Andrei Mardari / NewsMaker

NM Espresso: despre prețul pandemiei în Moldova, discuția lui Sandu cu Merkel și despre mansardele din Chișinău

Sandu și Merkel

Președintele Maia Sandu a discutat la telefon cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel despre situația politică din Moldova, programul reformelor și problema privind furnizarea gazelor naturale în țară. Merkel a dat asigurări că Germania va susține și în continuare cursul proeuropean al Moldovei.

Moldova și Rusia

Conducerea MAEIE a discutat la Chișinău cu reprezentanții MAE din Rusia despre organizarea vizitei la Moscova a ministrului moldovean de externe Nicu Popescu.

Guvernul și cadrele

Rozalina Albu, secretarul general adjunct al Aparatului președintelui, a fost numită de guvern în funcția de director al Serviciului Fiscal. Înainte de aceasta, ea a activat la Ministerul Finanțelor și în companiile Microsoft și Ericsson-Moldova. Iar Ion Prisăcaru, directorul adjunct al Centrului de Diagnostic German din Chișinău, a fost numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății.

Totodată, guvernul l-a numit pe Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, în funcția de Ambasador al Moldovei în România.

Parlamentul și parcurile

Parlamentul intenționează să interzică construcțiile capitale în parcuri și alte spații verzi din localitățile urbane și cele rurale. Vor fi interzise orice tip de construcții, cu excepția terenurilor și sport și de joacă, a zonelor de agrement și a celor pentru evenimente culturale.

Stoianoglo și arestul

Mandatul de arest la domiciliu pe numele lui Alexandr Stoianoglo, procurorul general suspendat din funcție, a fost prelungit pentru 30 de zile. Procurorul Victor Furtună, care a solicitat prelungirea măsurii preventive, susține că altfel, «Stoianoglo ar putea să influențeze ancheta ori să se ascundă de justiție». Stoianoglo a declarat că aceasta este «o bătaie de joc de el și de justiție».

Banii și pandemia

În Moldova încă nu există studii complete privind costurile pandemiei în țara noastră. În articolul «Дорогой вирус» («Virusul scump»), NM a clarificat, împreună cu experții, cât a cheltuit și cât a pierdut Moldova pentru combaterea coronavirusului și cum acesta a influențat deja asupra structurii demografice a populației.

Chișinău și mansardele

După incendiul recent de la Buiucani, în urma căruia 20 de locuințe de la o mansardă s-au transformat în scrum, NM a primit o scrisoare. Autorii acesteia au povestit, cum autoritățile municipale au declarat public că mansardele sunt un lucru rău, dar continuă să elibereze autorizații pentru construcția acestora. În articolul «Здравствуйте, я ваша крыша» («Salut, eu sunt acoperișul tău»), NM a relatat, în baza unei istorii despre un mini-hotel la mansardă, cum dezvoltatorii imobiliari reușesc să obțină autorizații pentru construcția mansardelor, prezentând la primărie documente false.
Situația epidemiologică

Certificatele Covid ar putea fi obligatorii la locurile de muncă în Moldova. Autoritățile examinează această posibilitate studiind experiența Franței, Portugaliei și a Greciei, țări în care nivelul de vaccinare a crescut după introducerea acestei măsuri.

Polițiștii au efectuat percheziții în patru centre medicale din raionul Fălești. Angajații acestor instituții medicale sunt suspectați de eliberarea certificatelor false de vaccinare împotriva coronavirusului.

1487 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 16 lucrători medicali. Alte 42 de persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de Covid. Cei de la Ministerul Sănătății au mai anunțat că 19 dintre cele 293 de persoane, care au decedat din cauza Covid-ului în ultima săptămână, erau vaccinate. Conform datelor ministerului, numărul de îmbolnăviri cu coronavirus în țara noastră este în scădere.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 4 noiembrie

Parlamentul se va întruni în ședință.
Curtea Constituțională, Consiliul Audiovizualului și Consiliul Municipal se vor convoca în ședințe.
Miniștrii apărării Moldovei și Lituaniei vor susține o conferință de presă comună.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: