Epidemia: situația
194 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, după ce s-au procesat 1155 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat a ajuns până la 30377 de persoane. Peste 21,5 mii dintre acestea s-au însănătoșit, iar 908 au decedat. Peste 7900 de pacienți continuă tratamentul, 470 dintre ei fiind în stare gravă, iar 28 – conectați la aparatele de respirație asistată.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în ultima săptămână, rata îmbolnăvirilor de COVID în Moldova a crescut cu 9%, vârsta medie a celor contaminați a scăzut până la 46,7 ani, iar nivelul de contaminare constituie 1,03.
Mai mult de o treime dintre persoanele contaminate sunt locuitori ai municipiului Chișinău. De notat că timp de patru săptămâni consecutiv, aproape o jumătate dintre cazurile noi de COVID au revenit capitalei.
Președintele Igor Dodon a anunțat că Moldova a achiziționat 50 de aparate de respirație asistată din Turcia, „în condiții avantajoase”, acestea urmând să fie aduse în timpul apropiat.
Frontierele și coronavirusul
Ministerul Sănătății nu exclude faptul că în Moldova ar putea fi anulată carantina de 14 zile pentru cei care intră în țară. Dar cu respectarea anumitor condiții. Iar Grecia a prelungit interdicția de intrare în țară pentru cetățenii din mai multe state, inclusiv din Moldova.
Fermierii și politica
Socialiștii au îndemnat fermierii să nu cedeze manipulărilor din partea opoziției și să înceteze protestele. Cei de la PSRM au declarat că PAS și DA îi cheamă pe agricultori la proteste pentru ca, sub acoperirea crizei, să permită străinilor să cumpere terenuri agricole în Moldova. Și atunci, micii fermieri se vor ruina, susțin cei de la PSRM.
În replică, PAS i-a acuzat pe socialiști de minciună, iar guvernarea – de nimicirea sectorului agricol și a propus să caute mai bine bani și nu să dea vina pe alții. Și cei de la DA au acuzat guvernarea de situația creată, care nu a reacționat la timp la criza din agricultură.
Pentru agricultori, anul acesta este într-adevăr foarte complicat (deși, doar pentru ei oare?). Fermierii doresc ajutor din partea statului și consideră că ceea ce le propune guvernarea este insuficient. Guvernarea spune că bani nu-s. „Acum statul nu poate propune mai mul. Voi ar trebui să înțelegeți, în ce situație este acum toată țara”, s-a adresat premierul Ion Chicu fermierilor. El a subliniat că în afară de subvenții, guvernul caută și alte soluții de susținere – înlesniri fiscale, amânarea rambursării creditelor etc.
PDM
Partidul Democrat continuă să-și piardă „oștenii”: organizația teritorială a PDM de la Florești, în componență deplină (40 de persoane) a părăsit partidul. Ei și-au exprimat astfel protestul față de excluderea deputatului Eugeniu Nichiforciuc din PDM, care a fost ales în parlament din partea Circumscripției uninominale Florești.
Victoriabank și FMI
FMI a anunțat că urmărește atent cazul Victoriabank, în care s-a pus sechestru pe o parte a activelor în cadrul investigației furtului miliardului. Cei de la FMI au mai menționat că acest lucru ar putea influența asupra semnării cu Moldova a noului program de creditare.
Procurorii și procuratura
Colegiul de disciplină și etică din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor a examinat dosarele disciplinare a 15 foști și actuali procurori, printre care se regăsește Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, dar și Adriana Bețișor, fostul adjunct al acestuia. În articolul «Прокурорская порука» („O mână de procuror spală pe alta”) NM a selectat tot ce se știe despre acești 15 procurori, unii dintre ei reușind să devină avocați și acum își apără în instanță foștii colegi.
Judecătoriile și dosarele
Curtea de Apel Chișinău a anulat sentința în dosarul de rezonanță de acum șase ani despre coruperea deputaților, în care erau vizate 750 mii de dolari cash care au fost confiscate, microfoane, „camera cu podeaua de pământ” a unui fost viceministru al afacerilor interne și „prietenii” din Moscova. În articolul «Пароль ППП — Платон, Плахотнюк, Путин» („Parola PPP – Platon, Plahotniuc, Putin”), NM a scris, care este atribuția în acest sens a președintelui rus și a Acordului de Asociere cu UE.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 18 august
Consiliul Superior al Magistraturii se va întruni în ședință.
Va avea loc ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.
Va lua start campania informativă „Stop vitezei la volan”.