unul fără precedent din cauza minciunilor și a tupeului”. Platon consideră că sentința de achitare care i-a fost pronunțată va permite ca Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc să fie trași la răspundere în dosarul despre jaful secolului. Platon mai dorește să fie pedepsiți procurorii din cauza cărora el a ajuns la închisoare.

Cafeneaua „Guguță”

Ministerul Culturii va contesta decizia de judecată care a autorizat de facto construcția unui centru de business cu multe etaje pe locul cafenelei „Guguță” din Grădina publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău. Cei de la minister au promis că vor folosi toate pârghiile juridice pentru a apăra monumentul istoric „Parcul central”. Anterior, primăria capitalei a promis că va contesta decizia instanței.

Situația epidemiologică

33 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 2838 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 255 830 de persoane. 248 733 dintre acestea s-au vindecat, 6154 au decedat. Pentru prima dată de la începutul epidemiei, timp de 24 de ore nu a fost înregistrat niciun deces provocat de COVID. 943 de persoane bolnave continuă să se trateze, 44 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 12 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Niciun caz de COVID nu s-a înregistrat duminică la Chișinău, iar luni – patru cazuri. Potrivit  afirmațiilor primarului Ion Ceban, dacă această situație va evolua în acest ritm, Chișinăul ar putea trece în curând de la „zona galbenă” de risc epidemiologic la cea „verde”.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 15 iunie

Comisia Electorală Centrală și Curtea de Conturi se vor întruni în ședințe.

Va avea loc ședința Consiliului Municipal Chișinău.

Ministerul Sănătății va comunica despre procesul de imunizare în Moldova.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: