Coronavirus: starea de lucruri
612 cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 25 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 2817 teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 154 118. S-au vindecat 144 356 de persoane, 3299 au decedat (17 — în ultimele 24 de ore). 6463 de persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 225 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 31 — conectate la aparatele de respirație asistată.
Ministerul Sănătății a anunțat că s-au procurat încă 50 de aparate de respirație asistată pentru bolnavii de coronavirus în stare gravă, cheltuind pentru acestea o parte din creditul acordat de Banca Mondială pentru combaterea COVID.
Iar în Transnistria au fost prelungite până la 1 aprilie măsurile de carantină și restricțiile privind intrarea/ieșirea din regiune. Carantina și regimul special de trecere a frontierei în Transnistria au fost anunțate la 17 martie anul trecut și de atunci, s-a prelungit de nenumărate ori.
Sandu: despre totalurile vizitei la Bruxelles
Președinta Maia Sandu a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre totalurile vizitei sale la Bruxelles și despre disponibilitatea Uniunii Europene de a oferi ajutor Moldovei, dar UE «dorește să lucreze cu un partener în care poate avea încredere». De aceea UE va debloca finanțarea pentru Moldova după alegerile parlamentare anticipate și ajustarea legilor adoptate de socialiști și «Șor» înainte de demisia guvernului Ion Chicu. Sandu a mai spus că UE va sprijini Moldova în vederea obținerii în timpul cel mai apropiat a vaccinului împotriva coronavirusului.
În replică, cei de la «Șor» au învinuit-o pe Sandu că a revenit de la Bruxelles «cu mâinile goale și încearcă să dea vina în acest sens pe altcineva, inclusiv Partidul «Șor».
Guvernul provizoriu
La 20 ianuarie, guvernul provizoriu, care este condus de prim-ministrul interimar Aurel Ciocoi, a organizat prima ședință. În agendă erau incluse nouă chestiuni, inclusiv aprobarea listei bunurilor imobile proprietate a statului, bursele guvernului etc. Cabinetul de Miniștri a mai discutat despre creșterea prețurilor la medicamente, produsele alimentare și benzină.
De asemenea, Ciocoi a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA Dereck Hogan, pe care l-a asigurat că guvernul în exercițiu va asigura guvernarea în țară până la numirea unui nou cabinet de miniștri. Ciocoi a mai spus că prioritatea numărul unu de astăzi este realizarea planului național de imunizare împotriva COVID.
Găgăuzia
Irina Vlah, bașkanul Găgăuziei, s-a adresat către viitorii candidați la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei care urmează să aibă loc la 4 aprilie. Vlah și-a exprimat speranța că aceste alegeri «nu vor deveni o campanie de luptă a găgăuzilor contra găgăuzilor, ci vor fi o competiție corectă și deschisă a ideilor și proiectelor de dezvoltare a Găgăuziei».
Pensii
Mărimea pensiei minime în Moldova ar putea fi majorată până la nivelul minimului de existență. Comisia juridică a parlamentului a aprobat un proiect de lege al grupului Pro Moldova, care prevede acest lucru. În prezent, pensia minimă constituie 1143,57 de lei, iar minimul de existență — 2082,7 lei.
Polițiști vs polițiști
Câțiva ofițeri de poliție împotriva cărora a fost deschis un dosar penal despre escrocherie susțin că dosarul a fost din nou falsificat. Polițiștii consideră că acest lucru este o continuare a răzbunării colaboratorilor Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI: acum cinci ani, aceștia erau vizați într-un dosar despre traficul de droguri, care era gestionat de acești ofițeri de poliție. În articolul «Дело мести» («Dosarul răzbunării»), NM a relatat, cum și de ce polițiștii din Moldova «luptă» împotriva polițiștilor.
Viorel Morari: liber
La 20 ianuarie, instanța de judecată a respins demersul procurorului cu privire la arestarea lui Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, pe un termen de 30 de zile. Cu o zi mai devreme, procuratura i-a înaintat lui Morari învinuiri de fabricare a dosarului penal împotriva coproprietarilor rețelei de benzinării «Vento».
Și despre ceea ce va fi astăzi, 21 ianuarie
- Consiliul Superior al Procurorilor și Consiliul Municipal Chișinău se vor întruni în ședință.
- Curtea Constituțională își va expune opinia asupra constituționalității Legii cu privire la funcționarea limbilor.
- Va avea loc conferința online «Probleme de sănătate mintală: despre consecințele complicate post COVID».