NM Espresso: despre victoria lui Sandu și PAS, demisia lui Usatîi și apelul primarului de Chișinău către deputați
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre victoria lui Sandu și PAS, demisia lui Usatîi și apelul primarului de Chișinău către deputați

Electorală

PAS a câștigat la alegerile parlamentare din 11 iulie, pentru acest partid votând peste 50 la sută din alegători. În parlament mai acced blocul PCRM-PSRM, care a acumulat de aproape două ori mai puține voturi decât PAS și Partidul „Șor”, care abia a depășit pragul electoral.

Conform estimărilor NM, PAS ar putea obține 62-63 de mandate de deputat (din cele 101), blocul PCRM-PSRM – 32, „Șor” – 6. Totodată, NM a comparat datele ultimelor sondaje de opinie cu rezultatele reale ale alegerilor. Care sondaje s-au dovedit a fi mai exacte – aflați din articolul «Ожидания vs реальность» („Așteptări vs realitate”).

Prezența la urnele de vot a constituit 48,41%. Cei mai activi au fost alegătorii din Ocnița, Dondușeni, Criuleni, Chișinău, Rezina și Râșcani. Cea mai scăzută prezență la vot s-a înregistrat în Găgăuzia (mai puțin de 37%) și Transnistria (11,1%). Cum s-au schimbat preferințele politice ale transnistrenilor la alegerile din Moldova în ultimii cinci ani – puteți citi în articolul «Приднестровье сделало PAS вправо?» („Transnistria a făcut un PAS spre dreapta?”).

Observatori

Observatorii din partea CSI și a Misiunii Internaționale de Obervare a Alegerilor (ENEMO) nu au înregistrat în ziua scrutinului încălcări care ar fi putut influența rezultatele alegerilor.

Observatorii din partea Promo-LEX au anunțat despre 459 de cazuri de încălcări, inclusiv tentative de corupere a alegătorilor, transportul organizat către secțiile de votare, agitație lângă secțiile de votare ș.a.

Vecini

România și Ucraina au felicitat cetățenii Moldovei și președintele Maia Sandu „cu ocazia victoriei decisive a forțelor democratice proeuropene la alegerile parlamentare”. Klaus Iohannis, președintele României, a dat asigurări că „România va fi alături”.

Iar cei din Consiliul Federației Ruse, comentând rezultatele alegerilor din Moldova, au declarat că acestea au fost influențate de forțele occidentale, dar Rusia este pregătită de dialog cu noul parlament.

Guvernare

Președintele Sandu și PAS au fost felicitați cu ocazia victoriei la alegeri și de Igor Dodon, liderul PSRM: „De astăzi, ei au guvernarea deplină – și președinția, și parlamentul, și guvernul, și Curtea Constituțională. Acum, avem un fel de stat capturat, dar din alt punct de vedere”. Dodon a mai spus că PSRM trece acum în opoziție și va sta la straja suveranității țării și a intereselor cetățenilor.

Iar Igor Grosu, liderul PAS, a anunțat că echipa sa este gata să numească un nou guvern și să prezinte planul de guvernare a țării pentru următorii patru ani. Punctele principale ale acestui plan – curățarea sistemului justiției, combaterea corupției, atragerea investițiilor, modificări în activitatea instituțiilor publice în care va fi organizat „un audit financiar și funcțional”.

Usatîi

Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, al cărui bloc omonin nu a trecut în parlament, a declarat că demisionează din funcția de primar al municipiului Bălți. Usatîi a spus că nu rezultatele alegerilor l-au dezamăgit, ci modul în care au votat locuitorii din Bălți: „Ceea ce s-a întâmplat [în ziua alegerilor] la Bălți m-a surprins. Cea mai mare parte a bălțenilor nu a crezut în politica unor fapte concrete, ci în diferite fake-uri”. Blocul „Renato Usatîi” a acumulat la Bălți 20 la sută din voturi.

În articolul «Ренато Усатый ушел не по-молдавски» („Plecarea lui Renato Usatîi nu a fost în stil moldovenesc”), NM și experții au analizat, ce l-a impus pe Usatîi să ia o decizie atât de bruscă și ce va fi cu „Partidul Nostru” după plecarea acestuia.

Chișinău

Iar Ion Ceban, primarul capitalei, a îndemnat deja viitorii deputați să adopte legi cu privire la descentralizare și o autonomie mai largă pentru autoritățile locale.

Situația epidemiologică

62 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 2662 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 257 529 de persoane. 250 489 dintre acestea s-au vindecat, 6211 au decedat (2 – în ultimele 24 de ore). 829 de persoane bolnave continuă tratamentul. 52 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 12 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 13 iulie

Curtea Constituțională va examina legalitatea prevederilor legii cu privire la neconstituționalitate.

Ministerul Sănătății va susține o conferință de presă.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: