Victoria diplomatică a Moldovei
La 1 iunie, Moldova va găzdui 47 de șefi de state, prim-miniștri și demnitari europeni, care vor veni la Chișinău pentru a participa la cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene. Reamintim că prima s-a desfășurat în luna octombrie, la Praga — Maia Sandu a anunțat acolo că următoarea reuniune va avea loc la Chișinău. Și abia ieri, 12 ianuarie, s-a anunțat că președintele a semnat deja invitațiile oficiale pe care le vor primi toți participanții la eveniment.
Este aproape imposibilă subestimarea importanței acestei reuniuni pentru Moldova și pentru parcursul nostru european: toți experții pe care i-am intervievat susțin că un eveniment de acest nivel este «istoric» și constituie o nouă oportunitate «de modernizare a țării».
Ce-i drept, rămân semne de întrebare în ce privește organizarea, logistica și partea financiară a acestei chestiuni: e suficient să vină la Chișinău un invitat de rang înalt și nu mai ajungi în centrul orașului, dar acum vor fi 47. De fapt, șeful Delegației UE în Moldova a declarat deja că Uniunea Europeană este dispusă să acorde asistență în ceea ce privește organizarea evenimentului.
Apropo despre asistență. Primul lot de vehicule blindate «Piranha» din Germania a ajuns ieri în Moldova. Chiar dacă nu este nouă, această tehnică este cu mult mai bună decât cea pe care o avem în dotare. Se presupune că respectivele vehicule vor permite îmbunătățirea capacității de apărare a Moldovei. Cu această ocazie, la Chișinău a avut loc ceremonia oficială, la care au fost prezenți ministrul apărării Nosatîi, ministrul de externe Popescu și Ulrich Kinne, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Germaniei în Republica Moldova. Bineînțeles, miniștrii nu au ratat ocazia de a examina tehnica și chiar au fost în interiorul vehiculelor blindate. Vedeți, cum a fost.
De altfel, partenerii internaționali ne transmit nu doar tehnică militară, dar și generatoare electrice. Și acestea contribuie la asigurarea capacității noastre de apărare, dar deja în cazul unui război hibrid. De notat că este al doilea lot de generatoare destinate spitalelor, necesare pentru activitatea neîntreruptă a acestora.
Veniturile miniștrilor și activele lui Platon
De la chestiunile strategice — la problemele stringente, la venituri. Încă anul trecut, opoziția — și nu doar aceasta, a criticat decizia autorităților de a majora salariile miniștrilor cu tocmai (!) opt mii de lei (de la începutul anului 2023, salariul miniștrilor va crește până la 20 mii de lei). E mult sau e puțin — o întrebare relativă. Dacă e să comparăm cu salariul unei dădace de la grădiniță, e mult, iar dacă e să raportăm la nivelul de responsabilitate… Cam așa a explicat deputatul PAS Perciun decizia luată: «Societății din țara noastră îi este greu să accepte acest lucru. (…) Dar noi trebuie să discutăm, să explicăm aceste lucruri. Trebuie să înțelegem că o investiție în grupul de oameni care iau decizii critice merită», susține deputatul.
Apropo despre decizii, dar de data aceasta, ale judecătorilor și nu ale guvernului. Judecătoria sectorului Buiucani a admis demersul procuraturii și a transferat 268 milioane de lei, care aparțin lui Platon, pe contul Trezorerial al Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale.
Ce ați putea să citiți?
Pe parcursul ultimei luni, la Chișinău s-au înregistrat deja două cazuri în care oamenii au fost loviți mortal pe trecerea de pietoni. În primul caz, a decedat un băiat de 10 ani, mama acestuia fiind îngrijorată că incidentul ar putea fi mușamalizat, iar conducătorul auto nu va fi pedepsit. În același timp, procuratura a declarat deja că finalizează ancheta în acest caz.
Iar noi am decis să clarificăm dacă șoferul are ar putea să evite pedeapsași ce prevede în acest sens Codul penal (spoiler: juristul cu care am discutat recunoaște că într-adevăr, conducătorul auto ar putea evita pedeapsa anume sub formă de privațiune de libertate).
Pe scurt, despre alte știri
Cunoscutul muzician din Moldova Constantin Moscovici s-a deghizat în controlor în troleibuzul 24, «a prins doi iepuri» și, împreună cu aceștia, a cântat pentru pasageri. A fost grozav.
O femeie în vârstă de 44 de ani din stânga Nistrului a decedat din cauza gripei. Este cel de-al doilea deces cauzat de complicațiile gripei în Moldova. La fel ca și în cazul precedent, femeia s-a adresat prea târziu la medici.
«Poșta Moldovei» și-a avertizat clienții în privința escrocilor care expediază mesaje în care răufăcătorii cer să accesați un link și să plătiți pentru un colet.
Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi
- La ora 10:00, ANRE se va convoca într-o nouă ședință, în cadrul căreia vor fi modificate unele decizii adoptate anterior.
- La ora 13:30, Agenția ONU pentru Refugiați și Ambasada SUA în Moldova vor transmite Inspectoratului General al Poliției 32 de autoturisme necesare pentru creșterea potențialului MAI.