Recean și moțiunea de cenzură
Cabinetul de miniștri s-a prezentat la ședința plenară a Parlamentului, după ce Blocul comuniștilor și socialiștilor a inițiat o moțiune de cenzură contra Guvernului. Dorin Recean a acuzat opoziția că ar trece sub tăcere adevăratele motivele ale crizei din țară: „Cinstiți deputați BCS, voi tăceți despre motivele acestei crize. Vă prefaceți că războiul nu există, că n-are nicio importanță sau vreo influență. Am observat că în moțiunea depusă lipsesc cu desăvârșire 2 referințe, care permanent sunt invocate de cetățeni – este vorba despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și foarte important, lipsa justiției, corupția. Voi nu aveți nicio problemă cu războiul și nicio problemă cu injustiția. Presupun că asta vă convine – și lipsa justiției, și războiul”. Prim-ministrul a dat asigurări că PAS știe cum să gestioneze riscurile existente și că urmează calea corectă.
Moțiunea de cenzură a fost dezbătută până la ora 2:00 dimineața. Cum era și de așteptat, opoziția nu a acumulat suficiente voturi pentru demiterea Guvernului.
Alaiba, între progres și obscurantism
Parlamentul a aprobat proiectul de lege, potrivit căruia actele de identitate, permisul de conducere și alte documente vor fi accesibile și în format digital. Ministrul Economiei și Digitalizării Dumitru Alaiba a fost întrebat cum rămâne cu cei circa 3000 de enoriași, care vor să li se permită să dețină acte fără IDNP și militează împotriva digitalizării, pe care o consideră drept „mâna diavolului”. Subiectul urmează a fi discutat suplimentar, însă Alaiba a adresat o întrebare retorică: „Cum această persoană dacă nu are IDNP poate să aibă o asigurare socială, medicală, să achiziționeze un bun imobil sau un automobil, sau să se pună la evidență acasă? Eu nu știu. Eu nu văd o soluție. Lucrurile noi trebuie acceptate și discutate”, a declarat Dumitru Alaiba.
Între timp, în Ucraina a fost aprobată în primă lectură un proiect de lege, care prevede interdicția activității oricăror organizații religioase, care au legături cu Rusia.
Revenco, în fruntea luptei cu dezinformarea
Parlamentul a aprobat candidatura Anei Revenco la funcția de șefă a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Conceptul instituției urmează a fi prezentat în următoarele două luni. Ex-ministra de Interne susține că, într-o lume în care accesul la informații este disponibil nelimitat, prin diverse canale, ceea ce lipsește sunt instrumentele și cunoștințele necesare pentru ca cetățenii să poată identifica falsul și distinge adevărul. „Iată aici ne vom concentra. Nu vom pune etichete, vom da cetățeanului capacitatea să se protejeze, fiind în linia întâi”, a precizat Ana Revenco.
Situația din Israel – între cei de dreapta și cei de stânga
Ședința Parlamentului Republicii Moldova a început cu un minut de reculegere în susținerea Israelului. Speakerul Igor Grosu a condamnat actele teroriste săvârșite de gruparea Hamas, declarată teroristă în Moldova încă în anul 2019. Subiectul a provocat dezbateri de aproape două ore între guvernare și opoziție. Francțiunea Comuniștilor și socialiștilor a propus ca declarația formulată de PAS să fie completată cu trei puncte noi. „Evident că războiul este condamnabil și atacurile teroriste, dar constatăm că este de dorit să chemăm la pace, la oprirea imediată și necondiționată asupra instituțiilor civile și a cartierelor civile. Este valabil pentru toate părțile participante la conflict. (…) Considerăm că trebuie să existe un îndemn puternic la pace. În aceste condiții, dacă se accepta o scurtă pauză pentru a redacta acest document, socialiștii vor susține această declarație”, a declarat președintele fracțiunii BCS, vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrîncea.
Ce-i drept, deputații nu au menționat atacul asupra spitalului din Gaza, soldat cu circa 500 de morți, pentru care Israel și Hamas se acuză reciproc.
Lipsește unitatea și în rândul societății civile. Circa 30 de activiști au manifestat în fața Legislativului de la Chișinău împotriva „genocidului din Palestina”. Potrivit acestora, susținerea populației din Palestina nu înseamnă același lucru cu susținerea Hamas. „Pe lângă suferință și moarte, violența forțelor israeliene servește drept instrument de recrutare pentru Hamas. La rândul său, aceștia răspund tot prin brutalitate, perpetuând un ciclul al violenței”, a spus o manifestantă.
Situația din Israel: evacuarea civililor
România, Ucraina și Republica Moldova își vor uni forțele pentru evacuarea cetățenilor celor trei țări din Fâșia Gaza. Subiectul a fost discutat de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu cu omologii săi Luminița Odobescu și Dmitro Kuleba. De asemenea, Popescu a avut o discuție telefonică cu ministrul de Externe al statului Israel Eli Cohen și și-a exprimat solidaritatea cu acest stat, condamnând atacurile sângeroase ale grupării Hamas. Un alt aspect esențial al conversației a fost colaborarea pentru evacuarea celor 50 de cetățeni moldoveni din Fâșia Gaza. Lucrăm cu partenerii noștri externi, inclusiv Egipt, Israel, România alte state, ca acest lucru să se producă cât mai curând posibil.
Între timp, președintele SUA Joe Biden a anunțat că Egiptul a căzut de acord să deschidă punctul de trecere Rafah pentru accesul ajutorului umanitar în Fâșia Gaza. În Israel a venit și premierul Marii Britanii Rishi Sunak, care a declarat că „moartea fiecărui cetățean este o tragedie”.
Sandu în Elveția
Președinta țării Maia Sandu și-a continuat vizita în Elveția, la invitația omologului său Alain Berset. Cei doi lideri de stat au discutat despre colaborarea economică, asistență socială și turism. Sandu i-a mulțumit lui Berset pentru susținerea Elveției și solidaritate.
Diverse
Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a declarat că, fără implicarea Guvernului Moldovei, nu pot avea loc negocieri privind intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești de la BERD, singurul proprietar final al companiei care administrează portul la Dunăre.
Curtea Constituțională a validat mandatului Valentinei Ghețu, noua deputată a Partidului Acțiune și Solidaritate.
Instituțiile mediatice din țară vor primi subvenții de la stat. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PAS. Instituțiile mass-media care vor beneficia de subvenții din partea statului vor fi selectate printr-un concurs organizat de Ministerul Culturii. Acesta va avea la bază domeniile prioritare de subvenționare, stabilite anual prin consultări publice cu instituțiile și organizațiile societății civile din domeniu.
Serviciul unic de urgență 112 va fi gestionat de MAI și nu de Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, așa cum se întâmpla până acum.