Moldova și copiii
Președintele Maia Sandu a felicitat, la 1 iunie, copiii din Moldova cu prilejul Zilei internaționale a protecției copilului și a dat asigurări că autoritățile vor depune toate eforturile pentru a oferi tuturor copiilor o copilărie fericită — «în siguranță, alături de familie, fără sărăcie, violență și frică».
Anul trecut, în Moldova s-a înregistrat cea mai joasă rată a natalității din ultimii cinci ani. De notat că veniturile medii ale familiilor cu copii rămân a fi cu mult mai scăzute decât veniturile medii ale familiilor fără copii. Statistica demonstrează acest lucru.
De asemenea, conform statisticii, fiecare al cincilea copil din Moldova se naște în afara căsătoriei. După divorțurile cu care se încheie o jumătate dintre căsătorii, copiii rămân, de obicei, cu mamele. În articolul «Я не одна, у меня есть дочь, мы — семья» («Nu sunt singură, am o fiică, suntem o familie»), NM a relatat, cum trăiesc mamele singure din Moldova, cu ce probleme se confruntă acestea și cum se percep ele însele.
Noi am discutat și cu un psiholog despre o problemă cu care părinții se ciocnesc adesea — copilul nu vrea să meargă la grădiniță. Ce-i de făcut? Și dacă micuțul a venit de la grădiniță cu o vânătaie sau cu nasul lovit? O altă întrebare frecventă din partea părinților — care este impactul schimbării mediului lingvistic asupra copilului și dacă e bine să fie «încărcat» cu mai multe limbi concomitent.
Gazele naturale și carburanții
În luna iunie, Moldova va achiziționa gazele naturale rusești cu 880 de dolari pentru o mie de metri cubi, a anunțat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban. De notat că prețul de achiziție inclus în tarif este de 696 de dolari, ceea ce, potrivit lui Ceban, «va provoca, în mod inevitabil, o nouă majorare a tarifului».
Prețul benzinei Ai-95 în Moldova se apropie de 32 de lei pentru un litru, cel al motorinei — de 28 de lei. S-a scumpit și gazul natural lichefiat (metan) — de la 17,8 lei până la 21,2 lei.
Guvernul și prețurile
Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că guvernul a reușit să ajungă la un acord cu o companie ucraineană în privința unui preț mult mai mic la energia electricădecât cel din luna mai. Gavrilița a refuzat să numească prețul, motivând prin taină comercială, dar a remarcat că în luna iunie, acesta va fi mai mic cu 2 dolari pentru un MWh. De asemenea, premierul a dat asigurări că guvernul va continua să monitorizeze prețurile din țară și, în caz de necesitate, va interveni în situație, așa cum s-a întâmplat cu uleiul de floarea soarelui.
Venituri și cheltuieli
Cei din guvern au mai comunicat că în anul 2021, veniturile la bugetul de stat le-au depășit cu 7,7% pe cele planificate (49,9 miliarde de lei), iar cheltuielile au fost mai mici decât cele planificate cu 6,1% (54,1 miliarde de lei). Astfel, deficitul bugetar a constituit 4,7 miliarde de lei în loc de cele 11,8 miliarde de lei planificate. Cabinetul de miniștri a mai anunțat că datoria de stat se află în limitele stabilite de lege și că la 31 decembrie 2021, datoria a constituit 77,7 miliarde de lei (32,1% din PIB).
Tiraspol și Chișinău
Cei de la Chișinău au declarat că inițiativa Tiraspolului de a pedepsi cu închisoarea pe un termen de până la 10 ani cetățenii care se vor adresa către procuratura sau instanța judecătorească moldovenească este «inadmisibilă și foarte periculoasă»: «Este un atentat asupra valorilor democratice și a drepturilor omului».
Ucraina și războiul
Când au declanșat războiul în Ucraina, autoritățile Rusiei afirmau că nu au scopul de a ocupa teritoriile ucrainene. Însă ceea ce se întâmplă în orașele și satele ocupate de trupele rusești dovedește contrariul. Acolo sunt eliminate simbolurile ucrainene, militarii și civilii au preluat administrațiile, iar rubla rusească începe să circule în paralel cu hrivna. În articolul «Кто помогает Кремлю?» («Cine sprijină Kremlinul?»), NM a relatat, ce se întâmplă în aceste teritorii.
Prim-ministrul Italiei Mario Draghi a declarat că cele mai mari țări din UE, cu excepția Italiei, nu susțin acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina. Draghi nu a spus nimic despre Moldova.
Turcia și «operațiunea antiteroristă»
Președintele Turciei Recep Erdoğan a anunțat despre lansarea unei operațiuni antiteroriste în nordul Siriei. Scopul acțiunii îl constituie «crearea unei zone de securitate de 30 km la sud de frontiera turco-siriană». Potrivit afirmațiilor lui Erdoğan, Turcia a luat această decizie din cauza că «SUA și Rusia nu și-au îndeplinit angajamentele de a crea o zonă de securitate».
Și despre ceea ce va fi astăzi, 2 iunie
- Ședința parlamentului.
- Lansarea programului UE și PNUD «Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova».