NM Espresso: despre pericolul lui Dodon pentru Ucraina, reluarea curselor cu autocarul în România și despre iradierea oamenilor prin antenele 5G
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre pericolul lui Dodon pentru Ucraina, reluarea curselor cu autocarul în România și despre iradierea oamenilor prin antenele 5G

Epidemia: situația din Moldova

1051 de teste pentru coronavirus au fost procesate în Moldova în ultimele 24 de ore, fiind depistate 159 de cazuri noi de infectare. Numărul celor contaminați a crescut astfel până la 5154 de persoane. Din acestea, 2069 s-au însănătoșit, 182 au decedat.

Începând cu 17 mai, vor fi reluate de la Chișinău cursele cu autocarele spre București și Iași. În Transnistria a fost prelungit regimul stării de urgență până la 1 iunie, frontiera administrativă cu Moldova din dreapta Nistrului va continua să fie închisă.

COVID: teoriile conspirației

Pe rețelele sociale sunt distribuite pe larg informațiile despre pericolul tehnologiei 5G și crearea artificială a COVID-19 cu scopul de „a cipa” toată populația. Și în Moldova sunt numeroși adepți ai acestor teorii ale conspirației. NM a analizat, dacă ar putea antenele 5G să iradieze oamenii și dacă cipul ar putea fi introdus pe neobservate în organismul omului cu ajutorul vaccinului.

Politica: completarea „Șor” și disensiunile din ACUM

Alți trei primari și consilieri din câteva sate din raioanele Drochia, Briceni și Fălești au plecat din Partidul Democrat. Ei au declarat despre aderarea la Partidul „Șor”. Iar deputatul Oleg Sârbu, care a plecat din PDM săptămâna trecută, a aderat la grupul parlamentar al foștilor democrați Pro Moldova, care au venit cu îndemnul de a crea în parlament un bloc antiguvernamental. Partidul „Șor” l-a susținut deja.

Două partide de opoziție – PAS și DA, care până nu demult erau într-un bloc, vor lupta separat pentru președinție, judecând după declarațiile liderilor lor. NM a analizat, ce se întâmplă între colegii de odinioară din blocul ACUM și cum va influența aceasta asupra configurației forțelor la alegerile prezidențiale.

Sandu: despre Dodon, Platon și contrabandă

Liderul PAS Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru o publicație ucraineană că Kremlinul încearcă, prin președintele Igor Dodon, să obțină federalizarea țării. Sandu a mai vorbit despre pericolul pe care Dodon îl prezintă pentru Ucraina și despre faptul că, luptând în Donbass, Kievul apără și Moldova.

Iar pentru NM, Sandu a vorbit despre schemele de contrabandă cu țigări prin Transnistria, care au fost stopate de guvernul Sandu. Însă guvernul Chicu, potrivit afirmațiilor lui Sandu, a reluat aceste scheme, pentru că actuala coaliție de guvernare obține din aceasta sute de milioane de dolari anual.

Avocații lui Veaceslav Platon au comunicat că Sandu a refuzat să primească documentele despre furtul miliardului. Platon i-a rugat să i le transmită Maiei Sandu după ce ea a declarat că îl consideră vinovat în acest caz.

Dosarele politice

Procuratura a clasat dosarul penal în care era vizat Mark Tkaciuk, fondatorul Partidului „Congresul Civic”. Potrivit afirmațiilor procurorului general Alexandru Stoianoglo, dosarul a fost deschis în anul 2017, când cauzele penale împotriva politicienilor „erau deschise și ținute pe poliță” așa, pentru orice eventualitate.

Procuratura a clasat și dosarul împotriva deputatului Sergiu Sârbu, care era bănuit de corupție. Procurorii nu au găsit componența infracțiunii în dosar.

Air Moldova

Compania aeriană „Air Moldova”, care și-a sistat traficul aerian regulat până la 15 mai, a prelungit acest termen până la 25 mai. Este din cauza că în țările în care „Air Moldova” efectuează curse, încă funcționează restricțiile pentru zboruri.

Chișinău: parcările, piețele

Primăria de Chișinău a propus orășenilor spre dezbatere concepția de dezvoltare  a zonelor de parcare din capitală. Autorii concepției au propus șase soluții pentru problema locurilor de parcare în capitală. NM a povestit despre aceasta în articolul «Как и где можно будет припарковаться в Кишиневе» („Cum și unde veți putea să parcați în Chișinău”).

La fel, primăria a prezentat un proiect de renovare a Pieței Centrale din capitală. Autoritățile propun reconstrucția pavilioanelor, instalarea unor mese noi, schimbarea țevilor de canalizare și asfaltare, demolarea gheretelor ilegale și organizarea unei parcări lângă piață.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 13 mai

– Va avea loc ședința guvernului.

– Se va desfășura ședința comisiei juridice și cea a comisiei pentru cultură din parlament.

– Va avea loc ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.

– Ministerul Sănătății va comunica în cadrul briefingului despre situația epidemiologică din țară.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: