NM Espresso: despre înăsprirea măsurilor de carantină în Moldova, mașinile blindate la Chișinău și interzicerea deconectărilor din cauza neachitării facturilor pentru gaze și energie electrică
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre înăsprirea măsurilor de carantină în Moldova, mașinile blindate la Chișinău și interzicerea deconectărilor din cauza neachitării facturilor pentru gaze și energie electrică

Coronavirusul: situația în Moldova și în lume

Numărul celor contaminați de coronavirus în Moldova a crescut cu 16 persoane în ultimele 24 de ore. Astfel, numărul total al persoanelor infectate este de 125. Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat la Chișinău, unul – în Transnistria. Conform informațiilor Ministerului Sănătății, 12 persoane dintre cele care s-au îmbolnăvit mai devreme sunt în stare gravă, iar starea de sănătate a celor opt copii infectați este în afara pericolului.

Măsurile

Autoritățile au înăsprit, de la 25 martie, regulile carantinei: cetățenii nu au voie să se afle în parcuri și zone de agrement, iar persoanele care au depășit vârsta de 63 de ani – să iasă din casă fără necesitate.

În combaterea răspândirii coronavirusului a fost implicată armata: militarii și polițiștii vor patrula străzile. În rețelele sociale apar fotografii cu militari și se discută, de ce aceștia sunt înarmați. Despre aceasta – în articolul «Танки в городе?» („Tancuri în oraș?”). Totodată, autoritățile ar putea atrage studenții, rezidenții și medicii din clinicile private în activitatea echipelor de asistență medicală urgentă, a spitalelor și a policlinicilor.

Iar Mitropolia Moldovei a decis ca în perioada pandemiei, în toate bisericile din țară să bată clopotele o dată pe zi, la amiază, îndemnându-i astfel pe enoriași să se roage pentru cei bolnavi și pentru medici. Câteva ONG-uri au cerut autorităților să interzică serviciile divine în biserici pe perioada epidemiei.

Carantina

Spitalul pentru copii din Chișinău  a fost închis parțial în carantină: o femeie diagnosticată cu coronavirus fusese internată acolo. Un bloc cu mai multe etaje din Cricova a fost închis în carantină, patru locatari fiind depistați cu coronavirus.

La Dubăsari încă nu s-au depistat cazuri de coronavirus. Însă în ultimele zile, orașul a devenit pustiu. Cum funcționează măsurile restrictive în Transnistria, de ce aproape toți pacienții spitalului din Dubăsari sunt externați și cu ce sunt dezinfectate blocurile din oraș, terenurile de joacă și băncile din parcuri, aflați din reportajul NM.

Medicii

Un medic de la Spitalul „Sfânta Treime” din capitală a sugerat autorităților să achiziționeze echipamentele și medicamentele necesare pentru tratamentul coronavirusului: „Ați întârziat deja cu trei-patru săptămâni”. El consideră că în Moldova, apogeul internărilor bolnavilor de Covid-19 va fi la mijlocul lunii aprilie – începutul lunii mai.

După ce unul dintre medicii Spitalului Clinic Republican a fost depistat cu coronavirus, directorul instituției a decis să-i verifice pe toți colaboratorii spitalului în privința Covid-19. Și a explicat de ce a făcut acest lucru într-o clinică privată și nu a informat despre aceasta Ministerul Sănătății. Câteva ore mai târziu, directorul SCR a fost demis.

În lume

Numărul celor infectați cu Covid-19 din România a ajuns până la 762 de persoane. Autoritățile române au expropriat pe perioada pandemiei o clinică privată, pentru a plasa pacienții.

OMS a anunțat despre intensificarea ritmului de răspândire a coronavirusului. Persoane contaminate au fost depistate în 190 de țări ale lumii. Secretarul General al ONU a îndemnat să fie încetate toate războaiele și să se lupte împotriva dușmanului comun. Japonia a anunțat despre amânarea Jocurilor Olimpice de vară din anul 2021.

Noutăți bune!

Peste 90% din bolnavii de coronavirus din China s-au însănătoșit. În prezent, în spitale au rămas mai puțin de 5 mii de persoane diagnosticate cu acest virus. În total, în China au fost peste 80 de mii de persoane contaminate.

Energia electrică, gazele, apa

ANRE a interzis furnizorilor de servicii locativ-comunale să efectueze deconectări din cauza neachitării facturilor pentru energie electrică, gaze, căldură sau apă, în timp ce în țară funcționează regimul stării de urgență.

Charterele

Guvernul a anunțat despre cinci curse charter cu care ar putea reveni acasă cetățenii Republicii Moldova. Este vorba despre charterele din Paris, Londra, Istanbul și Moscova. NM a aflat, cum poți să ajungi la aceste curse, unde pot fi procurate biletele și cât costă acestea.

MAIB

Din consorțiul britanic HEIM Partners Limited, care deține 41,09 la sută din acțiunile Moldova Agroindbank (MAIB), va face parte o nouă companie. Banca Națională a confirmat această informație și a dat asigurări că acest „proprietar indirect” nu va putea nicicum să influențeze asupra politicii băncii.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 25 martie

Va avea loc ședința guvernului.

Va avea loc ședința Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei coronavirus.

Ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu va susține briefingurile tradiționale de dimineață și seară.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: