Comisia Europeană a spus «DA» Moldovei
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că instituția recomandă Consiliului European să demareze negocierile privind aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la UE. Țara noastră a îndeplinit doar 6 din cei 9 pași menționați de oficialii europeni, însă în general «a obținut un progres semnificativ» în ceea ce privește reformele, se arată în raportul publicat de Comisie. Decizia finală o vor lua liderii de stat și de guvern, la summitul planificat pentru luna decembrie.
Detalii despre gradul de implementare a reformelor cerute de Bruxelles — în materialul «6 din 9».
Decizia Comisiei Europene: opinii și comentarii
Șeful diplomației europene Josep Borrell a adresat un mesaj de felicitare pentru cetățenii și conducerea Moldovei, după decizia Comisiei Europene. În același timp, Borrell a subliniat că «drumul spre UE ar putea fi lung», însă a promis că UE va continua să susțină Republica Moldova.
Președinta țării Maia Sandu a menționat că decizia de azi a Comisiei Europene «ne încurajează și ne responsabilizează să continuăm lucrurile începute».
Și primarul ales al capitalei Ion Ceban a comentat decizia. Acesta s-a arătat gata să depună eforturile care intră în competența autorităților locale, pentru integrarea europeană a Moldovei.
Toate drumurile duc la aeroport
Consecințele incidentului de la Aeroportul Chișinău, unde un cetățean al Azerbaidjanului, care a primit interdicție de intrare în țară, a reușit să fugă: acesta a fost localizat și «îndepărtat» din țară, iar șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a demisionat. Cabinetul de miniștri a aprobat demisia acestuia.
Între timp, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a participat la Conferința GAD World (Global Airport Development), cel mai important eveniment anual pentru industria aeroportuară din lume. «Continuăm acțiunile de atragere a unui partener strategic pentru dezvoltarea aeroportului din Chișinău. (…) Ne dorim să atragem un partener credibil, recunoscut la nivel mondial, pentru dezvoltarea și gestionarea de aeroporturi la cele mai înalte standarde din industrie», a menționat Spînu.
Transportatorii ies la protest
Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre pentru modificarea unor acte normative, în ceea ce ține de ajustarea legislației în domeniul transportului rutier. Astfel, autoritățile locale vor avea dreptul să deschidă rute noi sau să modifice rutele regulate de transport al pasagerilor. Potrivit Executivului, inițiativa va permite reducerea numărului de documente pe care trebuie să le aibă transportatorii. Consiliile raionale vor putea aproba tarifele pentru călătorii la nivel local.
Pe de altă parte, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a anunțat că va desfășura astăzi un protest în centrul capitalei.
Guvernul a aprobat și inițiativa privind extinderea centurii orașului Chișinău la 4 benzi de circulație, cu o lungime estimativă de 7 km. De asemenea, vor fi reabilitate circa 85 km din drumul M1, frontiera cu România — Leușeni — Chișinău — Dubăsari — frontiera cu Ucraina.
Alegeri
Potrivit rezultatelor alegerilor locale din 5 noiembrie, cele mai multe mandate în consiliile raionale le-a obținut PAS (357), urmat de PSRM (256). În 8 localități din raionul Orhei, Florești și Taraclia, dar și din UTA Găgăuzia vor avea loc alegeri repetate, întrucât rata de participare a fost mai mică de 25%.
Candidata la funcția de primar al mun. Bălți Arina Corșicova, susținută de echipa lui Ilan Șor, intenționează să conteste decizia organului electoral, privind excluderea sa din cursa electorală pentru turul doi de scrutin. Aceasta a promis că va continua campania electorală.
Marina Tauber rămâne sub control judiciar, prin decizia instanței de judecată, însă a obținut permisiunea de a pleca din Moldova. Aceasta a anunțat că vrea să facă un tratament medical în Israel.
Adunarea Generală UNESCO de la Paris
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, participă la cea de-a 42-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), la Paris. Într-un comunicat, Ministerul Culturii a anunțat că agenda de lucru include contribuția la dezbaterile generale ale Adunării Generale și câteva întrevederi bilaterale — la UNESCO și la Filarmonica din Paris.
Gânduri bune pentru mediu
Președinta Maia Sandu a anunțat demararea campaniei de reîmpădurire a țării. În total, în acest an va fi plantată și regenerată pădure pe 7 mii de hectare. Șefa statului a îndemnat toți cetățenii să se alăture inițiativei.
Iar NM a pregătit un reportaj despre o stupină mobilă din Moldova.
Descoperire uimitoare
Săpături arheologice pe malul drept al Nistrului, la Vadul lui Vodă. Pe 8 noiembrie arheologii au găsit un ac de păr. Piesa de podoabă are circa 6500 ani și a fost lucrată din os. Specialiștii urmează să determine ce fel de os a fost folosit la crearea piesei. Acul, potrivit reprezentanților Agenției Naționale Arheologice, s-a păstrat întreg și ornamentat. Acesta urmează a fi cercetat în laborator și cel mai probabil va ajunge la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de directorul Agenției Naționale Arheologice Vlad Vornic.
Ce ne așteaptă astăzi?
- 09:00 ședința Consiliului Superior al Procurorilor
- 09:30 Eveniment dedicat provocărilor din domeniul energetic, organizat de către Ministerul Energiei, în colaborare cu Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) și Secretariatul Comunității Energetice
- 10:00 ședința Parlamentului