Epidemia: situația
În ultimele 24 de ore, în Moldova s-au efectuat 1398 de teste și s-au depistat 252 de cazuri noi de COVID. Astfel, numărul total al celor care s-au îmbolnăvit a crescut până la 17150 de persoane. 8946 din ele s-au vindecat, iar 560 au decedat. 6744 de pacienți continuă tratamentul, din aceștia 453 fiind în stare gravă.
De la 1 iulie, în spitale a fost reluată programarea pacienților pentru intervențiile chirurgicale planificate, care au fost sistate la mijlocul lunii martie, după ce a fost instituită starea de urgență în Moldova. După anularea stării de urgență, în spitale s-au efectuat doar intervenții chirurgicale de urgență.
Parlamentul
Ședința din 2 iulie a parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Partidele PAS, DA, Pro Moldova și «Șor» au anunțat despre boicotarea ședinței. Astfel, ei și-au exprimat protestul împotriva deciziei guvernului de a-și asuma răspunderea pentru amendamentele la buget și alte câteva legi. Acest proiect de amendamente urma să fie examinat la ședință.
Socialiștii și democrații au numit cele întâmplate «un teatru al absurdului» și au declarat despre «o alianță dintre opoziție și hoți» care s-a format în parlament.
Negocierile: o nouă coaliție?
Alianță — nu-i alianță, dar prima rundă de negocieri a avut loc. DA, PAS, Pro Moldova și Partidul Democrat au discutat despre demiterea guvernului condus de Chicu și despre componența noului cabinet de miniștri.
BOP: alegerile și coronavirusul
Conform noului «Barometru al Opiniei Publice» (BOP), liderul PAS Maia Sandu l-a depășit pentru prima dată pe președintele Igor Dodon în ratingul încrederii. De menționat însă că nu ratingul lui Sandu a făcut un salt, ci ratingul lui Dodon a căzut. Potrivit datelor aceluiași BOP, în cazul unor alegeri anticipate, în parlament ar putea accede doar două partide. Dar și alte trei formațiuni politice au șanse. «Barometrul» mai demonstrează și faptul că cetățenii Moldovei nu se tem că s-ar putea contamina cu coronavirus.
Noi am sistematizat în articolul «БОМ замедленного действия» («BOP cu efect întârziat») toate rezultatele BOP-ului de vară, inclusiv părerea cetățenilor despre cine va învinge la alegerile prezidențiale și cum epidemia a influențat veniturile lor.
Gațcan și «traseismul politic»
Cei de la PSRM susțin că Gațcan, după ce a declarat că pleacă din PSRM și aderă la Pro Moldova, iar în ziua următoare și-a depus mandatul, a decis benevol să renunțe la funcția de deputat. Ce-i drept, înainte de aceasta, socialiștii «au discutat foarte calm» cu el. Cei din PSRM mai susțin că declarația lui Gațcan despre plecarea din fracțiune a fost nelegitimă, pentru că el a fost deputat mai puțin de șase luni.
Deputații din Moldova continuă să călătorească dintr-un partid în altul, în pofida unei declarații adoptate de parlament, care condamnă traseismul politic. În articolul «Казус Гацкана» («Cazul Gațcan»), NM a analizat, există oare în parlamentul moldovenesc «un remediu» împotriva traseismului politic și ar putea oare mandatul imperativ să aibă acest rol.
Businessul și coronavirusul
Epidemia și carantina au provocat reducerea sau stoparea totală a activității economice și panică în rândul antreprenorilor. NM a discutat cu oamenii de afaceri și cu experții despre businessul în epoca coronavirusului și despre cum văd ei «noua realitate economică» în Moldova. Despre aceasta — în longread-ul «Коронабизнес» («Coronabusinessul») și în noul film NM «Измениться или умереть» («Te schimbi sau mori»).
Transnistria: frontieră cu lacăt
Autoritățile din Transnistria au anulat la 2 iulie permisele care făceau posibilă ieșirea în afara republicii nerecunoscute. La Tiraspol au motivat acest lucru prin faptul că locuitorii din regiune, care au fost pe malul drept al Nistrului, s-au contaminat acolo cu coronavirus. În dimineața de 2 iulie, la Râbnița a început un miting spontan. Participanții acestuia au cerut libera circulație între cele două maluri ale Nistrului. La Chișinău, au declarat că acțiunile Tiraspolului încalcă drepturile omului și au îndemnat partenerii internaționali să acorde ajutor în soluționarea acestei chestiuni.
Weekend-ul e aproape
Pe lângă coronavirus, mai e și canicula și orașul nu este nici pe departe locul în care ai dori să-ți petreci weekend-ul. Unde ați putea să vă odihniți în Moldova, fără oraș și fără coronavirus — aflați din noua prezentare NM «Мед, вино и французский сыр» («Miere, vin și cașcaval francez»).
Și despre ceea ce va fi astăzi, 3 iulie
- Parlamentul se va întruni în ședință.
- Va avea loc ședința Consiliului Superior al Procurorilor.
- MAEIE va comunica în cadrul unui briefing despre realizarea Acordului despre Zona de Liber Schimb RM-UE.