Epidemia: situația
1802 teste au fost procesate în Moldova în ultimele 24 de ore, fiind depistate 406 cazuri noi de COVID (este un record). Astfel, numărul total al celor contaminați a ajuns până la 10727 de persoane. Din acestea, 6072 s-au vindecat, 375 au decedat. 4280 de pacienți continuă tratamentul.
Timp de o lună, numărul persoanelor din Moldova care urmează tratamentul împotriva coronavirusului s-a dublat (4280 vs 2839 la 11 mai). Iar numărul de decese provocate de COVID la un milion de locuitori în Moldova este cel mai mare din regiune. În articolul «Молдова бьет рекорды по коронавирусу» („Moldova bate recordurile privind coronavirusul”), NM a comparat dinamica îmbolnăvirilor de COVID în Moldova și în alte țări din regiune.
Grupurile de risc
Majoritatea pacienților care au decedat din cauza COVID au suferit de boli conexe: în mare parte, de cele ale sistemului cardiovascular și de rinichi, dar și de diabet și obezitate. În articolul «Невидимые убийцы» („Ucigașii invizibili”), NM a analizat, cu câțiva medici, de ce pacienții cu aceste maladii suportă cel mai greu coronavirusul și câte persoane din Moldova fac parte din grupurile de risc.
Președintele imun
Amenzile continuă să fie aplicate în Moldova pentru încălcarea măsurilor de carantină. Multe dintre acestea funcționează și acum, deși regimul stării de urgență a fost anulat. De fapt, nu sunt amendați toți cei care încalcă regulile. Igor Dodon, de exemplu, este protejat de imunitatea prezidențială. NM a relatat într-o prezentare în imagini, cum președintele (nu) respectă măsurile de securitate în timpul epidemiei.
Anularea restricțiilor
Premierul Ion Chicu a anunțat că până la sfârșitul lunii iunie, în Moldova vor fi anulate toate restricțiile pentru activitățile economice, pentru că oamenii trebuie să câștige bani pentru a trăi. Chicu a mai menționat că în perioada epidemiei, în Moldova au decedat de zeci de ori mai mulți oameni din cauza altor maladii decât din cauza coronavirusului, pentru că reprofilarea spitalelor pentru pacienții cu COVID a limitat posibilitatea de a trata alte maladii.
Parlamentul
Deputații au aprobat în lectură finală legea cu privire la ONG-uri, adoptarea acesteia fiind una dintre condițiile de acordare a asistenței financiare din partea UE. Dezbaterile despre această lege au durat câteva ore. Nu s-a trecut fără scandaluri. Opoziția s-a revoltat că majoritatea parlamentară a introdus în proiect câteva modificări fără ca acestea să fie discutate în comisia juridică a parlamentului.
La propunerea Partidului Democrat, parlamentul a aprobat și o declarație prin care condamnă „traseismul politic”. Deputații din opoziție au susținut declarația, însă au menționat că democrații înșiși au cumpărat deputați și că „PDM va intra în istorie ca „partidul-borsetkă” (geantă mică pentru bărbați)”.
Muncitorii migranți
Autoritățile vor legaliza activitatea intermediarilor care se ocupă de angajarea în câmpul muncii a cetățenilor Moldovei în străinătate și îi vor obliga să prezinte rapoarte despre muncitorii migranți. În opinia autorităților, acest lucru va permite soluționarea problemei plăților ilegale pentru intermediere și migrația de muncă ilegală.
Platon
Procurorul general Alexandru Stoianoglo ar fi depus un demers pentru eliberarea lui Veaceslav Platon. Procuratura Generală deocamdată nu comentează această informație. La mijlocul lunii mai, Stoianoglo a anunțat că dosarul lui Platon este falsificat și că este necesar un nou „proces echitabil”.
Un an fără Plahotniuc
La un an de la prăbușirea regimului lui Vladimir Plahotniuc, NM a realizat filmul «Молдова 2.0. Год без Плахотнюка» („Moldova 2.0. Un an fără Plahotniuc”) – despre cum a fost, ce s-a schimbat în țară timp de un an și dacă într-adevăr țara noastră și-a luat rămas-bun de la Plahotniuc. În acest film au fost incluse secvențe din interviurile cu politicienii din Moldova. Interviul integral cu liderul PAS, ex-premierul Maia Sandu – în video-ul «Даже если ты хочешь делать честную политику, все равно находишься среди нечестных людей» („Chiar dacă dorești să faci o politică onestă, oricum te afli printre persoane compromise”.
Ghici politicianul
Puțini sunt funcționarii, deputații sau liderii de partide din Moldova care nu și-ar fi expus opinia despre epidemia de coronavirus, nu s-ar fi adresat cu apeluri către cetățeni sau nu și-ar fi acuzat de ceva oponenții politici. Iar unele citate pur și simplu se cer imortalizate în bronz. NM vă propune un joc: încercați să ghiciți politicianul după citatul despre coronavirus.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 12 iunie
Se va desfășura ședința Consiliului Superior al Procurorilor.
Vor avea loc dezbateri online despre anularea examenelor de bacalaureat.
Va fi organizat forumul „Urbanismul și dezvoltarea durabilă”.
Agențiile de publicitate vor susține o conferință de presă.