«Coloana a cincea» VS consolidarea forțelor de opoziție
Deputații parlamentului s-au întrunit la o nouă ședință în plen, în cadrul căreiaau votat în prima lectură Strategia Națională de Dezvoltare «Moldova Europeană 2030». Acest document include planurile și indicatorii pentru sectoarele-cheie care vor fi în vizorul autorităților. Documentul este unul ambițios și promițător: aici e vorba și despre majorarea pensiilor, și eradicarea sărăciei, și creșterea speranței de viață, și chiar sistemul de canalizare pentru 2/3 din populația țării.
Deputații au discutat însă nu doar despre viitor, ci și despre trecut și prezent. După aproape trei luni, ei au păstrat un minut de reculegere în memoria celor doi cetățeni ai Moldovei, care și-au pierdut viața în urma unui atac cu drona în regiunea Breansk. Amintim că este vorba despre întâmplarea din 26 iulie.
Au vorbit și despre prezent: rachetele rusești pe cerul de-asupra Moldovei, neutralitatea declarată de unele forțe politice și de opoziția care este fie «coloana a cincea», fie forțele «aproape penale», fie «alternativă pentru Moldova», fie «conserve pentru Moldova» — cine și cum consideră.
Bineînțeles, este vorba despre întrevederea a opt partide de opoziție la care, apropo, comuniștii nu au fost invitați. Se pare că liderul comuniștilor Voronin nu s-a supărat din această cauză, dimpotrivă, a declarat reporterului nostru că, «comuniștii vorbesc demult despre consolidarea forțelor de stânga», dar a admis că, vorbind despre «opoziția aproape penală», cei prezenți s-au referit la ei înșiși.
Președintele parlamentului Grosu a declarat că PAS nu a fost invitat la această întrunire, dar presupune că o asemenea consolidare a opoziției este «un nou fenomen al politicii moldovenești: convertirea coloanei a cincea în una pro-europeană».
În cine are încredere populația Moldovei și ce o îngrijorează
Orice ar spune politicienii, alegerea ne aparține. Astfel, IDIS Viitorul a prezentat rezultatele unui nou sondaj de opinie. Liderul incontestabil al acestui sondaj… nu, nu este nici Sandu și nici Dodon, ci un oarecare «Nu am încredere în nimeni». Acesta este răspunsul a 40,4 la sută dintre participanții la sondaj. Urmează actualul președinte al țării cu 26,1% și ex-președintele Dodon, care este bănuit în patru dosare penale, cu 11,1%. Încheie top-3 al liderilor invariabilul Ilan Șor, condamnat de instanța primară la 7,5 ani privațiune de libertate pentru furt în proporții deosebit de mari, cu 3,4%.
Locuitorii Moldovei au fost întrebați și despre Unire, și despre aderarea la NATO. Majoritatea celor chestionați pledează și împotriva unirii cu România, și împotriva aderării la NATO.
Și, ca de obicei, respondenții au fost întrebați despre cele actuale — ce îi îngrijorează cel mai mult. Pe primul loc sunt prețurile care îngrijorează aproape o jumătate dintre participanții la sondaj și doar pe locul doi este războiul din Ucraina (43,2%). Și apropo, aproape o jumătate dintre cei chestionați nu sunt pregătiți să-și apere țara în caz de război.
Criza continuă
Autoritățile ne-au îndemnat de nenumărate ori să economisim energia electrică și chiar au explicat, de ce este atât de important acest lucru — problema constă în deficitul de energie electrică pe care Moldova îl resimte după sistarea livrărilor din Ucraina. Dar, așa cum s-a mai întâmplat, s-a găsit o soluție. România va asigura insuficiența necesităților noastre și chiar în această noapte va începe să ne furnizeze energie electrică.
În replică la această noutate, președintele Sandu a mulțumit României și a îndemnat încă o dată cetățenii să economisească energia electrică: «Mulțumim, România! Apreciem acest gest prompt și generos într-un moment de mare încercare pentru noi».
Pe scurt, despre alte noutăți
— În Moldova a fost interzisă blocarea drumurilor în timpul protestelor organizate în zilele de lucru. În timpul mitingurilor din zilele de odihnă, drumurile pot fi blocate, dar nu mai mult de patru ore.
— Rusia a anulat, de la 13 octombrie, embargoul pentru patru companii moldovenești. Și da, toate acestea, la fel ca și celelalte trei, sunt din raionul Orhei.
— Tiraspolul a acuzat Chișinăul de faptul că autoritățile nu au permis accesul unui lot de hrișcă și făină din Rusia pentru regiunea transnistreană. Cei de acolo au declarat că acesta «este un semnal alarmant pentru securitate». Cei de la Biroul politici de reintegrare ne-au răspuns că de această chestiune se ocupă Serviciul Vamal și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi
În capitală este marcat Hramul orașului. Festivitățile se vor desfășurape parcursul a două zile — la 14 și 15 octombrie. Din program: concerte, expoziții de pictură, târguri ale meșteșugarilor, vor fi și alte surprize.
Iar noi, cei de la NewsMaker, am pregătit pentru voi un program netrivialde weekend — ghidul artistic cu cele mai bune evenimente din zilele de odihnă. Alegeți ceea ce vă place și petreceți timpul în mod interesant!
La fel, chiar acum, puteți audia și vizualiza noua piesă «Doar Tu» pe care formația Carla’s Dreams a prezentat-o ieri, 13 octombrie.