Plecarea unui deputat din PSRM: presiuni sau alegere conștientă
Deputatul PSRM, Alla Dolință a decis, pe neașteptate, să plece nu doar din parlament, dar și din partid. Dolință a menționat în declarația sa de plecare că Ucraina este a doua sa casă, acolo s-au născut părinții săi. Și că nu îi mai convine atitudinea socialiștilor față de ceea ce se întâmplă în țara vecină.
Principalul partid de stânga a declarat imediat că fie că asupra lui Dolință s-au făcut presiuni, fie aceasta are o afacere în Ucraina și a fost forțată să plece. Și în general, nu ea a scris mesajul, pentru că acesta nu este stilul său.
Deputatul socialist Batrîncea a dat asigurări că Dolință nu putea să plece din cauza atitudinii partidului față de «evenimentele dramatice» din Ucraina. Pentru că «socialiștii sunt întotdeauna pentru pace și pentru soluționarea prin dialog a conflictelor dintre părți».
Batrîncea a remarcat că s-au făcut presiuni nu doar asupra deputatului plecat, dar și asupra altor colegi de-ai acesteia. Doar că nu e clar, cine și de ce a făcut aceste presiuni.
Ce se află, de fapt, în spatele plecării Allei Dolință din PSRM — timpul și acțiunile ulterioare ale acesteia ne vor arăta.
Locul acesteia în parlament ar putea să fie ocupat de Gaik Vartanean, următorul de pe listele socialiștilor.
Cazul lui Dodon, completat cu un nume nou
Mamei ex-președintelui Igor Dodon i-au fost înaintate învinuiri în săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită a fiului său. În timpul perchezițiilor, procurorii au depistat în locuința femeii 689,6 mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari. O parte din acești bani se afla într-un plic de hârtie cu sigla unui
partid politic.
Cei din PSRM au acuzat procurorii de presiuni asupra familiei fostului președinte și a opoziției, dar și de încălcarea drepturilor omului.
Iar lui Petru Merineanu, cumnatul lui Dodon, care se află temporar în penitenciar în dosarul lui Dodon, i-a fost prelungit arestul cu 20 de zile.
UE — «obiectivul principal al generației actuale»
Maia Sandu a convocat Comisia Națională pentru Integrare Europeană pe care a înființat-o la sfârșitul lunii aprilie și al cărei președinte este. Comisia a discutat pașii pe care îi vor face în continuare autoritățile pentru promovarea «celui mai important proiect al generației noastre», a remarcat președintele. Se are în vedere îndeplinirea condițiilor înaintate Republicii Moldova de către UE după acordarea statutului de țară candidat. Până la sfârșitul lunii iulie, instituțiile responsabile de îndeplinirea acestor condiții vor elabora un plan de acțiuni, iar comisia va monitoriza executarea acestora.
Parchetul European va acorda sprijin în îndeplinirea uneia dintre aceste condiții — reținerea participanților la cazurile de rezonanță și recuperarea miliardului furat. Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetului European, a semnat un acord de cooperare cu procurorul general interimar Dumitru Robu. Procurorii europeni împreună cu anchetatorii moldoveni vor colecta dovezi, vor extrăda acuzați și vor aresta bunurile furate.
Ca pe drojdii: tarifele la gazele naturale și la ascensoare
«Moldovagaz» a solicitat ANRE majorarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii casnici până la 29,48 de lei în loc de cei 26,52 de lei propuși anterior. Președintele companiei, Vadim Ceban a motivat această solicitare prin creșterea prețului de achiziție al gazelor naturale pe piețele mondiale în perioada 1-12 iulie.
Iar la Chișinău, va crește, de la 1 august, tariful pentru deservirea ascensoarelor. Cu 80% — de la 15 până la 27 de lei. Cei de la «Liftservice», compania care deservește ascensoarele, au spus că starea financiară a întreprinderii este complicată, dar și piesele de schimb pentru ascensoare s-au scumpit.
Întrevederea lui Sandu cu speakerul Găgăuziei: două versiuni
Sandu a avut o întrevedere cu Dmitri Constantinov, președintele Adunării Populare a Găgăuziei. Cei din administrația prezidențială au comunicat despre mesajul lui Sandu referitor la unitatea cu Găgăuzia pentru «obiectivele comune — bunăstarea cetățenilor», despre «acțiunile ce trebuie întreprinse pentru a asigura o mai bună informare a oamenilor despre procesul de integrare și despre beneficiile lui».
Iar cei din APG au informat că «părțile au discutat despre procedurile care au fost încălcate atunci când Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE». Dar totul s-a terminat cu bine. Președintele a fost de acord cu dreptul Găgăuziei de a participa la soluționarea unor astfel de chestiuni și a promis că până la sfârșitul lunii, se va întâlni cu deputații găgăuzi, pentru a discuta despre relațiile cu administrația autonomiei.
Reforma educației: decizia guvernului și protestul
Profesorii și studenții de la Universitatea Agrară, dar și fermierii au organizat un protest la Chișinău. Aceștia au cerut anularea comasării Alma Mater a tuturor producătorilor agricoli cu Universitatea Tehnică. Ei au cerut modernizarea universității și nu lichidarea acesteia.
Autoritățile nu au auzit revendicările protestatarilor. Cabinetul de miniștri a votat proiectul de reorganizare a universităților, care presupune absorbția Universității Agrare.
În schimb, guvernul a păstrat independența Universității din Taraclia și a Universității de Educație Fizică și Sport. Acum câteva zile, Rumen Radev, președintele Bulgariei, a discutat cu Sandu la telefon despre problema Universității din Taraclia, în urma unei adresări a diasporei bulgare din Republica Moldova.
Studenții universităților comasate își vor finaliza studiile conform specialităților lor, iar taxele de studii prin contract vor rămâne aceleași. Instituțiile de cercetare își vor păstra până la 31 decembrie 2023 structura organizatorică de cercetare autonomă.
Scumpa «Prima Casă»
Guvernul a promis că va limita rata anuală la împrumuturile programului de stat ipotecar «Prima Casă» la nivel de 11,37%. În luna iulie, băncile au majorat rata de la 8% până la 12,8 — 15,5%. Iar între timp, câteva zeci de persoane au organizat un protest din cauza că acum sunt nevoite să plătească, în medie, cu 2500 de lei mai mult decât anterior pentru locuințele achiziționate prin programul «Prima Casă».
Măștile revin
Directorul OMS a recomandat tuturor țărilor să revină la regimul măștilor din cauza unui nou val de coronavirus. Acesta a subliniat faptul că pandemia «este departe de a se termina».
La Chișinău, purtarea măștii a devenit deja obligatorie în toate instituțiile medicale, iar cetățenilor le-a fost recomandat să poarte măști în transport și în spațiile publice închise.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 14 iulie
- Parlamentul se va întruni în ședință, în cadrul căreia CEC va prezenta un raport despre finanțarea partidelor.
Întrebarea zilei: Este justificată creșterea tarifului la gazele naturale până la 29 de lei pentru un metru cub?