Pandemia: situația
1331 de persoane din Moldova, inclusiv 74 de lucrători medicali, au fost diagnosticate cu coronavirus în ultimele 24 de ore, după ce s-au procesat 3721 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 86 038 de persoane. 67 270 dintre acestea s-au vindecat, 1969 au decedat (19 — în ultimele 24 de ore). 16 799 de persoane care s-au contaminat continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 231 dintre ele fiind în stare gravă, iar 42 — conectate la aparatele de respirație asistată.
Electorala: oficial
Cetățenii Moldovei care trăiesc în Transnistria vor putea, la 15 noiembrie, să meargă în dreapta Nistrului și să voteze în aceleași condiții ca și la 1 noiembrie: la revenire — fie ștampila «votat» în pașaport, fie două săptămâni în carantină.
Iar cetățenii Moldovei care trăiesc în Italia, ca să poată vota, vor trebui să scrie la poliție «o declarație pe proprie răspundere». Astfel, cetățenii se obligă să respecte toate măsurile de securitate epidemiologică în timpul deplasării spre secția de votare.
Electorala: istoria ziarelor continuă
Deputații de la PAS sunt convinși că Igor Dodon nu a indicat în rapoartele financiare cheltuielile pentru tipărirea ziarelor electorale, care au devenit motivul unui scandal de amploare. De aceea PAS intenționează să depună o plângere pe numele lui Dodon la Procuratura Generală.
Și stafful lui Dodon intenționează să se adreseze către Procuratura Generală, cu solicitarea de a iniția o urmărire penală pentru huliganism din partea deputaților PAS la tipografia «Universul». Cei din stafful lui Dodon consideră că PAS a organizat în mod intenționat acest incident, pentru «a provoca isterie în societate și pentru a bloca activitatea electorală a lui Dodon».
Iar poliția a numărat, în prezența deputaților de la PAS și de la PSRM, ziarele care au fost luate de la tipografia «Universul». Însă cei de la PAS susțin în continuare că tirajul ziarelor este cu mult mai mare decât cel indicat. Iar cei de la PSRM afirmă că deputații PAS «au amestecat totul, au adunat, au înmulțit cu 8 și au anunțat cifre nebune». Mai târziu, poliția a anunțat că nu s-au depistat niciun fel de încălcări.
Alegerile: Usatîi, Dodon și alții
Iar Renato Usatîi, liderul «Partidului Nostru», pur și simplu a cerut ca CEC să anuleze înregistrarea lui Dodon în calitate de candidat la alegeri. Usatîi susține că motiv pentru aceasta sunt datele despre cheltuielile electorale indicate de Dodon, pe care liderul «Partidului Nostru» le consideră eronate. În același timp, Usatîi a declarat despre finanțarea din Rusia a campaniei lui Dodon. Și a numit cifra — 11 milioane de euro. El a mai spus că o parte din acești bani au primit pentru campaniile lor electorale Andrei Năstase, liderul DA și Violeta Ivanov, candidata Partidului «Șor».
Pe cei de la DA i-a indignat foarte tare această acuzație a lui Usatîi. Năstase consideră că astfel, Usatîi dorește să demotiveze oamenii să participe la alegeri și să bage o dezbinare și mai mare între DA și PAS. La fel ca și toți ceilalți, și DA intenționează să se adreseze către procuratură.
Dodon: încă 20 milioane de euro și screenshot-urile
Pe rețelele sociale a apărut o informație precum că de pe conturile Trezoreriei de Stat ar fi fost transferate 20 milioane de euro pe contul lui Dodon din Rusia. NM a aflat, de ce extrasul de cont care a apărut pe internet este «un fake primitiv».
O altă «discreditare» a lui Dodon a fost distribuită pe rețelele sociale de către Andrian Candu, fostul vicepreședinte al Partidului Democrat, actualmente liderul Pro Moldova. El a publicat screenshot-urile mesajelor de pe Viber de acum patru ani, în care Dodon ar fi mulțumit democraților pentru susținerea la alegerile prezidențiale din anul 2016. Cei din stafful lui Dodon au declarat că screenshot-urile «sunt o ultimă încercare de a o ajuta pe Maia Sandu».
Transnistria: și aici alegeri, dar fără alternativă
La 29 noiembrie, în Transnistria se vor desfășura alegerile pentru Sovietul Suprem (parlamentul local). S-a constatat că în 24 din cele 33 de circumscripții uninominale concurează doar câte un candidat. De notat că toți aceștia sunt membri sau susținători ai partidului de la guvernare «Обновление» («Reînnoire»), în spatele căruia este holdingul «Sheriff». Ar putea fi «depășiți» candidații «Sheriff-ului» și ce spun despre alegerile fără alternativă reprezentanții «Obnovlenie» — despre aceasta aflați din articolul «Приднестровцы выберут из одного зла» («Transnistrenii vor alege dintr-un rău»).
Stoianoglo: procurorul general, chemat în judecată
La un an de la numirea lui Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general, în instanțele de judecată continuă să fie examinate reclamațiile foștilor candidați la această funcție. Aceștia încearcă să conteste rezultatele concursului la care Stoianoglo a fost declarat câștigător. În articolul «Что за дела» («Ce cazuri»), NM a relatat, cine și cum contestă concursul și ce legătură are în acest sens Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 13 noiembrie
- Ion Chicu va prezenta un raport despre un an de activitate în funcția de prim-ministru.
- Comisia Electorală Centrală se va întruni în ședință.
- Igor Dodon va răspunde la întrebările poporului în cadrul emisiunii săptămânale.
- Promo-Lex va prezenta cel de-al șaptelea raport de monitorizare a campaniei electorale.