NM Espresso: despre coronavirusul în parlament, decizia CC despre Stoianoglo și cultura subestimată

Coronavirusul în parlament și nu numai

În ultimele 24 de ore, în Moldova s-au înregistrat 151 de cazuri noi de contaminare cu COVID-19. Astfel, numărul cazurilor confirmate a ajuns până la 6704 persoane. De asemenea, într-o singură zi, cinci persoane au decedat din cauza coronavirusului. Numărul total al victimelor a ajuns până la 233 de persoane. Până dimineață, numărul celor care s-au vindecat era de 3089. Iar 266 de pacienți sunt acum în stare gravă, la spital.

Eugen Nichiforciuc, deputat PDM, a fost diagnosticat cu COVID-19. Acum va trebui să fie testați la coronavirus toți deputații, colaboratorii parlamentului și unii membri ai guvernului.

Georgiana Matei, medic din Iași, care a ajutat în lupta contra coronavirusului în Moldova, a povestit despre impresiile sale din spitalele moldovenești. Ea a lucrat la Institutul de Medicină Urgentă și majoritatea pacienților săi au fost înșiși lucrătorii medicali. Citat: „Ce am trăit acolo a lăsat răni adânci în sufletul meu. Este ca un război mondial cu un inamic nevăzut. Au fost momente grele să îmi văd colegii în suferință. Să văd spitale întregi goale, pentru că medicii infectați erau transportați la Chișinău din spitalele raionale”.

Între timp, președintele Igor Dodon a început deja să îndemne cetățenii să meargă la biserică, „în pofida pandemiei, în pofida a orice”.

Procurorul general Stoianoglo și Curtea Constituțională

Curtea Constituțională (CC) a examinat sesizarea deputaților din Partidul Democrat cu privire la constituționalitatea amendamentelor la Legea cu privire la procuratură. Ședința s-a desfășurat pe fundalul protestului care a avut loc în susținerea actualului procuror general Alexandru Stoianoglo.

Până la urmă, magistrații au aprobat parțial sesizarea deputaților: o parte din amendamente au fost declarate neconstituționale. Concursul pentru funcția de procuror general s-a desfășurat cu încălcarea Constituției, consideră magistrații CC. Ei au declarat că următorul procuror general va fi numit conform altei proceduri. Aceasta însă nu anulează ultima numire a procurorului general: Stoianoglo rămâne.

Decizia CC a fost discutată pe larg pe rețelele sociale. Unii experți sunt convinși că Stoianoglo totuși trebuie să fie demis.

Video cu „culioșelul” (pungă din plastic) și președintele

Andrei Năstase, liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA), s-a adresat către Procuratura Generală și a cerut să fie deschis un dosar penal împotriva lui Dodon și a fostului lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Politicianul a menționat că motiv de investigație este înregistrarea video publicată mai devreme de deputatul Iurie Reniță. În aceasta, apar Dodon, Plahotniuc și un pachet. Mai târziu, și Reniță a declarat că se va adresa la procuratură cu această ocazie.

Apropo, și Reniță s-ar putea aștepta la verificările procuraturii. Deputatul Partidului Socialiștilor, Vlad Bătrîncea l-a învinuit de faptul că fiind ambasador al Moldovei în România, el acoperea contrabanda de țigări care, potrivit afirmațiilor deputatului socialist, era organizată de Plahotniuc. Bătrîncea a promis că se va adresa către procuratură, iar Reniță, în replică – în judecată.

Plahotniuc și miliardul

Judecătoria Ciocana examinează chestiunea cu privire la arestarea lui Vladimir Plahotniuc, în lipsa acestuia. Ion Caracuian, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a comunicat că demersul a apărut în contextul noilor acuzații în furtul miliardului, care i-au fost înaintate lui Plahotniuc la 18 mai. Acuzațiile sunt înaintate în temeiul a trei articole.  

Alegerile prezidențiale

Următoarele alegeri prezidențiale din Moldova vor avea loc la 1 noiembrie 2020. Președintele Igor Dodon a propus această dată și pentru ea a votat majoritatea deputaților.

Businessul și criza COVID

Parlamentul și autoritățile locale încearcă în mod diferit să soluționeze criza din economie. Consiliul Municipal Chișinău a decis să majoreze impozitele locale pentru companiile care au lucrat și au obținut profit în perioada carantinei. Potrivit deciziei CMC, magazinele care au o suprafață mai mare de 200 m.p. vor fi obligate să plătească în bugetul capitalei cu 20% mai mult. Acest lucru s-a motivat prin presupuse venituri mai mari ale supermarketurilor și majorarea prețurilor la produsele alimentare.

Parlamentul a aprobat în lectura a doua pachetul de măsuri pentru  susținerea populației și a businessului în perioada stării de urgență în sănătate publică. Deținătorii de patente care și-au sistat activitatea din cauza închiderii piețelor vor continua să primească îndemnizații de șomaj – 2775 de lei. Detalii despre aceste și alte măsuri aflați  aici.

Agențiilor de turism le-au permis să restituie clienților banii pentru biletele de vacanță care au fost cumpărate, dar n-au fost utilizate, pe parcursul a 540 de zile.

Deputații au votat în două lecturi amendamentele la Programul „Prima Casă”. Ei au extins categoriile potențialilor beneficiari ai programului.

Angajații din sectorul HoReCa și comercianții de la Piața Centrală își continuă protestele: la 21 mai, ei s-au adunat lângă sediul parlamentului. Participanții acțiunii au cerut să fie reluată activitatea pieței, să fie deschise restaurantele, cafenelele și cluburile de fitness.

Învățământul și cultura

Examenele de bacalaureat din anul 2020 au fost anulate definitiv în Moldova din cauza epidemiei de coronavirus. Aici vedeți detalii despre diplomele pe care le vor primi elevii și despre ce va fi mai departe.

Cum a devenit Moldova „un cazan” pentru diferite culturi și de ce, uneori, ea nu-și poate recunoaște acest lucru? În ce măsură politica guvernelor Moldovei a luat în calcul și ia în considerare faptul că au de-a face nu numai cu „moldovenii ortodocși”? Cu ocazia Zilei Mondiale a Diversității Culturale, NM relatează, ce ar fi bine să se știe despre popoarele care trăiesc pe teritoriul Moldovei, ce stereotipuri se formează în cazul minorităților lingvistice și religioase și cum anumiți oameni luptă totuși pentru ca diversitatea culturală să fie un avantaj pentru țară și nu o problemă.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 22 mai

– Va avea loc ședința Comisiei Electorale Centrale.

– La Curtea de Apel Cahul se va desfășura ședința în dosarul lui Ilan Șor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: