Scenariile viitorului: Moldova în anul 2030
Cum va arăta Moldova în anul 2030? La 15 martie, au apărut câteva scenarii în acest sens.
Astfel, la ședința guvernului a fost aprobată Strategia de reformă a Administrației Publice din Republica Moldova, conform căreia raioanele țării ar putea fi înlocuite cu cinci regiuni sau zece districte. De notat că regiunea din stânga Nistrului nu este nicicum menționată în document.
Un alt scenariu pentru viitorul nostru este creionat de RISE, care a publicat un plan al Kremlinului. Potrivit acestuia, către anul 2030, Moldova se va afla sub controlul Rusiei. Kremlinul intenționează să-l pună în aplicare treptat.
Rămâne doar să supraviețuim, să trăim și să vedem totul cu ochii proprii.
Când știrile nu bucură
Marea depresie, versiunea 2.0 e deja aici? Nu ne grăbim să judecăm, dar în ultima săptămână, două bănci importante din Statele Unite, care lucrau cu criptomonede și startup-uri, s-au ruinat. Colegii noștri de la «Novaya Gazeta Europa» se grăbesc să calmeze spiritele: nu este chiar atât de rău precum pare la prima vedere.
Dar încă e devreme să ne bucurăm, deoarece anul trecut, PIB-ul Moldovei a scăzut cu 6 la sută. Cea mai mare scădere (cu 10,6%) s-a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut. Însă Biroul Național de Statistică n-a oferit nicio prognoză privind schimbarea PIB-ul în anul curent.
Și încă o veste neplăcută: termenul limită pentru procurarea asigurării medicale la un preț redus expiră. Deocamdată, diferite grupuri sociale o pot cumpăra cu un preț care variază de la 1014 lei până la 4056 lei. După 31 martie, aceasta va costa 12 636 lei. Ion Dodon, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, a declarat că «e vorba de o echitate în sistem».
Știri guvernamentale
Victor Bînzari, directorul companiei Energocom, a declarat într-un interviu pentru NM că mai avem gaze naturale în depozite pentru 2-3 luni. În același timp, Energocom este gata să achiziționeze noi cantități de gaze naturale la prețuri apropiate de cele de pe piață, însă este necesară o decizie a guvernului în acest sens. Așteptăm.
La 15 martie, guvernul a aprobat inițiativa Ministerului Afacerilor Interne de a furniza ajutor umanitar în valoare de 8 milioane de lei Turciei, pentru a ajuta persoanele afectate de cutremur.
Maia Sandu a avut o întrevedere cu fostul ambasador al SUA, Dereck Hogan.Șefa statului i-a mulțumit pentru sprijinul acordat în realizarea reformelor, integrarea europeană, precum și pentru asistența financiară în depășirea crizelor.
Iar prim-ministrul Dorin Recean a analizat cu atenție stereotipurile de gen din manualele de limba rusă utilizate în școlile din Moldova. Premierul a propus eliminarea dintr-un manual a frazei «Tata este om de afaceri, mereu e plecat de acasă, mama are grijă de noi, gătește, face curat».
Percheziții și un nou șef adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție
CNA a efectuat, la 15 martie, percheziții în dosarul privind acordarea ilegală a subvențiilor în agricultură în oficiile a cinci companii din Bălți, precum și la fostul șef al filialei locale AIPA. Au fost confiscate documente care confirmă implicarea suspecților în operațiuni ilegale cu subvențiile.
Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit într-o ședință, la 15 martie, în cadrul căreia a fost numit un șef adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție. Această funcție i-a revenit lui Octavian Iachimovschi.
Chișinău devine mai bun
Capitala Moldovei devine tot mai inovatoare. Astfel, începând cu data de 15 martie, este accesibilă aplicația Tranzy, grație căreia puteți afla online, cât de departe de stație este autobuzul sau troleibuzul dorit și cât timp mai trebuie să așteptați înghețând din cauza vântului rece. Credem și sperăm într-o funcționare clară.
Totodată, în capitală au apărut cinci instalații grație cărora locurile pitorești din apropiere vor putea fi găsite mai ușor. Instalațiile sunt niște plăci realizate din alamă, cu cod QR, prin urmare, și turișii vor avea nevoie de un smartphone. Inițiativa este a primăriei, comentează Ion Ceban.
Cine «denigrează imaginea» partidului «Șor»
În țara noastră au continuat protestele și flashmob-urile organizate de Mișcarea pentru popor. Protestatarii au blocat din nou diferite drumuri. Ca și până acum, aceștia au cerut să le fie plătite facturile pentru serviciile locativ-comunale. N-a fost niciun rezultat nici de această dată.
Comisia pentru Situații Excepționale a interzis, la 15 martie, folosirea stațiilor radio portabile și a vestelor antiglonț la proteste de către persoanele care nu sunt învestite cu asemenea drepturi prin lege, iar deputatul PSRM Alexandr Nesterovschi și-a anunțat susținerea pentru Mișcarea pentru popor, din care fac parte simpatizanții lui Șor și ai lui Cavcaliuc.
Unul dintre membrii partidului «Șor» a fost arestat la 15 martie pentru trafic de droguri. În locuința acestuia au fost depistate cel puțin zece pachete cu urme de substanțe stupefiante, 25 de telefoane mobile, 1600 de lei și… o bicicletă. Cei din partid au venit cu o reacție în acest caz și au acuzat polițiade încercare de «denigrare a imaginii». De asemenea, reprezentanții formațiunii au subliniat că ei condamnă traficul de droguri.
WizzAir încă ne mai frânge inimile
Încă ne frământăm mințile, cum să trăim fără WizzAir și să ne planificăm călătorii ieftine. Opțiunea cea mai potrivită o constituie în continuare zborurile din România. Noi am pregătit o informație în care prezentăm, în care orașe ale țării vecine ce companii low-cost pot fi găsite. Chiar și luând în calcul costurile de transport terestru, suma obținută este mult mai atractivă decât direct din Chișinău.
Războiul din Ucraina, printre peisajele din Moldova
În Moldova au început filmările unei pelicule despre războiul din Ucraina. Regizorul este Ivan Nevseenko. La filmări participă echipa care s-a filmat și în pelicula Carbon.
Iată ce ne așteaptă astăzi, 16 martie
- La ora 10:00, va avea loc un forum al organizațiilor neguvernamentale pentru protecția mediului.
- La ora 11:00, va începe o nouă sesiune în parlamentul Moldovei.
- La ora 11:05, Nicu Popescu și James Cleverly vor susține o conferință de presă.