NM Espresso: despre instituirea stării de urgență în Moldova, sesizarea lui Sandu către CC și despre noua denumire a vaccinului AstraZeneca
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre instituirea stării de urgență în Moldova, sesizarea lui Sandu către CC și despre noua denumire a vaccinului AstraZeneca

Sinteză de pe frontul COVID

917 cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 29 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 4469 de teste. Astfel, numărul total de cazuri de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 228 370. S-au vindecat 205 759 de persoane, 4915 au decedat (46 – în ultimele 24 de ore). 17 696 de persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 330 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 72 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Starea de urgență

Guvernul a propus instituirea stării de urgență în țara noastră. Această inițiativă a cabinetului de miniștri, precum și termenele regimului stării de urgență trebuie să fie aprobate de către parlament. Cei din guvern au menționat că „starea de urgență a fost în agenda tuturor forțelor politice care au declarat că prioritatea lor este combaterea COVID, iar acum, noi vedem cât de sinceri au fost”.

Anterior, speakerul Zinaida Greceanîi a declarat că parlamentul va susține orice propunere a guvernului privind redresarea situației epidemiologice. Se pare că Greceanîi s-a referit la susținerea din partea majorității parlamentare.

Dacă vă mai amintiți, la mijlocul lunii martie, președintele Maia Sandu a propus ca stara de urgență să fie instituită pe un termen de două săptămâni. Igor Dodon, liderul socialiștilor, a criticat atunci această inițiativă. Apropo, regimul stării de urgență presupune interzicerea organizării și desfășurării  oricărui tip de alegeri și extinde atribuțiile guvernului.

Vaccinuri și vaccinare

Potrivit informațiilor autorităților, în Moldova au fost utilizate deja 80% din vaccinurile disponibile împotriva coronavirusului. Acestea au fost suficiente pentru ca 52 la sută din lucrătorii medicali să primească prima doză a vaccinului.

PSRM a comunicat că Dodon a plecat într-o vizită la Moscova pentru a discuta despre posibilitățile de livrare a vaccinului Sputnik V în Moldova. Mai devreme, Dodon a declarat că Rusia este dispusă deja în timpul apropiat să transmită Moldovei un lot de vaccin în calitate de ajutor umanitar.

Iar Sandu a declarat că până în luna august, Moldova va primi 100,6 mii de doze de vaccin Pfizer prin platforma COVAX: „Suntem recunoscători țărilor care contribuie la platforma COVAX și ne ajută să accelerăm procesul de vaccinare a cetățenilor”.

Între timp, în țară ia amploare scandalul vaccinurilor în Moldova: devin cunoscute noi cazuri de vaccinare fără rând a funcționarilor și reprezentanților autorităților locale. Cei din raioane explică acest lucru prin faptul că în spitale ar rămâne vaccinuri nesolicitate. Detalii – în articolul «Это показывает наш менталитет» („Aceasta demonstrează mentalitatea noastră”).

Și încă o noutate: vaccinul AstraZeneca se va numi acum Vaxzevria. Producătorii vaccinului au decis să-l redenumească în condițiile refuzului în masă de a se imuniza cu acest ser.

CC și dizolvarea parlamentului 

Curtea Constituțională (CC) a publicat sesizarea Maiei Sandu către CC în privința dizolvării parlamentului. Sandu a făcut referire la articolul 85 al Constituției și a menționat că „dizolvarea parlamentului și organizarea alegerilor anticipate vor permite alegătorilor să soluționeze pe cale legitimă conflictul dintre ramurile puterii”.

Nu se știe când CC va examina această sesizare a lui Sandu, deoarece socialiștii au contestat-o deja tot la Curtea Constituțională. Cei din PSRM insistă asupra faptului că nu există temei pentru dizolvarea parlamentului, deoarece există o majoritate parlamentară formalizată, care este dispusă să voteze pentru un nou guvern.

Sandu și grâul

În noaptea de 30 martie, un grup de activiști ai Partidului „Democrația Acasă” a blocat o coloană de camioane cu grâu la intrarea în portul Giurgiulești. Activiștii susțin că acesta este grâu din rezerva de stat. Cu o zi mai devreme, ei au organizat un protest lângă sediul administrației președintelui, după care Sandu a cerut ca guvernul să interzică exportul grâului până la toamnă.

Consiliul Suprem de Securitate a susținut această inițiativă a lui Sandu la ședința din 30 martie. Ce-i drept, CSS a recomandat guvernului să sisteze exportul de grâu din rezerva de stat până la 15 mai. Guvernul a decis să sisteze până la 12 aprilie.

CSM și concursurile

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amânat din nou concursul pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), refuzând să aleagă președintele CSJ „prin aplicația ZOOM” (ședința s-a desfășurat online). Funcția de președinte al CSJ este vacantă deja de un an și jumătate. Concursul organizat de CSM în vara anului 2020 a eșuat.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 31 martie

Curtea de Conturi va prezenta un raport de audit efectuat la Autoritatea Națională de Integritate.

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) va organiza dezbateri despre lecțiile unui an de epidemie. 

La Chișinău vor fi prezentate rezultatele unui studiu cu privire la eficiența administrării transportului public în capitală.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: