Calea spre UE
Comisia Națională pentru Integrare Europeană, convocată în ședință de către președinta țării Maia Sandu, a aprobat Planul pentru limitarea influenței excesive a intereselor private (deoligarhizare). Acesta face parte din cele 9 recomandări ale Comisiei Europene. Planul prevede excluderea lacunelor normative și deficiențelor practice, astfel ca instituțiile și resursele statului să nu mai poată fi utilizate în interesul unor grupuri criminale. De asemenea, conform planului, va exista un mecanism de monitorizare periodică a realizării măsurilor propuse de către instituțiile publice.
Premierul țării Dorin Recean nu exclude că Consiliul European ar putea amâna decizia privind demararea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. Recean s-a arătat însă sigur că o decizie favorabilă va avea loc, dacă nu în decembrie, atunci în luna martie sau mai târziu.
Opoziția își unește forțele?
La Chișinău a avut loc o reuniune dedicată rezultatelor alegerilor locale. În cadrul acesteia, reprezentanții opoziției au semnat o rezoluție privind crearea unei platforme de dialog, pentru a combate «haosul și a anarhia» și «a elabora decizii care pot readuce situația din țară în câmpul legitimității și al democrației». Printre participanții la eveniment se numără liderul socialiștilor Igor Dodon, președintele de onoarea al ex-Partidului Democrat din Moldova Dumitru Diacov, liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei Ion Chicu, ex-bașcana Irina Vlah, președintele Partidului Schimbării Ștefan Gligor, liderul «Democrația Acasă» Vasile Costiuc, dar și deputatul Gaik Vartanean, membru al MAN-ului condus de Ion Ceban. De asemenea, la reuniune au participat deputați socialiști și comuniști și alți invitați.
Consiliul Municipal Chișinău e gata de lucru
La Chișinău a avut loc prima ședință a noului Consiliu Municipal. Ce a promis Ion Ceban, ce a propus consilierul Igor Dodon și în interesele cui vrea să lucreze Lilian Carp — în reportajul NM «Dodon, liniile roșii și „aul provincial“».
Felicitări de la Maia Sandu
Șefa statului a transmis un mesaj de felicitare comunității evreiești din Republica Moldova care în următoarele zile marchează Sărbătoarea Luminilor Hanuka. «Hanuka este marele motiv de bucurie pentru toți credincioșii evrei, este perioada milosteniei, a binelui și a mărinimiei. Lumânările se aprind pentru a slăvi triumful Binelui asupra tuturor tentativelor de distrugere la care a fost supus poporul evreiesc și religia sa», a spus președinta Maia Sandu.
De asemenea, președinta țării a discutat la telefon cu președintele Ciprului Nikos Christodoulides și cu Premierul Maltei, Robert Abela despre reformele implementate în Republica Moldova.
Finanțe — 2024
Deputații din Parlament au adoptat în prima lectură proiectul bugetului de stat pentru anul 2024. Printre principalele cheltuieli se numără:
- 1,2 miliarde lei pentru programul Restart, care presupune transferul asistenților sociali de la administrația locală la cea centrală;
- 1,47 miliarde lei — compensații pentru resurse energetice și compensații bănești pentru păturile social-vulnerabile ale populației;
- 1,6 miliarde lei — subvenții pentru fermieri;
- 322 mln lei — proiecte privind eficiența energetică
Fracțiunea «Partidul Acțiune și Solidaritate» (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău susține că taxele locale pentru anul 2024, propuse de Primărie, nu reflectă realitatea cu care s-ar confrunta zilnic antreprenorii. Consilierii PAS au propus anularea taxei pentru salubrizare și introducerea unor impozite pentru toate companiile din capitală. Primarul Ion Ceban și fracțiunea PAS vor avea o întrevedere pentru a discuta propunerile.
Parlamentul aprobă
Parlamentul a aprobat în prima lectură indexarea pensiilor cu 6% în anul 2024 (vor fi alocate în acest scop 28,8 miliarde lei) și a numit în funcție doi membri noi ai Consiliului Concurenței.
Pe calea schimbării
Șeful Delegației UE în Moldova Janis Mazeiks a vorbit despre noul proiect implementat de UE în Edineț, acolo unde au fost lansate pe linie opt microbuzedotate cu wi-fi și ecrane digitale, care ilustrează traseul. De asemenea, pasagerii vor avea posibilitatea să achite călătoria cu cardul bancar. Potrivit lui Mazeiks, unele dotări ale acestor mijloace de transport sunt mai moderne decât cele implementate în orașele din UE.
La Chișinău a fost deschis primul incubator municipal de afaceri. Potrivit primarului Ion Ceban, beneficiari pot fi viitorii antreprenori cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, inclusiv refugiați și migranți.
Autoritățile din Moldova au propus desfășurarea în țara noastră a următorului summit ONU privind schimbările climatice. Un alt pretendent este Serbia.
Educație
NewsMaker a analizat rezultatele testului internațional PISA. Scopul acestuia este nu doar aprecierea nivelului calității educației, ci și înțelegerea capacității elevilor de a implementaaceste cunoștințe în viața reală. În comparație cu anul 2018, rezultatele s-au înrăutățit, iar Moldova se situează la un nivel mai jos decât media țărilor dezvoltate. Iar cunoștințele și aptitudinile a jumătate dintre elevii moldoveni în ceea ce privește citirea, matematică și științele naturale sunt mai jos decât cele de bază. Asta înseamnă că școlarii înțeleg în mică măsură ceea ce citesc și nu pot soluționa problemele dificile de matematică. Sunt nemulțumiți de viața de școlar 16,9% dintre elevii de gimnaziu, iar despre bullying vorbesc deschis doar 6,4%. NM a analizat rezultatele testării și relatează cât de mult se deosebesc acestea în școlile mici și mari din Moldova, la ce materii fetele sunt mai bune decât băieții și invers și cât de des se confruntă adolescenții cu hărțuirea. Detalii în materialul Alinei Mihalchina.
Protestul veteranilor
Un nou protest a avut loc în capitală, de această dată — a veteranilor războiului de la Nistru. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că în bugetul pentru anul viitor nu este prevăzută majorarea indemnizațiilor pentru ei. Deputatul PAS Boris Marcoci a promis că va renunța la mandat dacă până în martie 2024 problema nu va fi soluționată.
Ce ne așteaptă vineri?
- 10:00 șeful interimar Termoelectrica va susține o conferință de presă
- 11:00 ședința Consiliului Audiovizualului
- 18:00 ONU va decerna premiile pentru drepturile omului