România sărbătorește
La București, în data de 1 decembrie, a avut loc o paradă militară cu ocazia Zilei Naționale a României. La paradă au participat și 17 militari din Garda de Onoare a Armatei Naționale din Moldova în frunte cu ministrul Apărării Anatolie Nosatîi. Oficiali moldoveni au felicitat România cu unul dintre evenimentele cheie pentru istoria sa: unirea Transilvaniei cu România în 1918. Președintele Maia Sandu a menționat că Moldova și România sunt legate prin limbă, cultură și istorie, ceea ce constituie pentru mulți oameni din RM un sprijin.
Premierul Dorin Recean a declarat că în această zi «noi sărbătorim viitorul european, pe care astăzi îl construim împreună cu ajutorul podurilor, investițiilor, conductelor, legăturilor energetice și a burselor studențești.
Rusia interzice
Rusia a introdus din nou restricții la importul produselor agricole din câteva regiuni ale Moldovei. A fost invocat motivul precum că au fost depistate insecte dăunătoare într-o partidă de fructe și legume din Moldova.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a calificat acuzațiile Rosselhoznadzor drept neîntemeiate: «Decizia autorităților din Rusia de a introduce embargo pentru fructele și legumele moldovenești este neîntemeiată și provoacă daune producătorilor din Moldova». ANSA a mai precizat că «fructele și legumele moldovenești sunt exportate în mai mult de 80 de țări, iar în acest an volumul exporturilor de prune și mere în țările europene s-a dublat. Și nicio țară, în afară de Rusia, nu a semnalat încălcări.
Politică
Ce se petrece pe flancul așa numitor partide pro-ruse? De exemplu, Renato Usatîi a reușit deja să le declare război socialiștilor. Iar Ion Ceban și Irina Vlah continuă să se distanțeze de Rusia. Vor concura sau nu între ele partidele de stânga sau vor reuși totuși să se unească și care va fi miza de bază a Moscovei — în articolul «Kremlinul se joacă cu păpușile».
Justiție
Premierul Dorin Recean, ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru și ambasadorul SUA Kent Logsdon au participat la prima ședință a comisiei pentru evaluarea externă a procurorilor (vetting). Ambasada SUA în Moldova a menționat că «Statele Unite se mândresc cu faptul că oferă susținere financiară pentru procesul de evaluare a procurorilor».
Procuratura Anticorupție a încheiat cercetarea în dosarul intentat împotriva fostului socialist Alexandr Nesterovschi. Potrivit procuraturii, Nesterovschi îl ajută pe Șor să-și păstreze influența asupra proceselor politice din Moldova. Dosarul va fi transmis în instanță.
Energetică
Compania Energocom a întors bugetului de stat 1 miliard de lei. Decizia a fost adoptată după «stabilizarea pieței gazelor naturale».
Șeful Energocom Victor Bînzari a semnat la Atena un memorandum cu directorul comercial al companiei furnizoare de gaze DEPA. Potrivit Energocom, acest memorandum va oferi acces Moldovei la gaze naturale mai ieftine inclusiv din SUA (este transportat prin terminalele grecești). «Un acces mai mare la furnizori va asigura posibilități competitive pentru consumatori» a spus Bînzari.
Războaie
Armata de apărare a Israelului (ȚAHAL) și gruparea HAMAS nu au ajuns la un numitor comun privind prelungirea armistițiului. ȚAHAL a reluat acțiunile militare. Iar președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că contraofensiva Forțelor Armate Ucrainene nu a dat rezultatul dorit, dar a subliniat că acest fapt nu înseamnă «că trebuie să cedeze».
Războaie bisericești
În ultimă perioadă Moldova este zguduită de scandaluri bisericești. Scrisoarea mitropolitului Vladimir către patriarhul Kiril, îndemnurile de a trece în subordinea Bisericii Ortodoxe Române, plecarea preoților la mitropolia Basarabiei. Pot deveni critice pentru Biserica Ortodoxă din Moldova plecărilor preoților, ce înseamnă o biserică canonică și necanonică, și poate sau nu deveni mitropolia Moldovei autocefală aflați din interviul oferit pentru NM de către arhimandritul patriarhatului de la Constantinopol, originar din Găgăuzia Victor Copușu «Probabil că Vladimir are un plan de trecere la Biserica Ortodoxă Română».
În același timp, în biserica Sf. Constantin și Elena din Chișinău preotul a alungat din biserică un străin, interzicandu-i să participe la botezul fiului său. Cazul va fi examinat de Judecătoria bisericească.
Pe scurt despre mai multe evenimente
Spitalul Clinic Republican «Timofei Moșneaga» a utilizat în premieră o metodă modernă de tratare a maladiilor cardiace congenitale.
Din Moldova în Germania va zbura în curând o companie germană low-cost din grupul Lufthansa — Eurowings. Zborurile directe spre Stuttgart și Koln vor fi operate din 1 mai 2024.
Indemnizația unică la naștere va crește practic de două ori — de la 10,9 mii la 20 de mii de lei.
Termenul de valabilitate al poliției de asigurare va fi prelungit până la 31 ianuarie 2024.
Săptămâna viitoare va fi lansată acțiunea «Poșta lui Moș Crăciun». Vă urăm tuturor dispoziție de sărbătoare!
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!