Sandu: summit
La Summitul Comunității Politice Europene din Budapesta, Maia Sandu a declarat jurnaliștilor că intenționează să discute cu liderii europeni despre situația din Moldova: «Avem nevoie de sprijin suplimentar pentru consolidarea instituțiilor noastre, astfel încât acestea să poată proteja mai bine democrația moldovenească. Ne dorim ca deciziile să fie luate de moldoveni, nu de banii rusești».
Funcționarii publici: adaos la salariu
Peste 1000 de angajați din instituțiile de stat vor primi un adaos la salariu«pentru a stimula pregătirea pentru începerea negocierilor de aderare a Moldovei la UE». Este vorba despre 44 de structuri de stat, inclusiv Biroul Național de Statistică, Cancelaria de Stat, ministerele, Serviciul de Informații și Securitate, CEC, Procuratura Generală, Curtea de Conturi, CNA, Consiliul Audiovizualului etc. Majorarea va reprezenta cel mult 50% din salariul de bază.
Sandu: sugestii de la cititori
Maia Sandu a recunoscut anterior că guvernarea a făcut greșeli. NewsMaker i-a întrebat pe cititorii săi ce ar trebui să facă președintele în următorii patru ani pentru a îmbunătăți situația din țară. Au fost recepționate câteva sute de răspunsuri. Cele mai interesante au fost selectate în colecția: «Să renunțe la mănușile albe și să folosească un fierăstrău cu lanț».
Alegeri: Dodon amenință cu proteste
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că PSRM intenționează să organizeze proteste pașnice împotriva rezultatelor alegerilor. Potrivit lui, socialiștii au constatat «sute de nereguli», inclusiv utilizarea resurselor administrative, vot multiplu, amenințări din partea autorităților și a partidului PAS, blocarea dreptului constituțional de a vota etc. PAS a respins acuzațiile de falsificare și utilizare a resurselor administrative, declarând că Dodon este «ultima persoană care poate vorbi despre democrație și despre un proces electoral liber și corect».
Stoianoglo: proces
Recent au fost reluate ședințele de judecată în dosarele penale împotriva lui Alexandr Stoianoglo. Este vorba despre două dosare penale, care ar putea fi comasate — unul legat de eliberarea lui Platon, iar altul de divulgarea informațiilor din telefonul fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Morari.
Procuratura: numiri
Între timp, în funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a fost numit interimarul adjunct al acestei procuraturi, Victor Furtună. Acesta este procurorul care a inițiat cinci dosare penale împotriva lui Stoianoglo.
MAN: proiect de lege
Partidul MAN, condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat despre elaborarea unui proiect de lege pentru combaterea neregulilor electorale. Juriștii partidului afirmă că au înregistrat numeroase nereguli nesancționate și au subliniat că alegerile prezidențiale din Moldova «au fost mai murdare ca niciodată».
Încălzire: compensații
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că cererea pentru acordarea compensațiilor la încălzire trebuie depusă de chiriași, și nu de către proprietarii locuințelor. Anul acesta, compensațiile vor fi acordate în bani și nu vor fi indicate în facturi, așa cum se proceda anterior. Compensațiile vor fi calculate în funcție de veniturile beneficiarilor.
Moldovagaz: conducere
De câteva luni, autoritățile din Moldova și «Gazprom» nu pot ajunge la un acord privind numirea unei noi conduceri a societății Moldovagaz. NM a analizat motivele și riscurile, în materialul «S-au implicat nenii serioși din guvern. De ce Moldovagaz este fără conducere de două luni și ce riscuri prezintă pentru Moldova».
Lumea auto
Începutul lunii noiembrie este momentul potrivit pentru schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Despre situația din atelierele de vulcanizare în acest «sezon fierbinte» și despre cât costă înlocuirea anvelopelor pentru sezonul rece, vedeți în reportajul NM.
Sport
Halterofilii moldoveni au câștigat șase medalii de aur, două de argint și opt de bronz la Campionatul European pentru sportivii sub 23 de ani.
Războiul din Ucraina
Consilierii lui Trump elaborează un plan de încetare a războiului din Ucraina. Una dintre idei prevede renunțarea Ucrainei la planul de aderare la NATO pentru cel puțin 20 de ani. În schimb, SUA vor continua să furnizeze arme Ucrainei pentru a descuraja o eventuală agresiune rusească.
Agenda zilei
- 08:30 — Ședința Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe;
- 10:00 — Ședința Parlamentului
- 15:00 — Ședința Comisiei Electorale Centrale