Războiul din Ucraina
În dimineața de 24 februarie, președintele Rusiei Vladimir Putin a anunțat despre începutul operațiunii militare speciale în Donbass și despre introducerea armatelor în «DNR» și «LNR». Ucraina a declarat că trupele rusești au violat frontiera regiunilor Cernăuți, Sumî, Luhansk, Harkov. Obiectivele de infrastructură militară, trupele de apărare aeriană și de aviație ale Ucrainei, inclusiv de la Odessa, au fost supuse atacurilor cu rachete. Aproape de ora opt dimineața, cei de la Ministerul Apărării al Rusiei au comunicat că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au fost suprimate, iar infrastructura bazelor aeriene a fost scoasă din funcțiune. Putin a declarat că invazia în Ucraina a fost o măsură forțată: «Moscova n-a avut de ales».
În Ucraina a fost introdusă legea marțială. Președintele Ucrainei Volodymyr Zelenski s-a adresat cu un mesaj către națiune: «Noi știm cu siguranță că nu avem nevoie de război. Dar dacă vom fi atacați de armate, dacă vor încerca să ne ia țara, […] ne vom apăra». Ministerul Apărării a propus arme tuturor voluntarilor: «Simplificăm toate procedurile, luați doar pașaportul».
Ucraina a întrerupt relațiile diplomatice cu Rusia. NATO a făcut apel către Rusia să înceteze acțiunile militare și a promis că «Rusia va plăti un preț economic și politic foarte mare». NATO nu-și va introduce armatele în Ucraina. Și UE a cerut retragerea armatelor ruse. SUA au anunțat despre noi sancțiuni împotriva Rusiei. În orașele din Rusia au loc proteste împotriva războiului cu Ucraina.
Cronologia evenimentelor din 24 februarie — în transmisiunea online NM «Война в Украине. Главное» («Războiul din Ucraina. Esențialul» și «Люди против войны» («Oamenii împotriva războiului»).
Moldova, starea de urgență
În Moldova a fost instituită stare de urgență pe o perioadă de 60 de zile, în contextul evenimentelor din Ucraina. Ce împuterniciri oferă starea de urgență autorităților — noi am relatat în articolul «От эвакуации до рационального потребления продуктов» («De la evacuare până la consumul rațional de alimente»). Cei de la Tiraspol au anunțat că deocamdată nu văd motive pentru instituirea stării de urgență în regiunea transnistreană.
După Ucraina, și Moldova și-a închis spațiul aerian. Toate aeronavele sunt redirecționate spre alte aeroporturi.
Refugiații
La frontiera moldo-ucraineană s-au format cozi lungi de mașini din partea Ucrainei încă de joi dimineața. Președintele Maia Sandu a anunțat că Moldova este pregătită să primească circa 10 mii de refugiați din Ucraina, iar la necesitate — și mai mulți. În Transnistria, se pregătesc hoteluri și sanatorii pentru refugiați.
Până în seara de joi, peste 4 mii de cetățeni ai Ucrainei au ajuns în Moldova. Lângă Palanca și Ocnița, autoritățile moldovenești au amenajat corturi pentru plasamentul provizoriu al refugiaților (streem NM din Palanca). Din Ucraina vin familii întregi. Oamenii povestesc aproape una și aceeași: s-au trezit din cauza exploziilor, și-au strâns lucrurile în grabă. Despre ceea ce s-a întâmplat la punctul de trecere a frontierei Palanca — în reportajul NM «Оставаться опасно. Могут просто убить» («E periculos să rămânem. Pot să ne omoare»).
Iar în Chișinău au explodat prețurile la chiria imobilelor. Proprietarii au reacționat astfel la fluxul de refugiați.
Gazele naturale și electricitatea
Premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că în Moldova vor fi gaze naturale și energie electrică. Potrivit afirmațiilor lui Gavrilița, dacă furnizarea acestor resurse energetice va fi stopată din cauza deteriorării infrastructurii din Ucraina, Moldova își va putea aproviziona consumatorii cu gaze naturale și energie electrică din surse alternative.
Economia și leul
Joi, rafturile cu crupe și alte câteva produse alimentare din supermarketurile din Chișinău au devenit pustii. Oamenii au format cozi la bancomate. În casele de schimb valutar s-a terminat valuta din cauza cererii sporite. Cei de la Banca Națională au dat asigurări că în țară există suficiente rezerve valutare și că sectorul bancar al Moldovei este stabil, iar BNM monitorizează riscurile cu atenție. NM a analizat în articolul «Что будет с продуктами, ценами и леем» («Ce se va întâmpla cu alimentele, prețurile și leul»), cum războiul din Ucraina ar putea afecta situația economică din Moldova.
Statistică epidemiologică
1069 de cazuri noi de contaminare cu Covid s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 36 de cadre medicale. Ministerul Sănătății a anunțat și despre 14 victime ale Covid-ului.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 25 februarie
Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și a Consiliului Audiovizualului.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.