Coronavirus: sinteză
683 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 44 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 2692 de teste. Astfel, numărul total de cazuri de contaminare înregistrate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 158 309. S-au vindecat 148 432 de persoane, 3413 au decedat (17 — în ultimele 24 de ore). 6464 de persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 242 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 48 — conectate la aparatele de respirație asistată.
În schimb, nimeni din Moldova (inclusiv Transnistria) nu s-a îmbolnăvit de gripă în sezonul 2020-2021. În opinia medicilor, acest lucru demonstrează faptul că «măștile, distanțele și dezinfectanții funcționează cu adevărat».
Numărul persoanelor care s-au contaminat cu COVID la nivel mondial a depășit 100 de milioane, potrivit informațiilor OMS. Un sfert din toate cazurile revin SUA, iar puțin peste un sfert — Indiei, Braziliei, Rusiei și Marii Britanii.
O delegație din România a venit la Chișinău pentru a discuta despre detaliile tehnice și juridice privind livrarea vaccinului împotriva coronavirusului în Moldova. Anterior, Bucureștiul a promis că va dona Moldovei 200 de mii de doze de vaccin împotriva COVID.
Sandu
Președinta Maia Sandu a discutat cu directorul oficiului OMS în Moldova și cu reprezentantul ONU despre accesul la vaccinul împotriva coronavirusului, dar și despre acțiunile care trebuie întreprinse ca urmare a creșterii nivelului de sărăcie din cauza epidemiei și a crizei economice. Sandu nu a comunicat, ce au spus despre aceasta reprezentanții OMS și ONU.
OSCE
Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting s-a întâlnit la Tiraspol cu ministrul de externe al Transnistriei, Vitalii Ignatiev. Potrivit informațiilor MAE, Ignatiev a vorbit despre dificultățile ce țin de obținerea numerelor de înmatriculare neutre pentru automobile și despre impedimentele pe care le creează Chișinăul în circulația mărfurilor transnistrene.
Corupție
Potrivit indicelui mondial de percepție a corupției, care este întocmit anual de Transparency International, situația privind corupția în Moldova s-a îmbunătățit puțin: Moldova a urcat cinci poziții în acest rating. Ce-i drept, a rămas totuși în grupul țărilor cu un nivel înalt al corupției.
Zăpadă
Ieri, Moldova a fost acoperită cu zăpadă. Din cauza nămeților, unele drumuri naționale și locale au fost blocate, câteva automobile au rămas împotmolite în zăpadă. Peste 20 de localități au rămas fără energie electrică. Peste 100 de școli și grădinițe și-au sistat activitatea. La Chișinău, nu au fost troiene, dar cei de la primărie au comunicat că circulația pe drumuri a fost «în condiții de iarnă». Încă în timpul nopții, pe drumurile din capitală și din toată țara au lucrat autospeciale.
Și sudul Ucrainei a fost întroienit. Între punctul de trecere a frontierei Cuciurgan și Odessa, două autobuze moldovenești s-au împotmolit în nămeți pe mai mult timp. MAEIE a anunțat că a luat legătura cu autoritățile ucrainene și companiile de transporturi, pentru a oferi ajutor cetățenilor Moldovei.
Accidente rutiere
Zeci de accidente rutiere se produc în fiecare zi în Moldova. Mulți conducători auto nu știu cum să acționeze în această situație: trebuie sau nu să contacteze poliția, ce să facă în cazul în care automobilul nu este asigurat etc. NM a publicat o instrucțiune «pas cu pas», ce-i de făcut dacă ați nimerit într-un accident rutier.
Rușii în Moldova
Editorul versiunii de limba română a site-ului NewsMaker a scris un editorial în care a menționat, cât de uimită a fost când a ascultat discuțiile colaboratorilor NM vorbitori de limba rusă despre decizia CC cu privire la statutul limbii ruse. Și cât de impresionată a fost după ce a vizionat video-ul NM despre rușii din Moldova, înțelegând că aceștia nu au casă. NM a publicat editorialul în limbile română și rusă — «Să trimitem rușii în Siberia, pentru că vorbesc limba mamei?» и «Отправим русских в Сибирь за то, что они говорят на языке своих матерей».
Și despre ceea ce va fi astăzi, 29 ianuarie
- Va avea loc ședința Consiliului Audiovizualului.
- Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană va susține un briefing la Chișinău.
- Centrul de Resurse Juridice va prezenta un raport despre cazurile împotriva Moldovei la CEDO în anul 2020