NM Espresso: Despre gazele naturale din România, intrarea refuzată a lui Kirkorov și reținerea unui ucrainean în Transnistria
Full Article 6 minutes read

NM Espresso: Despre gazele naturale din România, intrarea refuzată a lui Kirkorov și reținerea unui ucrainean în Transnistria

Gaze naturale – din România, energie electrică – din Ucraina

În timp ce „Gazprom” tace, nu răspunde la întrebările guvernului moldovenesc despre continuarea colaborării, autoritățile caută o soluție alternativă. Maia Sandu și-a exprimat dorința, în cadrul întrevederii cu președintele României Klaus Iohannis, de a achiziționa gaze naturale din România. Și cu cât mai repede, cu atât mai bine. Pentru că se apropie perioada rece a anului și este extrem de important ca cetățenii să nu înghețe la iarnă.

Președintele României a promis că în următoarele trei zile, guvernul țării sale va examina modalitățile de a ajuta Moldova în privința livrării gazelor naturale. Dar a promis clar că România nu va lăsa Moldova la nevoie.

S-au stabilit și furnizorii de energie electrică. Cel puțin pentru luna august. Andrei Spânu a anunțat că în luna august, pe lângă Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, Moldova va achiziționa energie electrică și de la companiile „Ukrhydroenergo” și „EnergoAtom” din Ucraina. Acestea vor furniza 30 la sută din volumul necesar țării noastre, cu 77 de dolari pentru MWh. Centrala termoelectrică de la Cuciurgan ne va furniza 70%, cu 59,9 de dolari pentru MWh. De aceea luna viitoare, tariful pentru consumatori nu se va modifica.

  

Sandu, despre cele mai rele scenarii ale operațiunilor militare pentru Moldova

Întrebată de jurnaliștii români despre riscurile în contextul războiului din Ucraina, Maia Sandu a spus că autoritățile moldovenești examinează toate scenariile de evoluție a situației pentru Moldova. Inclusiv cele mai pesimiste. Dar în cazul în care Rusia va încerca să atace republica, conducerea va solicita ajutorul partenerilor externi, în special al României.

Președintele mai consideră că evenimentele din Ucraina vor influența modul și intervalul de timp în care Chișinăul va putea soluționa conflictul cu Tiraspolul.

  

Transnistria a prevenit provocări în Ucraina?

Forțele de securitate din stânga Nistrului au anunțat că au reținut un cetățean al Ucrainei care este bănuit de pregătirea unor provocări în țara sa pentru a discredita Transnistria. Un post de televiziune local a difuzat un reportaj conform căruia ucraineanul a venit de mai multe ori în regiunea din stânga Nistrului pentru a procura echipamente de-ale grănicerilor transnistreni. La audieri, bărbatul ar fi recunoscut că avea nevoie de această uniformă pentru a discredita securiștii transnistreni pe teritoriul Ucrainei.

Ambasada Ucrainei la Chișinău a refuzat să comenteze știrile nerecunoscutei Transnistrii. Cei de la Biroul Politici de Reintegrare nu cunosc deocamdată nimic despre acest caz.

  

Dispute despre federalizare: opiniile experților

Alexandru Flenchea, ex-vicepremier pentru reintegrare: „Avem norme legale și constituționale. Detalierea [modele de reglementare] urmează în cadrul negocierilor. […] Conflictului transnistrean trebuie să fie soluționat prin ample dezbateri publice și prin aprobarea unui model de reglementare în cadrul unui referendum. Dar în legea din anul 2005 nu există nimic ce ar aminti de federalizare”.

Vasilii Șova, ex-vicepremier pentru reintegrare: „Înainte de a face o evaluare, ar trebui să ne imaginăm, cum vedem soluționarea acestei probleme. Astăzi, puțini sunt cei care ar putea spune, cum vede soluționarea globală a problemei transnistrene și un posibil model. Nu am auzit așa ceva. Am lucrat mult timp la această problemă [reglementarea transnistreană] și nu pot suporta oamenii care nu gândesc, nu chibzuiesc, ci doar urmează indicații. Cei de la Birou ar trebui să gândească, să ofere niște aprecieri ale experților, să propună soluții”.

  

Dodon, obligat să tacă

Igor Dodon a fost lăsat în arest la domiciliu. Curtea de Apel Chișinău a respins recursul acestuia. Totodată, fostului președinte i-a fost interzis să comunice cu cineva, în afară de familia și mama sa.

 

„Minarea”, o obișnuință

Pe parcursul zilei de ieri, oamenii au fost evacuați de două ori de la Aeroportul Chișinău. Din cauza a două alerte cu bombă, care s-au dovedit a fi false. Și Curtea Supremă de Justiție a fost afectată din cauza alertelor false. Ce-i drept, și în acest caz, amenințarea nu s-a confirmat.

Polițiștii au început să patruleze Aeroportul Chișinău pentru ca cetățenii să poată să-și planifice deplasările și să călătorească în siguranță. La fel, oamenii legii au promis că vor filtra mesajele despre bombe pe care le primesc, pentru a nu se deplasa pe teren în cazul alertelor false.

 

Lui Kirkorov i s-a interzis să intre în Moldova

Filip Kirkorov a venit, pe neașteptate, în Moldova, cu o cursă charter. Dar nu i s-a permis să plece mai departe de aeroport și a fost nevoit să-și ia zborul înapoi. Un reprezentant al interpretului a comunicat că la frontieră, lui Kirkorov i s-a explicat că acum, turiștii nu sunt lăsați să intre în Moldova din cauza stării de urgență din țara noastră. Însă în versiunea oficială a polițiștilor de frontieră se menționează că cetățeanul străin „nu întrunește toate condițiile pentru a intra în țară”.

Așadar, de ce a venit „regele pop” din Rusia? Oare nu cumva pentru a returna banii luați de la Șor pentru concertul care a eșuat J Deocamdată, nu se știe nimic despre aceasta. Însă avocatul Marinei Tauber a anunțat că interpretul a venit în țara noastră la rugămintea acestora, „ca un martor important în cazul deputatului arestat. Și că „autorităților moldovenești le este frică de mărturiile adevărate ale lui Kirkorov”.

 

Un bilet la concert, cadou la 18 ani

Începând cu luna septembrie, adolescenții care vor împlini vârsta de 18 ani vor primi drept cadou vouchere în valoare de 1000 de lei. Cu acești bani, ei vor putea să meargă la teatru, la muzeu sau la concert.

 

Înlesniri pentru diasporă

Reprezentanții diasporei care, în ultimii 4 ani, s-au aflat peste hotare cel puțin 3 ani și care vor dori să revină să trăiască în Moldova, nu vor plăti taxe vamale pentru lucrurile personale și pentru un mijloc de transport. Autoturismul nu trebuie să aibă mai mult de 9 ani de la data fabricării. Și trebuie să valoreze cel mult 400 mii de lei (20 mii de euro). Dar există o condiție – timp de cel puțin 3 ani, cetățenii reveniți nu vor putea să vândă aceste bunuri, să le dea în chirie etc. Acestea sunt pentru uz personal.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: