NM Espresso: despre semnarea „unui document periculos” de către Moldova, vizita ambasadorului SUA la Procuratura Generală și despre un nou lot de Pfizer
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre semnarea „unui document periculos” de către Moldova, vizita ambasadorului SUA la Procuratura Generală și despre un nou lot de Pfizer

Situația epidemiologică

166 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 3748 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 254 379 de persoane. 245 803 dintre acestea s-au vindecat, 6091 au decedat (8 – în ultimele 24 de ore). 2515 persoane bolnave continuă tratamentul, 109 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 19 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Vaccinuri și vaccinare

50,3 mii de doze de vaccin anti-COVID BioNTech-Pfizer au fost livrate în Moldova la 20 mai. Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, astăzi vor mai fi livrate în țara noastră 50,3 mii de doze de acest vaccin, iar la 24 mai – 45,6 mii de doze de vaccin AstraZeneca.

Ala Nemerenco, consilierul președintelui pe probleme de sănătate, consideră că imunizarea contra coronavirusului în Moldova este promovată lent și ineficient nu din cauza că populația refuză să se vaccineze, dar pentru că organizarea este proastă. Nemerenco mai susține că în timpul apropiat, în Moldova va fi o nouă creștere a numărului de contaminări cu coronavirus.

Electorală

Partidul Democrat a depus documentele la CEC pentru a se înregistra la alegerile parlamentare anticipate. Potrivit afirmațiilor lui Pavel Filip, liderul acestei formațiuni, PDM nu s-a grăbit să depună actele, deoarece a dorit să finalizeze „consultările interne în partid” și să discute „cu oamenii din regiuni”. Filip este sigur că PDM va accede în următorul parlament și „va asigura majoritatea care va face inevitabil cursul european al Moldovei”.

Iar liderii PCRM și PSRM, Vladimir Voronin și Igor Dodon au avut o întrevedere cu candidații la funcția de deputat din blocul electoral al socialiștilor și al comuniștilor. Forma principală de comunicare a candidaților blocului cu alegătorii va fi „dialogul direct cu cetățenii”. Dodon a declarat că blocul electoral PCRM-PSRM „va rămâne forța politică principală în viitorul parlament”.

Dodon

Dodon a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că memorandumul „Trio asociat”, care a fost semnat la Kiev de către premierul interimar Aureliu Ciocoi și reprezentanții din Ucraina și Georgia, este „un document foarte periculos”. În opinia lui Dodon, memorandumul „are un caracter vădit antirus”: „Eu înțeleg Ucraina și Georgia, care vor în NATO. Dar Moldova unde se bagă? N-are cu ce să se ocupe, noi nu avem problemele noastre?”.

Procuratura Generală

Comentând informația despre vizita ambasadorului SUA Dereck Hogan la Procuratura Generală, responsabili de la PG au declarat că aceasta a fost „o vizită de amabilitate”, iar Hogan nu este unicul ambasador care a fost la procuratură anul acesta: „Procuratura respinge orice zvonuri despre intervenția forțelor externe în activitatea instituțiilor. Astfel de declarații afectează nu numai imaginea unei structuri de stat, dar și a întregii Moldove. De aceea îndemnăm concurenții electorali să nu implice procuratura în campaniile lor electorale”.

UE

Peter Michalko, șeful Delegației UE, a povestit în interviul acordat NM «У каждого гражданина Молдовы ежегодно крадут 7 тыс. леев» („De la fiecare cetățean al Moldovei se fură anual 7 mii de lei”), care este atitudinea sa față de acuzațiile precum că Occidentul intervine în treburile interne ale Moldovei, de ce proiectele despre drepturile omului devin o modalitate de a câștiga puncte politice și ce împiedică Moldova să folosească eficient asistența acordată de UE.

Rusia

Rusia a permis studenților străini, care învață în universitățile ruse, să revină în țară. De asemenea, Rusia a extins lista cetățenilor străini pentru care este permisă intrarea în această țară. 

Carburanți

Responsabili de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică au recunoscut că există probleme serioase în privința elaborării unei noi metodologii de calculare a prețurilor la benzină și motorină. Cauza o constituie numeroasele lacune din noua lege care a intrat în vigoare la mijlocul lunii mai. Cei din companiile petroliere consideră că noua lege nu poate fi aplicată.

Portul Giurgiulești

Compania „Bemol Retail” a comentat informația precum că Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit proprietar 100% al „Danube Logistics”, compania-operator al Portului Giurgiulești. Compania „Bemol” a atras atenția asupra faptului că BERD a făcut acest pas în timp ce acțiunile „Danube Logistics” se afla în arest.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 21 mai

Va avea loc ședința CEC.

Partidul DA va susține o conferință de presă.

Se vor desfășura consultări publice privind transportul de alternativă în Chișinău.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: