Epidemia: situația
1603 teste s-au efectuat în ultimele 24 de ore în Moldova, fiind depistate 230 de cazuri noi de COVID. Astfel, bilanțul celor care s-au contaminat a ajuns până la 20494 de cazuri. 13913 persoane s-au vindecat, iar 675 au decedat (9 – în ultimele 24 de ore). 5906 pacienți continuă tratamentul, 372 dintre ei fiind în stare gravă, iar 26 – conectați la aparatele de respirație asistată.
Potrivit informațiilor „Amnesty International”, în perioada epidemiei, cel puțin 3 mii de lucrători medicali din toată lumea au decedat din cauza coronavirusului. Apărătorii drepturilor omului consideră că statele nu au reușit să protejeze medicii, iar cifrele despre mortalitate ar putea fi subestimate. În Moldova, 2845 de lucrători medicali s-au contaminat cu COVID, 27 dintre ei au decedat.
Dodon: noutăți de la președinte
Ca de obicei, președintele Igor Dodon a povestit multe lucruri interesante în cadrul emisiunii săptămânale „Președintele răspunde”. De exemplu, timp de cinci ani, investigația furtului miliardului a mers într-o direcție greșită. Reieșind din afirmațiile lui Dodon, Banca Națională este cea care a indicat direcția greșită, după ce a comandat investigația furtului detectivilor financiari de la Agenția „Kroll”.
Dodon a mai spus că guvernul condus de Ion Chicu „a înghețat” vânzarea Stadionului Republican Ambasadei SUA. Și încearcă să identifice o soluție care ar conveni chișinăuienilor. Președintele a mai menționat că, în opinia sa, în Moldova deja pot să fie permise nunțile cu participarea unui număr de până la 50 de persoane și să fie anulată carantina de două săptămâni pentru cei care vin de peste hotare.
Chișinău – Tiraspol
Președintele Dodon a decis să convoace săptămâna viitoare Consiliul Suprem de Securitate, pentru a discuta problema ce ține de posturile de control ilegale pe care Tiraspolul le-a instalat în Zona de Securitate. Partidul Democrat a solicitat Convocarea CSS cu această ocazie după protestul din centrul Chișinăului organizat de veteranii conflictului de pe Nistru. Aceștia sunt revoltați că la Chișinău nu e nicio reacție în raport cu punctele de control ilegale.
Protestul veteranilor
Poliția a anunțat că a deschis dosare penale pe numele a nouă participanți la acest protest, care au fost reținuți. Aceștia sunt acuzați de acțiuni violente și atacuri asupra polițiștilor. Totodată, Partidul DA a declarat că, transportând persoanele reținute la secțiile de poliție, polițiștii le-au maltratat și că unul dintre reținuți este la spital, în comă.
Dodon susține că printre participanții la protest au fost provocatori pe care i-a trimis Partidele „Șor”, Pro Moldova și „Partidul Nostru”. Dodon a mai menționat că „în comparație cu polițiștii din SUA sau cei din țările europene, polițiștii din Moldova sunt niște „божьи одуванчики” („sfinți”) – sunt foarte atenți și nu fac abuz de forțe”.
Alegerea procurorului general
Numirea viitorului procuror general va avea loc conform vechii proceduri, când candidatul era desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor. Parlamentul a aprobat amendamente în acest sens în două lecturi concomitent. Și a anulat astfel procedura inițiată de guvernul Maiei Sandu, când candidatul era desemnat de Ministerul Justiției. Anterior, Curtea Constituțională a declarat-o neconstituțională.
„Amendamentul lui Nichiforciuc”
Propunerea deputatului PDM, Eugen Nichiforciuc de a introduce în legislație noțiunea „țigară din foi de tutun” a provocat scandal. Opoziția l-a acuzat pe Nichiforciuc că acesta ar face lobby pentru interesele afacerilor cu tutun. În articolul «Сигарный интерес» („Interesul țigărilor”), NM a analizat dacă așa este și de ce, pe neașteptate, Nichiforciuc a propus amendamentul despre țigările din foi de tutun în proiectul de lege al guvernului, care nu are nicio atribuție la tutun și țigări.
Profesorii turci
Câte 25 mii de euro va achita Moldova familiilor a doi profesori turci care acum doi ani, au fost transmiși ilegal în închisorile din Turcia. De data aceasta, nu a fost nevoie de o decizie a CEDO – părțile s-au înțeles pe cale amiabilă. Jurnalista NM Nadejda Coptu a scris editorialul «Приговор дороже денег» („Sentința e mai scumpă decât banii”) despre cum, din cauza fărădelegilor autorităților, ale unor politicieni și funcționari concreți, ne-am răsplătit noi toți. Așa și nu ne-a mai povestit nimeni, ce s-a întâmplat atunci, iar mulți participanți la acele fărădelegi pur și simplu au revenit în funcțiile lor.