Construim Europa acasă
Vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gerasimov, a depus jurământul în noua funcție. Acum ea este principalul negociator al țării cu Uniunea Europeană. În acest context, președinta Maia Sandu a subliniat că Moldova intră într-o «fază decisivă a procesului de integrare» și că este necesar să acționăm hotărât pentru a aduce legislația și normele naționale în conformitate cu standardele UE. Ea a îndemnat administrațiile locale centrale să lucreze împreună în această direcție. Prim-ministrul Dorin Recean a adăugat că cel mai important este să construim Europa acasă.
Ulterior, Cristina Gerasimov s-a întâlnit cu ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, cu care a discutat despre relațiile dintre cele două țări, cu accent pe consolidarea parteneriatului strategic.
Întâlniri și discuții
Maia Sandu s-a întâlnit cu un grup de experți și conducători ai organizațiilor neguvernamentale din Statele Unite pentru a discuta consolidarea proceselor democratice în Moldova, probleme de securitate regională și sprijin. De asemenea, șefa statului a discutat cu profesorii și rectorii despre viitorul referendum privind aderarea la UE, chemându-i să informeze corect elevii și studenții despre integrarea europeană a țării.
Dorin Recean a participat la un forum de afaceri organizat de Camera de Comerț Americană din Moldova. Forumul a avut loc în contextul începerii negocierilor Moldovei cu UE și vizează atragerea investițiilor străine în țară. Recean, prezentând oportunitățile de investiții ale țării, a subliniat că nu există riscul răspândirii conflictelor militare în Moldova. El a spus că, din punct de vedere militar, Rusia nu poate ajunge la Moldova.
«Republica Moldova este o țară sigură pentru investiții. Avem talente, inovație, știm să învățăm și să preluăm foarte rapid bunele practici de la companiile internaționale. Prioritizăm debirocratizarea și digitalizarea, care trebuie să facă viața businessului mai ușoară. Obiectivul Guvernului este ca fiecare om de afaceri să simtă susținerea statului», a spus prim-ministrul Dorin Recean.
Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, s-a întâlnit cu omologul său român, Ștefan Radu Oprea, cu care a discutat despre cooperarea bilaterală și investiții. Oprea a subliniat că trebuie depuse eforturi comune pentru atragerea a cât mai mulți investitori străini.
Știință sau luptă împotriva corupției?
Comunitatea academică se opune transferului clădirii Academiei de Științe către Procuratura Anticorupție: «Prezidiul AȘM și comunitatea academică își exprimă nedumerirea și totalul dezacord în legătură cu intenția de amplasare în sediul AȘM a Procuraturii Anticorupție care are un regim special, total incompatibil cu activitatea instituțiilor din domeniile cercetării și inovării. Facem apel către mass-media, opinia publică, societatea civilă, organismele internaționale cu privire la situația creată și mizăm pe sprijinul tuturor susținătorilor viitorului științei».
În același timp, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că o funcționară a primăriei Orheiului și un cetățean al Rusiei — curier financiar al unui partid din Moldova — au fost reținuți. ÎDin biroul funcționarei a fost ridicată o sacoșă neagră cu peste 600.000 lei. Iar dintr-unul din dulapurile biroului — liste cu simpatizanți ai unui actual și ai unui fost partid. La curier, oamenii legii au găsit o sacoșă neagră cu peste 180.000 lei și 200 euro.
În căutarea noului procuror general
Consiliul Superior al Procurorilor a exclus doi candidați din concursul pentru funcția de procuror general: avocatul Ilie Rotaru (motivul — neconformitatea cerințelor) și Serghei Perju (motivul — neprezentarea tuturor documentelor necesare).
Integrarea refugiaților ucraineni
Delegația Uniunii Europene în Moldova a anunțat că în țară va începe un proiect comun al UE și UNDP. Primăriile a 14 localități vor angaja specialiști responsabili de integrarea socială a refugiaților din Ucraina.
Maluri de Nistru
Chișinăul a propus Tiraspolului să organizeze o ședință urgentă a grupurilor de lucru privind problemele agricole, inclusiv cu participarea fermierilor. Biroul de Reintegrare a subliniat că așteaptă un răspuns de pe malul stâng al Nistrului.
Privatizare și construcție
Autoritățile se pregătesc să scoată la privatizare întreprinderea de stat «Fabrica de Sticlă din Chișinău» și întreprinderea de stat Hotelul «Zarea». Precizările au fost făcute de Roman Cojuhari, directorul Agenției Proprietății Publice. Potrivit lui Cojuhari, în scurt timp va fi publicată lista și altor întreprinderi care urmează a fi expuse privatizării. Vor fi scoase la privatizare și unele societăți comerciale, dar nu înainte de a fi reorganizate. «Printre aceste societăți sunt Moldtelecom și un șir de tipografii cu capital de stat», a comunicat Roman Cojuhari.
Pe locul fostei fabrici «Mezon» ar putea fi construit un complex rezidențial — «Le Mezon». Situația este complicată de faptul că în această zonă se află o carieră de piatră. Înainte de asta, la Chișinău au avut loc audieri cu privire la proiectul de construcție pe terenul respectiv. Prezentând proiectul de construcție, Alexandru Zingaliuc a remarcat că compania sa intenționează să atragă între 30 și 50 de experți din diferite domenii pentru a efectua cercetări suplimentare asupra locului de construcție. Detalii puteți găsi în materialul lui Alexandru Nugmanov.
Studierea limbii române
În primele zile de la începerea înregistrării la cursurile gratuite de limba română, s-au înscris 3,8 mii de persoane. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 29 februarie.
Sport
Serghei Uscov a câștigat medalia de bronz la turneul Austrian Open G-1 la taekwondo.
Alexandru Mazur a devenit campion balcanic la aruncarea greutății, la categoria tineret sub 20 de ani.
Ce ne așteaptă azi?
- 09:30 — ședința Consiliului Superior al Magistraturii;
- 09:45 — ministrul de externe Mihai Popșoi va susține o conferință de presă alături de colega sa română Luminița Odobescu;
- 10:00 — ședința Curții Constituționale.