NM Espresso: primul deces în Moldova din cauza coronavirusului, săptămâna „critică” și „taximetriștii fericiți” de la Tiraspol
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: primul deces în Moldova din cauza coronavirusului, săptămâna „critică” și „taximetriștii fericiți” de la Tiraspol

Coronavirusul: situația în Moldova și în lume

Ministerul Sănătății a raportat primul deces în Moldova din cauza coronavirusului. Numărul celor infectați a crescut în ultimele 24 de ore cu 6 persoane. În total, în Moldova sunt 36 de persoane infectate, o treime din acestea având vârsta de peste 60 de ani, dar sunt și copii. 96 de persoane sunt suspectate.

Premierul Ion Chicu a numit această săptămână „critică pentru stoparea epidemiei” și a îndemnat cetățenii „să stea acasă”. La fel, Chicu a explicat, ce înseamnă starea de urgență care a fost instituită în Moldova.

Măsurile

Din cauza riscului de răspândire a coronavirusului, în Moldova a fost sistată activitatea piețelor, centrelor comerciale, teatrelor și a multor altor localuri. NM a relatat pe scurt, ce localuri, instituții și servicii funcționează în prezent. Iar primăria Chișinău a publicat o listă a magazinelor și localurilor care livrează la domiciliu produse alimentare și mâncare.

Prin Chișinău circulă automobile cu difuzoare care informează orășenii despre pericolul de răspândire a coronavirusului și măsurile individuale de protecție (video). Iar Mitropolia Moldovei a publicat un set de instrucțiuni pentru preoți, recomandându-le să utilizeze pentru împărtășanie veselă de unică folosință și să nu permită enoriașilor să sărute icoanele.

Pedeapsa

După instituirea stării de urgență în Moldova, antreprenorii și cetățenii care au încălcat regulile carantinei au fost amendați în sumă totală de 800 de mii de lei. Președintele Igor Dodon a declarat că în Moldova ar putea fi introdusă și pedeapsa, chiar și cea penală, pentru răspândirea în presă a dezinformării despre coronavirus.

Mulți cetățeni ai Moldovei, care se află în țări europene, nu au reușit să revină acasă din cauza că hotarele au fost închise. NM s-a interesat dacă aceștia vor fi pedepsiți în cazul în care vor depăși termenul admis de aflare pe teritoriul UE.

Sprijinul

Banca Națională a permis băncilor comerciale să amâne termenul de rambursare a ratelor la credite. Locuitorii Chișinăului și companiile din capitală au donat timp de o zi 600 de mii de lei pentru combaterea coronavirusului.

Autoritățile intenționează să reducă până la 15% TVA pentru restaurantele și hotelurile care sunt cele mai mult afectate din cauza carantinei. Este vorba și despre alte măsuri de relaxare fiscală pentru acest business.

Transnistria

În Transnistria a fost instituită stare de urgență. Astfel, acolo au fost închise cursele de pasageri internaționale și interurbane și a fost restricționată circulația transportului public. Cum s-a schimbat viața de la Tiraspol și ce atitudine au orășenii față de interdicții și restricții – aflați din reportajul NM «Очереди в „Шериф”, счастливые таксисты и открытые табачные магазины» („Cozile la „Șerif”, taximetriștii fericiți și magazinele de tutun deschise”).

În lume

Covid-19 a fost depistat în toate țările europene și în toate statele SUA. Organizatorii concursului Eurovision au decis să-l anuleze anul acesta din cauza pandemiei de coronavirus. În România, numărul persoanelor infectate a ajuns până la 246. În Ucraina, conform ultimelor date, sunt 16 cazuri de contaminare. În Rusia – 147.

Italia ocupă acum locul întâi în lume după numărul de decese provocate de Covid-19. Irina Grec, originară din Găgăuzia, a povestit pentru NM, cum s-a schimbat modul de viață al locuitorilor orașului Verona. Vedeți articolul «Я живу здесь 10 лет, но такими итальянцев еще не видела» („Trăiesc aici de 10 ani, dar încă nu i-am văzut pe italieni în halul ăsta”).

Energia termică: „Termoelectrica” va fi penalizată pentru conturile mari?

Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a cerut pedepsirea „Termoelectrica” pentru încălcarea regulilor de calculare a perioadei de încălzire. Potrivit ANRE, anume aceasta a fost motivul sumelor mari incluse în facturile din ianuarie pentru energia termică. La rândul lor, cei de la „Termoelectrica” au declarat că nu au încălcat nimic, întrucât nu există un termen clar de calculare a facturilor.

Procuratura: o nouă demisie

Procurorul municipiului Chișinău Ștefan Șaptefrați a demisionat și s-a concediat din organele procuraturii. Cererea sa a fost deja semnată de procurorul general Alexandru Stoianoglo. Activiștii civici afirmă că o simplă concediere a lui Șaptefrați este puțin. Potrivit informațiilor Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, cheltuielile procurorului nu au corespuns veniturilor sale.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 19 martie

Ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu va susține tradiționalul briefing despre situația privind coronavirusul.

Va avea loc ședința Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei coronavirus.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: