chernovik.net

NM Espresso: despre cazurile noi de coronavirus în Moldova, măsurile de carantină și răspunderea penală pentru răspândirea Covid-19

Coronavirusul: cazuri noi, restricții, pedepse

 Două cazuri noi de coronavirus au fost confirmate în Moldova. Astfel, în țară sunt deja șase persoane infectate. Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, acestea s-au infectat în Italia. Peste 6 mii de persoane sunt în carantină la domiciliu.

 Pedeapsă

Autoritățile au înăsprit pedeapsa pentru răspândirea coronavirusului: în Moldova, această acțiune poate fi pedepsită acum cu trei ani de închisoare sau cu amendă de până la 75 de mii de lei. Parlamentul a adoptat aceste amendamente la lege în două lecturi concomitent.

Infracțiune?

La Chișinău, o mamă și copilul său – ambii cu simptome de coronavirus, au fugit din spital, refuzând să fie investigați. Ei au fost găsiți la locul de trai, în raionul Sângerei. În prezent, poliția caută persoanele cu care aceștia au intrat în contact. La Glodeni, o femeie cu simptome de coronavirus a trebuit să fie luată cu forța de Ambulanță ca să fie dusă pentru investigații. Un alt locuitor din Glodeni, care a zburat cu aceeași aeronavă în care era și femeia contaminată, a refuzat să fie plasat în carantină.

Restricții

Autoritățile Moldovei au interzis competițiile sportive și antrenamentele în cluburile sportive. Secțiile de poliție au stopat primirea cetățenilor. Cererile și plângerile vor fi recepționate prin poșta electronică. La Spitalul Clinic Republican a fost anunțată carantină strictă: rudele nu au acces la pacienți, iar pacienții nu au voie să iasă. La Chișinău, a fost anulată ședința consiliului municipal. Primarul Ion Ceban i-a îndemnat pe chișinăuieni să se abțină de la cumpărăturile în magazine și plimbările cu copiii în locuri aglomerate: „Nu supuneți riscului copiii”. În Transnistria au fost interzise evenimentele publice în masă, iar de la 16 martie, vor fi închise în carantină grădinițele, școlile și universitățile.

Responsabilitate

Autoritățile Moldovei ne conving că sunt pregătite de orice evoluție a evenimentelor. Însă reacția lor la primul caz din țară de infectare cu virusul Covid-19 a provocat agresiune în societate față de femeia infectată. NM și câțiva experți au studiat, cum influențează comportamentul autorităților asupra dispoziției și atmosferei din societate în situația de criză.

Consecințe

Restricțiile care au fost anunțate în Moldova pentru a stopa răspândirea coronavirusului vor contribui la reducerea esențială a activității de afaceri și scăderea consumului. Situația va fi  agravată de criza economică mondială care se apropie. NM a analizat, ce se va întâmpla cu prețurile, cursul monedei naționale și afacerile din Moldova.

În lume

Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus din România a crescut până la 50. În Ucraina – două cazuri noi de îmbolnăvire, în total, sunt trei. Ucraina închide 70 la sută din punctele de trecere a frontierei, inclusiv cu Moldova. SUA au sistat traficul maritim și aerian cu Europa. Excepție este Marea Britanie.

Furtul miliardului: Drăguțanu a rămas în arest

Fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, căruia i-au fost înaintate învinuiri de escrocherie și spălare de bani, rămâne în arest. Curtea de Apel a respins cererea avocaților acestuia cu privire la schimbarea măsurii preventive.

Condițiile de întreținere: nu vor mai ajuta la reducerea termenului de detenție

Parlamentul a prelungit până în luna septembrie moratoriul asupra aplicării mecanismului care permite reducerea termenului de detenție din cauza condițiilor de întreținere precare.

Căldura: plățile s-au micșorat

La Chișinău, plățile pentru căldură din luna februarie sunt cu 25-40 la sută mai mici decât cele din luna ianuarie. „Termoelectrica” susține că a reușit să obțină acest rezultat datorită măsurilor pe care le-a întreprins.

Chișinău: pasajele subterane vor fi amenajate

Majoritatea pasajelor subterane din Chișinău vor fi denumite în cinstea orașelor lumii. Iar pe pereții acestora vor apărea tablouri cu imagini din aceste orașe.

Chișinău-Tiraspol: permise de conducere fără examen

Chișinăul a simplificat procedura de obținere a permisului de conducere pentru locuitorii din Transnistria care au buletin de identitate moldovenesc: ei nu vor trebui să susțină examen.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 13 martie

Dimineața va avea loc briefingul tradițional al Ministerului Sănătății, la care vor fi prezentate informații de ultimă oră despre coronavirus.

Va avea loc ședința Comisiei Electorale Centrale.

Vicepreședintele parlamentului Alexandru Slusari va susține o conferință de presă (subiectul nu este anunțat). 

Primăria Chișinău va semna un acord de colaborare cu Camera de Comerț și Industrie din București.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Nemerenco, nemulțumită de demisia șefului Agenției Medicamentului: „Votul meu este împotrivă”

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, nu susține demisia directorului Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Dragoș Guțu, aprobată astăzi de Guvern. Oficiala a scris pe rețelele de socializare că, dacă ar fi fost prezentă la ședință, ar fi votat împotrivă. Nemerenco i-a mulțumit colegului său, ministrul Educației Dan Perciun – singurul membru al Cabinetului care s-a opus prin vot – pentru poziția exprimată, iar lui Dragoș Guțu – pentru „dedicație, profesionalism și corectitudine”.

„Votul meu este împotriva demisiei directorului AMDM Dragoș Guțu, alături de cel al Ministrului Educației și Cercetării. Mulțumesc, Dan Perciun pentru poziție. Deoarece au lipsit tradiționalele mulțumiri pentru activitatea desfășurată, o să spun eu – mulțumesc Dragoș Guțu pentru dedicație, înalt profesionalism și corectitudine. Un întreg șir de modificări realizate anii trecuți pe care le preiau astăzi de la noi țări mai mari și mai puternice au schimbat enorm politicile medicamentului și vi se datorează inclusiv dvs și echipei AMDM”, a scris ministra Sănătății pe rețelele de socializate.

Ala Nemerenco i-a urat fostului șef al AMDM „succese și realizări frumoase” în continuare, mulțumindu-i, totodată, că a acceptat să preia conducerea agenției „în cele mai grele și de criză timpuri”.

Dragoș Guțu și-a înaintat cererea de demisie din funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), la aproape patru ani de la numire. Guvernul a aprobat demisia în ședința din 2 iulie, cu majoritatea voturilor miniștrilor. Singurul care s-a opus și a cerut ca votul său „împotrivă” să fie consemnat oficial a fost ministrul Educației, Dan Perciun. Acesta și-a motivat decizia ca fiind un gest de apreciere pentru activitatea desfășurată de Guțu la conducerea instituției.

Până la numirea unui nou director general al AMDM, atribuțiile funcției vor fi exercitate, începând cu 3 iulie, de Lina Gudima, actualul director general adjunct al agenției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: