«De unde lemne de foc?»
«Important e să trecem de iarnă», susțin autoritățile de toate nivelurile. Și guvernul a vorbit acum despre lemne de foc: de unde le pot lua oamenii, unde se pot adresa, unde să se plângă în caz de tăieri ilegale — am fi putut afla despre toate acestea și despre multe altele de pe site-ul lemne. md, care trebuia să funcționeze încă de la 1 septembrie, dar încă se află abia la etapa de coordonare. În acest context, între șefa cabinetului de miniștri Gavrilița și șefa de la Ministerul Ecologiei Cantaragiu s-a produs o mică neînțelegerela care noi toți am fost martori.
Până la urmă, Cantaragiu a spus că totul este «Ok» și a anunțat jurnaliștii despre aceasta, dar lui Gavrilița, «nu-i mai trebuie site-ul» în luna octombrie.
În schimb, pentru noi toți a început să funcționeze «linia verde». Vom putea adresa orice întrebare despre lemnele de foc la numărul de telefon unic (080010101), care va fi accesibil de luni până vineri, de la ora 09:00 până la ora 20:00. Apropo, anterior, Comisia Națională pentru Situații Excepționale a majorat limita vânzărilor de lemne de la 3 până la 5 metri cubi pentru o gospodărie.
În același timp, deși cei din guvern vorbesc despre lemnele de foc, încă mai speră la gazele naturale. Iată că și de data aceasta, vicepremierul Spânu a vorbit despre diversificare sau, altfel spus, despre ouăle care nu trebuie să fie păstrate în același coș. Și asta, pentru că Moldova discută cu România și Azerbaidjan despre acorduri de achiziție a gazelor naturale. Potrivit afirmațiilor sale, aceste țări «nu înaintează niciun fel de condiții politice». Când vor fi semnate contractele și la ce preț vom achiziționa gaze naturale — încă nu se știe. Se știe doar că autoritățile intenționează să obțină o economisire semnificativă a gazelor naturale în această iarnă.
La rândul său, președintele «Moldovagaz» prognozează «o iarnă aspră», amintește de datoriile de milioane ale Moldovei, dar și despre faptul că tariful la gazele naturale a crescut anul acesta de cinci ori (de la 4,2 până la 23 de lei) și, se pare, va continua să crească («Moldovagaz» se va adresa către ANRE cu solicitarea de a majora prețul unui metru cub de gaze naturale pentru consumatori până la 31 de lei). Totodată, săptămâna viitoare, Ceban va efectua o vizită în Rusia, unde intenționează să aibă o întrevedere cu Miller, președintele «Gazprom».
«Izolarea lui Sandu» și «Tauber cea puternică»
În justiție, totul e stabil. Câteva zeci de simpatizanți ai partidului «Șor» au organizat un protest. Recuzita sub formă de pancarte este aceeași, lozincile — aceleași (despre «dictatură» și «Marina cea nevinovată»). În schimb, Tauber a apărut într-o haină nouă — un tricou negru cu inscripția «Jos Maia Sandu». Nu e Dolce Gabbana, desigur, dar e mai aproape de simpatizanții protestatari care de mult se îmbracă de la «Șor».
Apropo, am amintit de Tauber dintr-un anumit motiv: astăzi, Judecătoria sectorului Ciocana iarăși a examinat chestiunea privind măsura preventivă a deputatului și au decis s-o lase în izolatorul nr. 13 pentru încă 20 de zile. Această decizie nu a surprins-o pe Tauber, dimpotrivă, ea l-a parafrazat pe Nietzsche («ceea ce nu ne omoară, ne face mai puternici») și a plecat în izolator. Ei bine, așteptăm următoarele scrisori de acolo.
Apropo de scrisori. De data aceasta, businessmanul Platon a scris o scrisoare. Și nu oricui, ci șefei de la Procuratura Anticorupție, Drăgălin. Acesta se plânge în scrisoare împotriva lui Sandu și cere «tragerea acesteia la răspundere» și susține că ea «trebuie izolată de societate». De fapt, Platon singur «s-a izolat» la Londra, pentru că în Moldova, este vizat în câteva cauze penale.
Și, desigur, această echipă ar fi fost incompletă dacă nu ar fi fost și oligarhul fugar Plahotniuc. Mâine, 8 septembrie, Procuratura Anticorupție ar puteafinaliza investigațiile cazului în absența acestuia. Se are în vedere furtul miliardului în care Plahotniuc este acuzat de sustragerea a 39 milioane de dolari și a 3,5 milioane de euro din trei bănci care au dat faliment.
Ce ați putea viziona?
Vitalii Șmacov, corespondentul special al NM, a fost în luna iunie curent în Donbass. Împreună cu niște colegi și voluntari ucraineni, el a fost prin aproape zece localități de lângă linia frontului. Unele dintre acestea sunt situate chiar pe linia de demarcație, care desparte teritoriile controlate de Ucraina de cele ocupate de trupele rusești. Astfel, a apărut filmul «Люди Донбасса» («Oamenii Donbassului») — despre cei care nu doresc sau nu pot să-și abandoneze casa părintească.
Pe scurt despre ceea ce va fi astăzi, 8 septembrie
— Parlamentarii se vor întruni într-o ședință extraordinară. În agenda ședinței sunt patru chestiuni, cele mai importante dintre ele fiind aprobarea rectificărilor bugetului de stat și ale bugetului de asigurări sociale pentru anul 2022.
— Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Fundația Hanns Seidel vor organiza evenimentul public cu genericul «Impactul falsurilor și al propagandei asupra minorităților etnice în problema privind integrarea europeană a Republicii Moldova».
— De mâine, va fi blocată parțial circulația pe podul de pe strada Mihai Viteazul. Finalizarea reparației podului este planificată pentru data de 29 decembrie.