Va rămâne Moldova fără lumină?
Dimineața de vineri s-a dovedit a fi una mai puțin bună: mai întâi «Premier Energy» (furnizorul de energie electrică în centrul și sudul Moldovei) a anunțat despre posibile deconectări ale energiei electrice din cauza unui deficit acut de energie (se are în vedere insuficiența de 284 MWh) și ne-a cerut, din nou, să economisim. Și cei de la «Moldelectrica» au început să vorbească despre deficitul care, potrivit prognozelor lor, va constitui circa 80 MW în orele de vârf.
Pe parcursul zilei, deja după ce a fost anunțată stare de urgență din cauza crizei energetice în stânga Nistrului, cei de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan au declarat că de luni, 24 octombrie, vor reduce de 2,5 ori volumul de energie electrică livrat pe malul drept al Nistrului. Cu alte cuvinte, noi vom obține doar 27% în loc de 70% din energia electrică necesară.
Și în timp ce cetățenii, dar și noi, cei din redacție, ne-am amintit de anii 90, cu lumânări și lămpi de gaz, vicepremierul Spânu s-a grăbit să-i liniștească pe toți că Moldova va majora importurile de energie electrică din România și va putea achiziționa energia electrică suplimentară în orele de vârf.
Iar vineri seara, vicepremierul a răspuns detaliat la întrebările noastre, în direct la NewsMaker. Versiunea scrisă a interviului va apărea foarte curând, iar deocamdată puteți viziona varianta video.
Rezumând interviul de o oră cu vicepremierul, vom menționa următoarele:
🔻Deconectarea energiei electrice. Autoritățile nu văd niciun risc de deconectare a populației de la energia electrică. Economisirea va viza în primul rând anumite întreprinderi și companii, iluminatul urban și cel de sărbători, în anumite ore, terasele localurilor și alte instituții. În același timp, ministrul n-a exclus eventualitatea creșterii tarifului la energia electrică pe care o achiziționăm din România cu 90 de euro pentru un MWh (față de cei 66 de euro pentru un MWh pe care îi plăteam Centralei termoelectrice de la Cuciurgan).
🔻Deconectarea gazelor. Singurul scop al autorităților este de a păstra contractul cu «Gazprom». Anume de aceea guvernul «a alocat 1 miliard de lei unei companii în care „Gazprom“ deține 65%, pentru a nu oferi niciun motiv „Gazprom“-ului să rezilieze contractul și să lase cetățenii fără gaze».
🔻Întrevederea cu președintele «Gazprom»-ului Miller. Vicepremierul Spânu a solicitat o întrevedere cu președintele «Gazprom»-ului Miller (ultima oară, cei doi au vorbit la sfârșitul lunii august). În același timp, el menține interacțiunea cu vicepreședintele «Gazprom» care, potrivit lui Spânu, i-a comunicat că «încă nu a fost luată» decizia privind livrările de gaze naturale în Moldova în luna noiembrie.
🔻Lemne de foc din România. Potrivit afirmațiilor lui Spânu, acestea vor ajunge în Moldova la începutul lunii noiembrie. Părțile discută acum despre livrarea acestora.
În timp ce întreaga lume și nu doar Moldova se confruntă cu criza energetică, noi am decis să clarificăm, de câți bani și de cât timp e nevoie pentru a instala o mică centrală solară acasă și cât de repede se recuperează cheltuielile pentru o asemenea instalație.
Banii lui Șor și dezbinarea opoziției
Oligarhul fugar și, în același timp, deputat al parlamentului, a declarat că în timpul perchezițiilor, oamenii legii au ridicat 5,5 milioane de lei și nu 3,5 milioane, despre care a anunțat anterior procuratura. Unde s-au pierdut alte două milioane și dacă acestea au fost cu adevărat — nu se știe. Procuratura nu comentează nicicum acest lucru.
De notat că Șor a declarat și singur de nenumărate ori că banii erau destinați pentru «compensarea transportării participanților la protestul» care va avea loc în această duminică. La protest va fi prezentă și Tauber, care a fost transferată sub control judiciar. Apropo, Tauber a chemat deja socialiștii «să se trezească» și să adere la cei de la «Șor». A fost ceva foarte emoționant, în stil tauberist.
Iar socialiștii au răspuns deja la acuzații. A fost ceva de lungă durată. Iar dacă pe scurt: fiecare e pentru sine. Socialiștii nu s-au plâns când s-au făcut percheziții în oficiile lor și «nu vor participa la acțiunile care ar putea discredita însăși ideea protestelor și, drept urmare, consolidează poziția lui Sandu». Într-un cuvânt, chiar și socialiștii au semne de întrebare față de reputația partidului «Șor».
Acest lucru însă nu l-a împiedicat pe un alt socialist, ex-președintele Dodon să acuze guvernarea de faptul că aceasta ar discuta despre absorbția Moldovei de către România, dar și că, făcând jocul occidentului, autoritățile ar putea să anunțe mobilizarea și să declanșeze un conflict pe Nistru. Cei din administrația actualului șef de stat au declarat că aceasta este o minciună care are scopul «de a speria oamenii și a dezbina societatea». Și totul, din frica «de a ajunge la închisoare».
Pe scurt, despre alte știri
— La Chișinău au fost instalate primele semafoare «inteligente». Acestea vor evalua numărul de automobile și vor determina lungimea undei pe benzile de deplasare în scopul diminuării ambuteiajelor.
— Poliția de frontieră a instalat corturi cu aparate de încălzire la intrarea în aeroportul din Chișinău. Acestea sunt instalate pentru perioada rece.
— Premierul Natalia Gavrilița a efectuat o vizită în Găgăuzia. Împreună cu bașcanul Vlah, aceasta a inaugurat drumul de centură de de la Comrat.
Bună dimineața!
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!