Gazele naturale
La 19 ianuarie, «Gazprom» a avertizat Moldova în mod oficial despre sistarea livrărilor de gaze naturale dacă până la 20 ianuarie, «Moldovagaz» nu va plăti pentru livrările curente. Cei de la «Moldovagaz» au anunțat că întreprinderea mai are nevoie de $25 milioane ca să plătească pentru gazele naturale. Compania nu a reușit să ia un credit, pentru că nu poate oferi un gaz ce ar conveni băncilor. Cei de la «Moldovagaz» au mai încercat să explice cauzele crizei financiare din companie.
Comentând avertismentul «Gazprom»-ului, cei de la Kremlin au declarat că nu văd nicio politică în această situație și că este vorba doar despre îndeplinirea obligațiilor contractuale.
Stare de urgență
Guvernul a propus instituirea stării de urgență în sectorul energetic. Starea de urgență urmează să fie votată de parlament. Deputații vor examina această chestiune astăzi, la ședința extraordinară. Totodată, guvernul a elaborat niște măsuri care ar putea ajuta compania «Moldovagaz» să plătească pentru livrările curente de gaze naturale. Anunțul a fost făcut de premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă (live). Iar ministrul infrastructurii Andrei Spânu a menționat că «Gazprom», în calitate de acționar majoritar al «Moldovagaz», a refuzat să susțină compania în această situație dificilă, dar și că tariful actual nu acoperă costurile gazelor naturale.
Seara, după ședința guvernului, Natalia Gavrilița a dat asigurări că Moldova va reuși să achite la timp datoriile față de «Gazprom» (live). Premierul a subliniat că nu este vorba despre cheltuieli suplimentare din buget.
Energia electrică
Moldova va achiziționa energie electrică cel puțin din două surse. Guvernul a aprobat un proiect de lege în acest sens. Autoritățile afirmă că doresc astfel să diversifice sursele de furnizare a energiei electrice pentru a asigura securitatea energetică a țării. În prezent, principalul furnizor de energie electrică este Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care este situată în Transnistria. Proiectul de lege urmează să fie votat de parlament.
Vicepremierul
Oleg Serebrean a devenit noul vicepremier pentru reintegrare. Acesta a depus deja jurământul. Serebrean are un trecut politic și diplomatic bogat. Acesta a fost și lider de partid, și deputat, și ambasador. NM a selectat cele mai cunoscute declarații ale lui Serebrean despre Transnistria și nu numai.
Carburanți
Carburanții în Moldova continuă să se scumpească. Prețurile maxime de achiziție a benzinei A-95 au fost majorate până la 22,33 lei pentru un litru, iar a motorinei — până la 19,30 lei pentru un litru. ANRE motivează creșterea prețurilor prin cotațiile record la produsele petroliere la bursele internaționale.
Boboteaza
La 19 ianuarie, creștinii ortodocși au sărbătorit Boboteaza. La fel ca și Paștele, Boboteaza este considerată cea mai veche sărbătoare în creștinism. În articolul «Как в Молдове празднуют Крещение» («Cum este sărbătorită Boboteaza în Moldova»), NM a relatat despre istoria și tradițiile acestei sărbători. Iar în video-ul «От мэра до президента» («De la primar până la președinte») puteți vedea, cum la Bobotează, politicienii din Moldova «se spală de păcate» în public.
Situația epidemiologică
Restricțiile ar putea fi înăsprite în Moldova din cauza unui nou val de îmbolnăviri cu coronavirus. În special, este vorba despre certificatele Covid obligatorii la intrarea în toate spațiile publice închise cu excepția celor ce nu țin de servicii de primă necesitate.
Cluburile de noapte și parcurile de agrement din Chișinău au fost închise. Câteva universități din țară, inclusiv Universitatea de Stat, au decis să treacă la procesul de instruire în regim online.
În Moldova s-a înregistrat un nou antirecord zilnic de îmbolnăviri — 3255 de cazuri noi de coronavirus, inclusiv la 222 de cadre medicale. Ministerul Sănătății a anunțat și despre opt persoane care au decedat din cauza Covid în perioada 16 — 19 ianuarie.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 20 ianuarie
- Ședința extraordinară a parlamentului.
- Ședința Consiliului Municipal Chișinău.