NM Espresso: despre prelungirea restricțiilor în Moldova până la sfârșitul lunii iunie, turismul politic și protestul „împotriva bandiților de la guvernare”
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre prelungirea restricțiilor în Moldova până la sfârșitul lunii iunie, turismul politic și protestul „împotriva bandiților de la guvernare”

Epidemia: situația din Moldova

1117 teste au fost procesate în Moldova în ultimele 24 de ore, s-au depistat 192 de cazuri noi de COVID. Astfel, numărul total al celor contaminați a ajuns până la 5745 de persoane. Din acestea, 2280 s-au vindecat, 202 au decedat.

Regimul stării de urgență s-a încheiat în Moldova la 15 mai. Însă autoritățile au declarat stare de urgență în sănătate publică: în continuare, vor fi interzise grupurile mai mari de trei persoane în locurile publice, iar în încăperi și în transportul public, vor fi obligatorii măștile și mănușile. La Chișinău și Bălți vor rămâne închise piețele până la 30 iunie, iar la 16-17 mai, nu va funcționa transportul public. În același timp, de la 16 mai, s-a permis redeschiderea cabinetelor stomatologice și a frizeriilor.

 

 

Pensiile și îndemnizațiile

Oficiile Casei Naționale de Asigurări Sociale vor continua să activeze conform unui program redus până la sfârșitul lunii mai: de la 08:00 până la 14:00. Pensionarii vor fi deserviți trei zile pe săptămână.

După ce CC a declarat neconstituțional Acordul de împrumut cu Federația Rusă, președintele Igor Dodon a comunicat că acest lucru ar putea provoca probleme privind achitarea pensiilor și a salariilor. Gaura din bugetul de stat este cu adevărat enormă – 19 miliarde de lei, o parte dintre acestea fiind acoperită de împrumuturi și granturi. NM a investigat situația, dacă într-adevăr în vistierie ar putea să nu ajungă bani pentru pensii și salarii.

 

 

Turismul politic

Dodon a propus să fie interzisă prin lege trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta și a îndemnat Partidele PAS și DA să susțină această inițiativă. Președintele a mai declarat că, potrivit informațiilor de care dispune, Partidul „Șor” propune primarilor până la 10 mii de dolari pentru a ieși din Partidul Democrat și a adera la „Șor”.

Liderul DA Andrei Năstase a numit propunerea lui Dodon „lipsită de logică” și a declarat că „țara are nevoie de o altă clasă politică, pentru a stopa migrația politică și corupția”.

Turismul politic nu este o noutate pentru Moldova. Președintele Dodon a fost și el cândva un astfel de turist. NM propune cititorilor să-și amintească principalele episoade ale turismului politic în Moldova și cei mai memorabili participanți ai acestuia, jucând jocul „Principii și valori”.

 

 

Protestele 

Veteranii conflictului de pe Nistru au anunțat despre un protest la 17 mai în centrul Chișinăului, organizat „împotriva bandiților și a hoților de la guvernare”. Și au îndemnat autoritățile locale să organizeze transport pentru toți doritorii din raioane de a participa la această acțiune. Primul care a răspuns a fost primarul de Bălți, liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi, care a promis că va ajuta cu benzină și-i va asigura pe protestatari cu măști și dezinfectanți. Politicienii noștri au mare grijă de sănătatea oamenilor. Cei de la primărie au spus pentru NM că acest protest este ilegal, deoarece nu a fost coordonat cu administrația municipală.

Iar astăzi au protestat comercianții de la Piața Centrală, care nu lucrează deja de două luni. Aceștia cer să fie deschisă piața: „Noi vrem să lucrăm, altfel vom muri de foame!”.

 

 

Chișinău

Prima bandă specială pentru circulația transportului public a apărut la Chișinău la începutul lunii mai. Aceasta este pe strada Pușkin. Viceprimarul de Chișinău Victor Chironda a comunicat într-un interviu pentru NM, ce efect al acestor benzi așteaptă primăria și de ce orice orășean, când își cumpără propriul automobil, trebuie să conștientizeze că va sta în ambuteiaje.

 

 

Instruirea online

Elevii și studenții din Moldova învață la distanță deja de două luni, din cauza epidemiei. NM a relatat deja, cu ce probleme s-au confruntat profesorii din școli și universități în procesul de instruire la distanță. Acum am decis să vorbim despre aceasta cu elevii. Despre aceasta – în articolul «А дома лучше? Монологи школьников об онлайн-обучении» („Acasă e mai bine? Monologurile elevilor despre instruirea online”).

 

 

Dispoziție fake

O Dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale, pe care unele instituții de presă au primit-o la 14 mai, s-a dovedit a fi falsă. Potrivit consilierului prim-ministrului Vitalie Drăgancea, scopul acestei dezinformări a fost de a crea tensiune în țară. În această dispoziție fake, cum a numit-o Dodon, era vorba despre prelungirea măsurilor restrictive în Moldova până la sfârșitul lunii iunie, iar a unora dintre ele – până la sfârșitul anului. Și NM a publicat unele informații din această „dispoziție”, fapt pentru care a cerut scuze de la cititorii săi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: