Republica Moldova și UE
Comisia Europeană a recomandat ca Republica Moldova să primească statutul de candidat la aderare la UE: „Republica Moldova realizează reforme și luptă împotriva corupției. Țara mai are un drum lung de parcurs, dar credem că are potential”.
Cei de la MAEIE au declarat că „aceasta este o zi istorică în calea Republicii Moldova spre UE”. Și și-au exprimat speranța că recomandarea Comisiei Europene va fi susținută la reuniunea Consiliului European care va avea loc la sfârșitul lunii iunie. Comisia Europeană a mai recomandat ca și Ucrainei să-i fie acordat statutul de candidat la aderare la UE. Președintele Maia Sandu a salutat decizia Comisiei Europene, menționând că „aceasta este speranța de care au nevoie cetățenii noștri”.
Republica Moldova și România
Președintele Maia Sandu va participa la ședința comună a parlamentelor Republicii Moldova și României, care va avea loc la Chișinău, la 18 iunie. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au refuzat să participe la ședință, declarând că aceasta încalcă suveranitatea Republicii Moldova și contravine Constituției. NM a analizat împreună cu experții, la ce ne-am putea aștepta de la această ședință.
Sandu și judecătorii
Maia Sandu a explicat în cadrul unei emisiuni televizate, de ce a refuzat să prelungească mandatele celor 13 judecători. Potrivit afirmațiilor lui Sandu, ea a avut semne de întrebare că aceștia ar fi demni de acest statut. De exemplu, veniturile unuia dintre acești judecători au depășit 5 milioane de lei, iar alți magistrați au emis decizii îndoielnice, a menționat șefa statului. Sandu nu a numit alte exemple concrete ale „suspiciunilor” sale.
Unul dintre acești 13 judecători a numit explicațiile președintelui „o manipulare grosolană a opiniei publice”: „Asta se numește manipulare – a prezenta o informație pentru public în așa fel, încât nimeni nu poate verifica și nu poate da replică în acel moment. Dar publicul deja a primit informația și și-a făcut concluzia pe care și-a dorit-o manipulatorul”.
Carburanți și prețuri
Benzina Ai-95 s-a ieftinit puțin (33,68 de lei pentru un litru), iar motorina continuă să se scumpească (32,29 de lei pentru un litru). Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a comunicat că o scădere ușoară a prețului la benzină indică o posibilă restabilire a echilibrului pe piața petrolului în a doua jumătate a anului. În același timp, cererea de motorină este în creștere pe piața europeană, de aceea cresc și prețurile acesteia.
Chișinău și transportul
S-a constatat că de la 1 iulie, se va scumpi până la 6 lei nu doar călătoria cu troleibuzele și autobuzele, dar și cu microbuzele. De notat că prețul călătoriei cu microbuzul în suburbii va fi mai mare, în funcție de distanță.
Ceban și marșul LGBT
Primarul de Chișinău, Ion Ceban a avertizat că pe străzile de pe traseul marșului LGBT, care este planificat pentru 19 iunie, se vor efectua lucrări de reparație în această zi. Totodată, din cauza altor evenimente din capitală, transportul public va fi redirecționat pe aceste străzi. De aceea circulația pe acest traseu va fi imposibilă, a subliniat Ceban și a propus încă o dată organizatorilor marșului să-l desfășoare în parlament, în guvern sau în administrația prezidențială.
Duminică, 19 iunie
Câteva evenimente de amploare sunt planificate pentru ziua de 19 iunie, la Chișinău: marșul LGBT, protestul antiguvernamental și concertul lui Morgenshtern. Un alt mare eveniment va fi organizat la Bălți – o Drumul Crucii împotriva marșului LGBT. De ce aceste acțiuni au provocat scandaluri și de ce concertul lui Morgenshtern este încă „sub semnul întrebării” – aflați din articolul «ЛГБТ-марш, крестный ход, Моргенштерн» („Marșul LGBT, Drumul Crucii, Morgenshtern”).
Ucraina și războiul
Ucraina introduce regimul de vize pentru cetățenii Rusiei începând cu 1 iulie. Potrivit președintelui Vladimir Zelenski, acest lucru este necesar pentru „a contracara amenințările fără precedent la adresa securității naționale, a suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei”.
Un jurnalist NM a discutat cu un medic din Mariupol, care a rămas fără un picior din cauza unui obuz. În prezent, acesta urmează un curs de tratament medical de recuperare la spitalul municipal din Kiev. Aflați istoria lui Leonid, medic ortoped pediatru, din articolul «Журналист NM отправился в Киев» („Jurnalistul NM, în deplasare la Kiev”).
P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.