NM Espresso: despre prelungirea zilelor de odihnă în Moldova, compensațiile pentru medicii bolnavi de COVID și hrișca ce a dispărut din magazine
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre prelungirea zilelor de odihnă în Moldova, compensațiile pentru medicii bolnavi de COVID și hrișca ce a dispărut din magazine

Coronavirusul: stuația în Moldova și în lume

101 cazuri noi de coronavirus au fost depistate în Moldova în ultimele 24 de ore (în cele două zile de odihnă – 273). Numărul total al celor infectați a ajuns până la 965. Cele mai multe cazuri de contaminare s-au depistat la Chișinău, Ștefan Vodă, Soroca și Transnistria.

Carantina

Zilele de odihnă pentru bugetarii din Moldova au fost prelungite până la 17 aprilie. Ei își vor primi salariile pentru aceste zile, dar vor trebui să le recupereze după încheierea stării de urgență. Comisia pentru Situații Excepționale a interzis oficial activitatea frizeriilor și a saloanelor de înfrumusețare. Supermarketurile și magazinele au fost obligate să verifice, la intrare, temperatura cumpărătorilor.

Spitalele și medicii

Bolnavii de coronavirus în formă ușoară vor fi internați doar în cazul în care ei au și maladii cronice. Iar autoritățile continuă să pregătească centre noi pentru plasarea bolnavilor de COVID: pe lângă pavilionul de la Moldexpo, pacienții vor fi plasați și la complexul sportiv Manej.

După apariția pe internet a înregistrării video a unei locuitoare din Soroca bolnavă de COVID, care s-a plâns de condiții precare în spital și de indiferența personalului medical, femeia și alți pacienți au fost transferați într-un salon bun. Comentând această înregistrare, premierul Ion Chicu a recunoscut că spitalele din țară sunt într-o stare deplorabilă și a învinuit fosta guvernare în acest sens. În replică, ex-ministrul sănătății Ala Nemerenco a declarat că autoritățile ar trebui să se gândească acum în primul rând la lucrătorii medicali, în contextul în care peste un sfert din cei contaminați sunt medici.

La policlinica din sectorul Râșcani al capitalei a fost anunțată carantină după ce doi medici au fost diagnosticați cu coronavirus. Lucrătorii medicali și funcționarii de stat care s-au infectat cu coronavirus vor primi câte 16 mii de lei. Însă nu toți.

Primarul de Bălți Renato Usatîi a promis că în luna aprilie, va majora salariile medicilor din Bălți până la 1 mie de dolari, cele ale asistentelor medicale – până la 400 de dolari, iar ale infirmierelor – până la 250 de dolari. Potrivit lui Usatîi, pentru aceasta, el va vinde automobilul său Rolls Royce.

Antisepticele

Toți, inclusiv OMS și medicii, sugerează ca în condițiile epidemiei de coronavirus să nu intrăm în panică, ci pur și simplu să respectăm regulile simple, cum ar fi spălatul pe mâini cu săpun sau dezinfectarea cu antiseptice. NM a studiat, care antiseptice pot distruge coronavirusul și de ce.

 În lume

Numărul cazurilor noi de coronavirus în Italia s-a micșorat. În Rusia – a ajuns până la aproape 1000 pe zi. Iar lider mondial după numărul de îmbolnăviri de COVID rămân a fi SUA. Persoane originare din Moldova, care locuiesc la New York, Houston și Greenville, au comunicat pentru NM, cum s-a schimbat viața lor în aceste orașe după instituirea măsurilor restrictive, de ce autoritățile au întârziat cu anunțarea acestora și de ce persoanele fără adăpost au devenit acum periculoase.

Alegerile președintelui

Președintele de onoare al PDM Dumitru Diacov a propus să se revină la alegerile președintelui de către parlament. Ce-i drept, în scurt timp, Diacov a eliminat postarea despre aceasta de pe pagina sa de Facebook. NM i-a solicitat lui Diacov explicații și a discutat cu experții, dacă ar putea următoarele alegeri prezidențiale să aibă loc în parlament.

Hrișca

De pe rafturile multor magazine și supermarketuri din Moldova a dispărut hrișca. S-a constatat că motivul îl constituie nu numai agitația provocată în luna martie de cererea mai mare a acestui produs. NM a analizat, dacă hrișca va apărea în magazine și dacă nu cumva va dispărea orezul.

Lecțiile online

Primele 100 de lecții online pentru instruirea la distanță a elevilor în condiții de carantină au fost aprobate în Moldova. Elevii vor primi note pentru aceste lecții, la fel, vor primi teme pe acasă. Autoritățile planifică să înregistreze aproximativ 5 mii de lecții online.

Băncile

Banca Națională a recomandat băncilor comerciale să se abțină de la achitarea dividendelor către acționari. De obicei, profitul anual este distribuit la adunările generale din primăvară ale acționarilor.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 7 aprilie

  • Va avea loc ședința Consiliului Suprem de Securitate. După aceasta, Dodon va susține un briefing.
  • Se va desfășura ședința Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei provocate de COVID-19.
  • Ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu va comunica despre situația de ultimă oră privind răspândirea coronavirusului.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: