Moldova, pe pista de decolare
Prim-ministrul Dorin Recean a cerut să fie verificată activitatea Aeroportului Chișinău, să fie elaborat un plan de dezvoltare a acestuia, să fie redusă taxa aeroportuară de 9 euro și să fie majorat numărul de curse la prețuri accesibile. Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale Lilia Dabija trebuie să prezinte, timp de o lună, planul de dezvoltare a aeroportului. Așteptăm și, mai ales, ținem minte despre curse la prețuri accesibile.
Iar compania Avia Invest, fosta concesionară a aeroportului, a comentatdeclarația președintelui țării, remarcând că «posibil, Sandu nu a fost informată corect și de fapt, cifra de 1,6 miliarde de lei nu este o pierdere la bugetul de stat, dar un venit». Totodată, compania cere administrației aeroportului «să nu sperie ori să inducă în eroare pasagerii și companiile aeriene cu declarații nefondate».
Moldova, pe calea spre civilizație
La 4 aprilie, au avut loc consultări publice în parlament în privința unui proiect de lege care vizează protecția animalelor. Acesta prevede, printre altele, sterilizarea și ciparea obligatorie a animalelor de companie. Câinii trebuie să fie plimbați cu o lesă cu un număr și un cod de identificare, iar proprietarul trebuie să curețe după animal dacă acesta își face nevoile într-un loc public (iar el o va face cu siguranță).
Încă un pas înainte — mic, dar important. Persoanele cu deficiențe de vedere vor fi asigurate de către stat cu dispozitive auxiliare pentru a lucra la calculator și cu telefoanele mobile. Pentru aceasta, va fi suficient să contactați un oftalmolog. Pentru achiziționarea dispozitivelor se vor aloca 2 milioane de lei din bugetul de stat.
Femeile însărcinate din Moldova vor putea primi acum atât salariul, cât și indemnizația pentru îngrijirea copilului. Guvernul a aprobat noile norme la 4 aprilie. În 2023, se vor aloca aproximativ 806 milioane de lei pentru indemnizațiile de maternitate.
National Democratic Institute a prezentat rezultatele unui sondaj social pentru a evalua atitudinea populației Moldovei față de refugiații din Ucraina. Aproape o jumătate din populația țării le-a oferit ajutor, iar 65 la sută dintre locuitorii Moldovei au o atitudine pozitivă față de aceștia.
Moldova, pe calea realizărilor
Chirurgii de la Spitalul Clinic Republican au extirpat o tumoare canceroasă de zece centimetri care era localizată în regiunea gâtului unei paciente. Iar merele moldovenești pot fi găsite acum pe rafturile magazinelor suedeze. Urmașii lui Strindberg și Bergman le vor savura acum.
Moldova, pe calea remodelării pieței media
Consiliul Audiovizualului a amendat cu 219 mii de lei posturile de televiziune Cinema 1, Canal 3, Familia TV, Canal 2 și Mega TV. Motivul? «Număr insuficient de programe audiovizuale locale în limba română». Trageți propriile concluzii.
De asemenea, la 4 aprilie a devenit cunoscut faptul că Guvernul va înceta plata contribuțiilor către compania de televiziune interstatală MIR. Potrivit lui Daniel Vodă, «Moldova nu va cheltui banii contribuabililor pentru propagandă și dezinformare». Reprezentanții acestei companii de televiziune au remarcat că nu a primit niciun document oficial în acest sens.
Moldova, pe calea spre…?
Guvernul a aprobat sarcina de recrutare pentru Armata Națională.Se preconizează recrutarea a 1500 de tineri. Reamintim că exercițiile obligatorii ale rezerviștilor vor avea loc în lunile aprilie, iunie și septembrie. De asemenea, România va aloca 750 de mii de dolari pentru dezvoltarea potențialului de apărare al Republicii Moldova.
Reprezentantul autorităților din regiunea transnistreană la Moscova, Leonid Manakov a declarat în cadrul ședinței Consiliului ONU pentru Drepturile Omului că autoritățile moldovenești «urmărește ilegal locuitorii regiunii». Acesta a comentat astfel amendamentele «privind combaterea separatismului».
Moldova, pe calea plăților
Ministrul energiei, Victor Parlicov a declarat că statul așa și nu a efectuat plăți către două companii internaționale din Norvegia și Marea Britanie care evaluează datoria istorică a companiei Moldovagaz către Gazprom. «În momentul semnării contractelor, bugetul pentru anul trecut era epuizat», a concluzionat Parlicov.
Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu a anunțat că începând cu luna aprilie, cetățenilor nu le vor mai plătite compensații pentru facturile la utilități. «Compensațiile pentru sezonul rece se termină la sfârșitul lunii martie». După aceea, fiecare se descurcă așa cum poate.
Comisia pentru Situații Excepționale a decis recalcularea tuturor gradelor de vulnerabilitate energetică: pensia de întreținere plătită nu va fi exclusă din veniturile declarate.
În anul 2023, Moldova va plăti 66,5 milioane de lei pentru calitatea de membru în diverse organizații internaționale și regionale.
Alaiba, Chicu și toți-toți-toți
Dumitru Alaiba l-a prezentat pe noul secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării. Este vorba despre Mihai Lupașcu, care a activat anterior la Ministerul Afacerilor Interne din Franța, în domeniul securității cibernetice.
Iar fostul prim-ministru Ion Chicu l-a dat în judecată pe Igor Grosu din cauza că acesta l-a înscris «în a cincea coloană a Rusiei». Chicu cere ca Grosu să-i prezinte scuze.
Jurnalul extern
Se prea poate să fie cea mai importantă știre a zilei: la 4 aprilie, Finlanda a devenit membru oficial al NATO. Astfel, alianța este acum mai aproape de Rusia decât înainte de războiul din Ucraina. Kremlinul a numit deja acest lucru «o amenințare» și o posibilă «escaladare a conflictului».
Donald Trump a fost arestat și acuzat de fraude financiare.
În Țările de Jos, un tren de pasageri a deraiat, cel puțin o persoană a murit.
Iată ce ne așteaptă la 5 aprilie:
- La ora 10:00, își va începe lucrările un forum al cooperării economice bilaterale dintre Republica Moldova și Polonia.
- La ora 13:30, Consiliul de Integritate se va întruni în ședință.