Imunizarea: clinici private și vaccinuri pentru deputați
Noutate tristă pentru cei care își făceau griji în privința introducerii „pașapoartelor de vaccinare”. CEDO a decis la 8 aprilie că imunizarea obligatorie nu încalcă dreptul la viața privată. Curtea a examinat plângerea unor cetățeni ai Cehiei, copiii cărora nu erau acceptați la grădiniță fără a fi vaccinați.
Curtea a indicat în decizia sa că autoritățile cehe „urmăresc scopuri legale privind protecția sănătății și drepturile omului”.
Iar în Moldova s-a decis cu siguranță deja că imunizarea împotriva coronavirusului va putea fi efectuată și în clinicile private. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a promis că până la sfârșitul lunii aprilie, autoritățile vor elabora și vor adopta legile necesare în acest sens. Deocamdată nu se știe, când vaccinurile cu plată vor fi accesibile.
Starea de urgență: scuze pentru parcuri și ultimatumuri reciproce
Regimul stării de urgență în Moldova continuă să se schimbe în mod vertiginos. Comisia pentru Situații de Urgență a anulat interdicția plimbărilor în parcuri și păduri. Ciocoi a fost nevoit să prezinte scuze în mod repetat pentru această decizie. Acum, plimbările în parcuri și păduri sunt permise, dar numai în grupuri de cel mult trei persoane sau în familii.
În același timp, în Moldova a fost prelungit până la 31 mai programul de subvenționare a ratei dobânzilor la creditele pentru antreprenori, precum și programul de rambursare a TVA. Pe lângă aceasta, cheltuielile angajatorilor pentru imunizarea împotriva coronavirusului a colaboratorilor nu vor fi impozitate.
Starea de urgență continuă să fie subiect de divergențe politice. Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon a anunțat deschis un ultimatum: potrivit afirmațiilor sale, parlamentul va anula starea de urgență în Moldova dacă va avea posibilitatea de a numi un guvern funcțional condus de Vladimir Golovatiuc.
Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) a decis să nu aștepte noile întrebări categorice: această formațiune intenționează să atace decizia cu privire la instituirea stării de urgență la Curtea Constituțională (CC).
Justiție: cazul lui Usatîi și verdele de briliant
După aproape șapte ani, Curtea Supremă de Justiție a recunoscut că în anul 2014, partidul „Patria” condus de Renato Usatîi a fost exclus ilegal din cursa electorală. Reamintim că atunci, partidul lui Usatîi „a fost descalificat” cu trei zile înainte de alegeri, acuzat că ar fi fost finanțat de peste hotare.
„Cazul verde de briliant” continuă. În raionul Sângerei, poliția a audiat un alt membru al Partidului „Acasă Construim Europa” (PACE), care este bănuit de faptul că împreună cu un coleg de partid, l-a stropit cu verde de briliant pe Tudor Tutunaru, vicepreședintele raionului Sângerei. Cei de la procuratură au comunicat că s-au adresat în judecată cu solicitarea de a-l aresta pe un termen de 30 de zile pe Tudor Balan, președintele organizației teritoriale a PACE, care a fost reținut recent. Iar Tudor Tutunaru rămâne în spital. În prezent, starea sănătății sale este stabilă.
Dodon și surprizele
Ambasada Moldovei în Rusia a explicat, cum s-a întâmplat că Dodon și-a înregistrat emisiunea „Președintele răspunde” în incinta misiunii diplomatice. Potrivit lui Ciocoi, „pentru ambasadorul Vladimir Golovatiuc toate acestea s-au întâmplat pe neașteptate”, iar el personal nu era în ambasadă în acel moment. Cei de la ambasadă au menționat că Dodon nu a precizat, ce avea de gând să facă acolo. În prezent, ambasadelor le-a fost interzisă filmarea politicienilor care nu dețin funcții publice.
Transnistria și „vecinii”
În parlament a ajuns un proiect de lege care vizează șapte sate moldovenești situate în apropiere de regiunea transnistreană. Un deputat al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” consideră că locuitorii acestor sate ar trebui să plătească pentru gaz și energia electrică conform tarifelor asemănătoare cu cele care funcționează pe teritoriul autoproclamatei republici. Conform estimărilor parlamentarilor, pentru compensarea tarifelor va trebui să fie alocate suplimentar circa 20 milioane de lei anual. Detalii despre aceasta aflați din articolul «Чтобы не хотелось в Приднестровье» („Ca să nu vrei în Transnistria”).
Sinteză despre COVID
Încă 39 de persoane din Moldova – nouă bărbați și 30 de femei – au decedat din cauza coronavirusului. Astfel, numărul total al victimelor COVID-19 din țara noastră a ajuns până la 5307 persoane. În ultimele 24 de ore, 1428 de persoane au fost diagnosticate cu COVID. 14 111 pacienți continuă să se trateze de coronavirus, 3 693 dintre aceștia aflându-se în spitale. 319 persoane sunt în stare extrem de gravă, iar 61 dintre acestea – conectate la aparatele de ventilare artificială a plămânilor.
Din cauza focarelor de contaminare, 32,9 la sută din instituțiile preuniversitare din Moldova funcționează exclusiv în regim online. Doar în 21,6% dintre instituțiile de acest tip elevii se prezintă la lecții ca de obicei.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 9 aprilie
- Va avea loc ședința comisiei juridice a parlamentului.
- Parlamentul se va întruni în ședință plenară.
- Va fi publicată o nouă ediție a emisiunii „Președintele Igor Dodon răspunde”.
· Avocatul Poporului va prezenta un raport cu privire la respectarea drepturilor omului în Moldova în anul 2020.