Criza energetică: Chișinăul și Tiraspolul nu se vor întâlni
Biroul de Reintegrare a anunțat că Tiraspolul a refuzat să participe la întrunirea la care se planifica să fie discutată criza energetică și asistența umanitară pentru Transnistria. Biroul a propus o întâlnire la Chișinău sau o videoconferință.
La rândul său, Tiraspolul a declarat că Chișinăul este cel care a «sabotat» negocierile pe tema crizei gazelor și a «încălcat principiile dialogului» refuzând propunerea OSCE de a organiza întâlnirea la Bender.
Autoritățile transnistrene au subliniat anterior că nu doresc să meargă la Chișinău din cauza Legii privind separatismul.
Criza energetică: gaz pentru Transnistria
Între timp, presa a raportat că autoritățile ruse intenționează să achiziționeze gaze pentru Transnistria de pe piața spot europeană, prin intermediul companiei moldovenești Natural Gaz D.C. Cu o zi înainte, coproprietarul companiei, Arcadie Vicol, a anunțat că a semnat un contract cu Tiraspoltransgaz pentru achiziționarea gazului din Europa pentru Transnistria.
Kremlinul a confirmat că Moscova este pregătită să sprijine Tiraspolul în furnizarea de gaze, subliniind că acest lucru necesită participarea Chișinăului.
Criză energetică: rezultate intermediare
Cu o zi înainte, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, revenit de la Moscova, a declarat că Rusia va continua să furnizeze gaze gratuite Transnistriei. Totuși, nu este clar cum vor fi livrate acestea. Mulți au presupus că este vorba despre gaze rusești care vor fi transportate prin gazoductul transbalcanic, dar Kievul a declarat imediat că acest lucru este «inacceptabil». În materialul «De ce a mers Krasnoselski la Moscova?», NM a analizat consecințele politice ale vizitei la Moscova și rezultatele intermediare ale crizei energetice.
Energocom: va fi electricitate pe 17 ianuarie?
Compania de stat Energocom a anunțat că a rezervat energia electrică necesară pentru a acoperi deficitul pe malul drept pentru 17 ianuarie, aceasta fiind achiziționată, ca și până acum, din România.
Criza energetică-2?
Moldova s-ar putea confrunta cu un deficit serios de energie electrică în perioada primăvară-vară, după încheierea sezonului de încălzire, perioadă în care centralele termoelectrice generează până la o treime din electricitatea consumată pe malul drept. În materialul «Criza energetică principală abia urmează?», NM a analizat consecințele posibile ale acestei situații.
Soluție nouă pentru stocarea energiei electrice
Până la sfârșitul lunii septembrie 2026, la CET Nord din Bălți va fi instalat un sistem de stocare a energiei electrice pe bază de acumulatori, cu o capacitate de 75 MW, și motoare cu ardere internă, cu o putere de 22 MW. Licitația pentru achiziționarea acestui sistem a fost organizată de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, împreună cu Ministerul Energiei al Moldovei.
Reforma justiției: NM explains it all
În Moldova, procesul de evaluare a eticii profesionale și a integrității judecătorilor și procurorilor — Vetting — continuă de trei ani. Totuși, până la termenul limită stabilit, 31 decembrie 2025, timpul rămas este din ce în ce mai scurt, iar dificultățile cresc. Așadar, unde ne aflăm acum și cât de departe este finalul? Despre asta aflați în noul episod «NM explains it all» cu Alexandr Nugmanov.
Pe de altă parte, Curtea Constituțională a privat judecătorii și procurorii, care au demisionat după ce Comisia de Vetting a început verificările, de dreptul la indemnizație de concediere, și la pensia specială.
Semnătura electronică nu funcționează
Cetățenii Republicii Moldova au raportat probleme legate de utilizarea semnăturii electronice. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a explicat că aceasta se datorează modernizării recente a sistemului și a promis restabilirea funcționalității în scurt timp.
Penitenciar nou în Chișinău
În sectorul Ciocana al capitalei, până în anul 2028, va fi construit un penitenciar modern cu 1 050 de locuri, dotat cu un sistem de securitate avansat și panouri solare. Potrivit Ministerului Justiției, autoritățile moldovenești au decis să cedeze parțial managementul construcției către Biroul ONU pentru Servicii de Proiect.
Sănătate
La Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău a fost inaugurat un nou bloc operator, cu 15 săli de operații. Modernizarea a fost finanțată de guvernul Japoniei.
Chișinăuienii și comunitatea LGBT
Majoritatea locuitorilor din Chișinău au o atitudine neutră sau pozitivă față de reprezentanții comunității LGBT, însă procentul cetățenilor care au o atitudine negativă este în creștere. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de Magenta Consulting, la comanda centrului de apărare a drepturilor LGBT Genderdoc-M.
Boboteaza
Poliția de frontieră, în ajunul sărbătorii de Bobotează, de pe 19 ianuarie, a reamintit că scăldatul în râurile Prut și Nistru este permis doar în zonele unde sunt posturi de salvamari. Acestea vor organiza locuri speciale unde credincioșii se pot scufunda în apa înghețată.
Sărbătorile de iarnă s-au încheiat
În toate sectoarele Chișinăului a început demontarea brazilor de sărbătoare, inclusiv în Piața Marii Adunări Naționale.
Agenda zilei:
- 09:00 — Ședința Consiliului Național al Monumentelor Istorice.