Sandu, UE și «timpurile complicate»
Președintele Maia Sandu a mulțumit Bruxelles-ului pentru majorarea cotei la importul fără taxe vamale în UE a șapte tipuri de produse agricole moldovenești. Potrivit afirmațiilor lui Sandu, această decizie va favoriza creșterea veniturilor fermierilor din Republica Moldova, precum și majorarea salariilor și a numărului de locuri de muncă: «Este un gest de solidaritate care ne arată că în aceste timpuri complicate nu suntem singuri».
Gavrilița, BM și banii
Premierul Natalia Gavrilița a solicitat Băncii Mondiale (BM) acordarea unei finanțări nerambursabile pentru a susține populația Republicii Moldova în aceste timpuri complicate. Premierul și-a expus această solicitare în cadrul întrevederii de la Washington cu președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpas. Totodată, Gavrilița a dat asigurări că Republica Moldova rămâne ferm angajată în procesul de reformare a sectoarelor-cheie. Iar Malpas a subliniat că Banca Mondială va rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova, cu contribuții esențiale în depășirea dificultăților existente.
Transnistria, «garanții de pace» în UE
Vadim Krasnoselski, liderul administrației de la Tiraspol, intenționează să propună participanților la procesul de negocieri în formatul «5+2» să semneze un document cu privire la garanții de pace și de securitate pentru regiunea transnistreană: «Să semneze toți, dacă tot vorbesc despre pace. Să-și pună semnătură și astfel să garanteze pacea pe pământul nostru».
În timp ce Tiraspolul cere «garanții de pace», Chișinăul discută chestiunea transnistreană la Bruxelles. Și este dispus să identifice noi abordări pentru reglementarea conflictului transnistrean în legătură cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat la aderarea la UE. Despre aceasta a comunicat vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrean în cadrul întrevederii cu șeful diplomației europene Josep Borrell.
Alegeri, votare și un singur click
Autoritățile intenționează să aplice noi abordări și la alegeri: alegătorii vor putea să voteze în regim online. Ce-i drept, încă nu se știe, când. Dar proiectul este gata deja. NM a clarificat în articolul «Кликай или проиграешь» («Votează sau vei pierde»), cum va funcționa sistemul «e-Votare», de ce acesta prevede oportunitatea de a vota de câteva ori și despre ce fel de riscuri vorbesc și autoritățile, și experții.
Dodon, judecătoriile și «ultima oară»
Ex-președintele Igor Dodon, care se află în arest la domiciliu, cercetat pe patru capete de acuzare, a declarat că procurorii încearcă să-i interzică să discute cu jurnaliștii: «Cineva este foarte îngrijorat că eu vorbesc cu presa și îmi expun propria opinie despre toate fărădelegile autorităților. Este posibil că astăzi vorbesc cu voi pentru ultima oară». Iar instanța de judecată a amânat ședința în cadrul căreia urma să fie examinat demersul procurorilor de prelungire a arestului la domiciliu în privința lui Dodon. La fel, instanța a amânat examinarea cererii lui Dodon împotriva poliției, care l-a amendat pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe la 9 mai.
Noul «val de explozii»
Pentru a șasea oară în ultimele două săptămâni, oamenii au fost evacuați de la Aeroportul Chișinău din cauza unei alerte cu bombă. «Bomba» nu a fost găsită. Alerta a fost falsă și de această dată. Alte două «bombe» nu au fost depistate în sediul spitalului municipal «Gheorghe Paladi» și în cel al Curții Supreme de Justiție. Cei de la poliție susțin că există «câteva persoane suspecte», unele dintre acestea trăiesc peste hotare. Deci, poliția nu poate face nimic deocamdată. Dar, poate, acest «val de explozii» se va dizolva de la sine, la fel ca și noul val de coronavirus, despre care vorbesc toți.
Și coronavirusul, ce-i cu el?
Potrivit Ministerului Sănătății, numărul de îmbolnăviri cu coronavirus s-a dublat timp de o săptămână — s-au depistat 3360 de cazuri noi de contaminare. Autoritățile nu dezvăluie, câți dintre cei care au fost diagnosticați cu covid au fost internați și, de fapt, care cum arată versiunea actuală a omicron-ului. Dar acestea recomandă cu insistență să revenim la măști.
Război, Ucraina, «Azovstali»
«Două luni, în buncărul «Azovstali» — este istoria Nastei Mihileva care, împreună cu fiul său de patru ani, a trăit mai mult de două luni în buncărul uzinei din Mariupol, sub bombardamente permanente. În această perioadă, soțul său a apărat uzina fiind în componența Gărzii Naționale. Nastea a fost nevoită să treacă prin filtrare, interogatoriile organizate de serviciile speciale ruse și să afle că soțul său este rănit și se află în prizonierat.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 20 iulie
- IMAS va prezenta rezultatele noului sondaj «Barometrul socio-politic. Iulie 2022».
- Ministerul Sănătății va organiza o ceremonie de primire a 30 de ambulanțe noi.
- Maia Sandu va înmâna drapelul de stat selecționatei moldovenești care va prezenta țara noastră la Festivalul Olimpic al Tineretului European din Slovacia.