NM Espresso: despre întrevederea candidatului la funcția de premier Gavriliță cu deputații, incidentul la postul de menținere a păcii și despre târgurile din Chișinău
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre întrevederea candidatului la funcția de premier Gavriliță cu deputații, incidentul la postul de menținere a păcii și despre târgurile din Chișinău

Coronavirus

890 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 44 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 3597 de teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 166 553. S-au vindecat 154 956 de persoane, 3589 au decedat (16 – în ultimele 24 de ore). 8010 persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 271 dintre ele fiind în stare extrem de gravă, iar 44 – conectate la aparatele de respirație asistată.

România va transmite Moldovei asistență umanitară pentru protecția lucrătorilor medicali împotriva coronavirusului: 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100 mii de măști FFP3, 100 mii de combinezoane și 100 mii de perechi de mănuși în valoare totală de peste 47 milioane de lei. 

Vaccinuri

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a discutat cu Oleg Vasnețov, ambasadorul Rusiei, despre problema privind obținerea de către Moldova a vaccinului rusesc „Sputnik V”. Ciocoi a menționat că Moldova va utiliza câteva vaccinuri pentru imunizarea împotriva coronavirusului, dar toate acestea trebuie să fie aprobate de OMS. Iar cei de la OMS au declarat recent că după ce va fi înregistrat, „Sputnik V” va fi inclus în lista vaccinurilor distribuite în cadrul programului COVAX.

Parlament și Gavriliță

Natalia Gavriliță, candidatul la funcția de premier, va prezenta astăzi deputaților componența și programul cabinetului său de miniștri. Trei partide parlamentare – PAS, DA și PSRM – au declarat deja că nu vor susține guvernul lui Gavriliță, pentru ca în acest mod, să provoace dizolvarea parlamentului și alegerile anticipate. NM va transmite online de la ședința parlamentului.

Parlament și limbă

Comisia juridică a parlamentului a aprobat proiectul fracțiunii „Șor”, conform căruia proiectele hotărârilor și deciziilor Biroului Permanent al parlamentului trebuie să fie traduse în limba rusă. Dinu Plângău, deputat DA, a menționat că este singurul membru al comisiei juridice care a votat împotriva acestui proiect.

CFM

Procuratura Anticorupție a inițiat o investigație preliminară a situației financiar-economice de la întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova”. Anunțul a fost făcut de Igor Munteanu, deputat DA, care s-a adresat către procuratură cu o sesizare privind investigarea „comiterii acestor ilegalități legate de sifonarea avutului public, delapidări, furturi, extorcări de bani și alte delicte săvârșite [la CFM] în beneficiul unor grupuri organizate”.

TV8 și pacificatorii

Incidentul cu jurnaliștii de la TV8 care au fost blocați, marți, pentru câteva ore, la postul de menținere a păcii de pe podul de lângă satul Gura Bâcului, va fi discutat la următoarea ședință a Comisiei Unificate de Control. Pacificatorii le-au cerut jurnaliștilor să șteargă materialul filmat în apropierea postului și nu le-au permis să plece. NM a relatat detalii despre cele întâmplate și despre ceea ce declară în acest context cei de la Tiraspol și de la Chișinău în articolul «Снято, стоп!» („Filmat, stop!”) (video).

Afaceri

Gardian este un startup în domeniul IT despre care se poate spune că a apărut în Moldova datorită MAI. IT-iștii au dorit să dăruiască poliției aplicația mobilă „butonul de alarmă”, însă MAI a refuzat cadoul, motivând prin faptul că nu va putea implementa această inovație. NM a relatat în articolul «Спасите, помогите!» („Ajutor! Salvați-mă!”) despre modul în care „cadoul pentru poliție” s-a transformat într-un startup în domeniul  IT.

Târguri

La 14 februarie, în toate sectoarele din Chișinău vor fi deschise târguri de primăvară. La acestea se vor vinde mărțișoare, flori și cadouri pentru Ziua îndrăgostiților și pentru sărbătorile de primăvară. Târgurile vor funcționa până la 10 martie.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 11 februarie

Va avea loc ședința parlamentului în cadrul căreia Natalia Gavriliță va prezenta deputaților componența și programul cabinetului de miniștri.

Se va desfășura ședința comisiei juridice a parlamentului.

Reprezentanții Teatrului „A. Cehov” vor susține o conferință de presă (subiectul nu a fost anunțat).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: