Mass media
În ajun, pe 3 mai, Moldova a sărbătorit Ziua Internațională a Libertății Presei. Cu această ocazie, președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu au mulțumit tuturor jurnaliștilor care «își fac cu onestitate meseria și servesc interesele societății». Sandu a spus că «a fi un jurnalist cinstit înseamnă a fi un jurnalist liber». Președinta a calificat presa liberă drept o garanție a societății democratice. Igor Grosu a recunoscut că fiecare dimineață o începe prin a citi presa și a făcut apel la jurnaliști să lupte împotriva minciunii și a propagandei. Dorin Recean a menționat că atunci «când democrația este amenințată de un război hibrid, dezinformare și propagandă, ne bazăm pe o presă liberă și independentă».
Între timp, Moldova și-a înrăutățit scorul în Indicele Presei Libere, coborând de la poziția 28 la 31. În același timp, Ucraina se află pe locul 61, România pe locul 49, Rusia pe locul 162. Norvegia a fost recunoscută drept țara cu cea mai liberă presă din lume pentru al optulea an consecutiv.
Tot în ziua de 3 mai, la Ambasada Rusiei de la Chișinău, a avut loc o acțiune în sprijinul jurnaliștilor care sunt persecutați de autoritățile ruse. Flashmob-ul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent și s-a desfășurat sub sloganul «Să ne unim pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi ascuns». Cei adunați s-au declarat împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina, precum și mașinii de propagandă militară controlată de Moscova și îndreptată împotriva statelor din fosta Uniune Sovietică și a unor țări UE.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Libertății Presei, corespondentul NM Nicolai Paholinițchi a adunat 5 fapte curioase despre libertatea presei. Din material veți afla câte posturi TV au fost închise în Moldova, dacă moldovenii au încredere în mass-media și care este bugetul companiei publice Teleradio-Moldova.
Paștele
Duminică, creștinii ortodocși vor sărbători Paștele. În legătură cu asta, Sandu s-a întâlnit cu reprezentanți ai celor două mitropolii — a Moldovei și a Basarabiei. Șeful statului le-a îndemnat să contribuie la menținerea păcii în Moldova și în întreaga lume.
Polițiștii au avertizat că în zilele de 3 și 4 mai «la necesitate va fi aplicată circulația pe bandă reversibilă, în special spre Orhei, Ialoveni, Hîncești și Anenii Noi». Astfel de măsuri vor fi luate din cauza creșterii semnificative a numărului de mașini care circulă din Chișinău spre raioanele țării în ajunul Paștelui. Mulți locuitori ai capitalei merg să sărbătorească Paștele alături de rude.
Agenția pentru Protecția Mediului a făcut apel pentru încetarea tradiției de ardere a anvelopelor auto de Paște. Infractorii riscă o amendă de până la 1800 lei.
În ajunul sărbătorii, echipa NM a mers în satul Ișnovăț din raionul Criuleni, pentru a povesti povestea lui Mihail Soltanici, crescător de iepuri.
De la Șor la Platon
Şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, a spus că extrădarea în Moldova a omului de afaceri Veaceslav Platon este complicată, din moment ce acesta a cerut azil politic în Marea Britanie. Londra nu a răspuns încă solicitării sale. Dragalin nu a răspuns la întrebarea ce argumente au pregătit oamenii legii moldoveni pentru a convinge autoritățile britanice să-l extrădeze Platon.
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a explicat de ce cetățenii sosiți pe 22 aprilie de la Moscova și care au participat la congresul «opoziției pro-ruse din Moldova» au fost reținuți pe aeroport pentru câteva ore, iar unii au fost interogați de ofițeri SIS. Serviciul a făcut referire la prevederile legale care îi obligă «să colecteze și să verifice informații relevante pentru securitatea Republicii Moldova».
Recensământul populației
Potrivit Biroului Național de Statistică, la 2 mai, recenzorii au intervievat deja 1,2 milioane de persoane vizitând peste 800 de mii de gospodării.
Aeroport
Condițiile pentru o nouă licitație pentru închirierea spațiului comercial pe Aeroportul Chișinău vor fi modificate. Acest lucru, potrivit autorităților, va atrage mai multe companii internaționale de renume să participe la licitație. A treia licitație va fi anunțată după modificarea legislației astfel ca anumite active să nu poată fi privatizate.
Demisie
Veaceslav Negruța, fostul consilier economic al Maiei Sandu, şi-a dat demisia. Motivul este nominalizarea sa într-o altă funcție din cadrul Băncii Naționale.
De bine
Primăria Chișinău a comunicat că în parcurile capitalei vor apărea zone speciale pentru plimbarea câinilor.
La Institutul de Medicină Urgentă au fost deschise o unitate modernizată de terapie intensivă și o sală de angiografie. Costul proiectului este estimat la 25 de milioane de lei.