Татьяна Султанова, NewsMaker

NM Espresso: primul deces în Moldova din cauza coronavirusului, săptămâna „critică” și „taximetriștii fericiți” de la Tiraspol

Coronavirusul: situația în Moldova și în lume

Ministerul Sănătății a raportat primul deces în Moldova din cauza coronavirusului. Numărul celor infectați a crescut în ultimele 24 de ore cu 6 persoane. În total, în Moldova sunt 36 de persoane infectate, o treime din acestea având vârsta de peste 60 de ani, dar sunt și copii. 96 de persoane sunt suspectate.

Premierul Ion Chicu a numit această săptămână „critică pentru stoparea epidemiei” și a îndemnat cetățenii „să stea acasă”. La fel, Chicu a explicat, ce înseamnă starea de urgență care a fost instituită în Moldova.

Măsurile

Din cauza riscului de răspândire a coronavirusului, în Moldova a fost sistată activitatea piețelor, centrelor comerciale, teatrelor și a multor altor localuri. NM a relatat pe scurt, ce localuri, instituții și servicii funcționează în prezent. Iar primăria Chișinău a publicat o listă a magazinelor și localurilor care livrează la domiciliu produse alimentare și mâncare.

Prin Chișinău circulă automobile cu difuzoare care informează orășenii despre pericolul de răspândire a coronavirusului și măsurile individuale de protecție (video). Iar Mitropolia Moldovei a publicat un set de instrucțiuni pentru preoți, recomandându-le să utilizeze pentru împărtășanie veselă de unică folosință și să nu permită enoriașilor să sărute icoanele.

Pedeapsa

După instituirea stării de urgență în Moldova, antreprenorii și cetățenii care au încălcat regulile carantinei au fost amendați în sumă totală de 800 de mii de lei. Președintele Igor Dodon a declarat că în Moldova ar putea fi introdusă și pedeapsa, chiar și cea penală, pentru răspândirea în presă a dezinformării despre coronavirus.

Mulți cetățeni ai Moldovei, care se află în țări europene, nu au reușit să revină acasă din cauza că hotarele au fost închise. NM s-a interesat dacă aceștia vor fi pedepsiți în cazul în care vor depăși termenul admis de aflare pe teritoriul UE.

Sprijinul

Banca Națională a permis băncilor comerciale să amâne termenul de rambursare a ratelor la credite. Locuitorii Chișinăului și companiile din capitală au donat timp de o zi 600 de mii de lei pentru combaterea coronavirusului.

Autoritățile intenționează să reducă până la 15% TVA pentru restaurantele și hotelurile care sunt cele mai mult afectate din cauza carantinei. Este vorba și despre alte măsuri de relaxare fiscală pentru acest business.

Transnistria

În Transnistria a fost instituită stare de urgență. Astfel, acolo au fost închise cursele de pasageri internaționale și interurbane și a fost restricționată circulația transportului public. Cum s-a schimbat viața de la Tiraspol și ce atitudine au orășenii față de interdicții și restricții – aflați din reportajul NM «Очереди в „Шериф”, счастливые таксисты и открытые табачные магазины» („Cozile la „Șerif”, taximetriștii fericiți și magazinele de tutun deschise”).

În lume

Covid-19 a fost depistat în toate țările europene și în toate statele SUA. Organizatorii concursului Eurovision au decis să-l anuleze anul acesta din cauza pandemiei de coronavirus. În România, numărul persoanelor infectate a ajuns până la 246. În Ucraina, conform ultimelor date, sunt 16 cazuri de contaminare. În Rusia – 147.

Italia ocupă acum locul întâi în lume după numărul de decese provocate de Covid-19. Irina Grec, originară din Găgăuzia, a povestit pentru NM, cum s-a schimbat modul de viață al locuitorilor orașului Verona. Vedeți articolul «Я живу здесь 10 лет, но такими итальянцев еще не видела» („Trăiesc aici de 10 ani, dar încă nu i-am văzut pe italieni în halul ăsta”).

Energia termică: „Termoelectrica” va fi penalizată pentru conturile mari?

Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a cerut pedepsirea „Termoelectrica” pentru încălcarea regulilor de calculare a perioadei de încălzire. Potrivit ANRE, anume aceasta a fost motivul sumelor mari incluse în facturile din ianuarie pentru energia termică. La rândul lor, cei de la „Termoelectrica” au declarat că nu au încălcat nimic, întrucât nu există un termen clar de calculare a facturilor.

Procuratura: o nouă demisie

Procurorul municipiului Chișinău Ștefan Șaptefrați a demisionat și s-a concediat din organele procuraturii. Cererea sa a fost deja semnată de procurorul general Alexandru Stoianoglo. Activiștii civici afirmă că o simplă concediere a lui Șaptefrați este puțin. Potrivit informațiilor Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, cheltuielile procurorului nu au corespuns veniturilor sale.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 19 martie

Ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu va susține tradiționalul briefing despre situația privind coronavirusul.

Va avea loc ședința Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei coronavirus.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ex-judecătoarea Victoria Sanduța se vrea deputată: va concura independent la alegerile parlamentare

Fosta judecătoare Victoria Sanduța, cunoscută pentru pozițiile sale critice față de sistemul judecătoresc, a anunțat luni, 21 iulie, că va concura la alegerile parlamentare din septembrie în calitate de candidat independent. Într-o postare publicată pe rețelele sociale, Sanduța a informat că a depus cererea oficială de înregistrare la Comisia Electorală Centrală (CEC).

„Eu cred că acum e momentul pentru a scrie istorie. Totul e posibil! Cu sprijinul vostru.
Cu oameni care s-au săturat să fie furați, umiliți, mințiți. Tot ce avem nevoie este curaj. Și îl avem.
Eu nu am partid. Nu am interese obscure. Nu am televiziuni cumpărate.
Dar am ceva mai puternic: încrederea voastră. Această candidatură nu e doar despre mine. E despre fiecare om care a fost dat la o parte. Care a fost făcut să tacă. Care a spus: «Ajunge! E timpul să vorbesc. Și voi fi auzit! E timpul ca fiecare om să fie pus la locul lui.» Eu vă susțin pe voi. Iar dacă și voi credeți în mine — hai să scriem istorie împreună”, a scris Sanduța în postarea sa.

Cine este Victoria Sanduța

Fosta judecătoare Victoria Sanduța este cunoscută pentru pozițiile sale critice față de sistemul judecătoresc. Anterior a activat în cadrul Judecătoriei Chișinău. Aceasta este fondatoarea Asociaței Judecătorilor „Vocea Justiției“. Sanduța a mai avut o tentativă de a se lansa în politică, aderând în 2024 la Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Amintim că, în iunie 2022 a devenit cunoscut faptul că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Printre aceștia se număra și cea a magistratei Victoria Sanduța, cea care a criticat sistemul judecătoresc, menționând într-o emisiune televizată că în interiorul acestuia ar fi „haos”. Sanduța a calificat drept „eronat și neîntemeiat” refuzul președintei țării și s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii cu solicitarea de a i se propune repetat președintei Republicii Moldova Maia Sandu candidatura sa pentru numirea în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă. Detalii AICI.

Mai târziu, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat de ce a refuzat numirea celor 13 magistrați până la atingerea plafonului de vârstă. Potrivit Maiei Sandu, unii dintre ei „nu merită să fie judecători”, din cauza deciziilor pe care le-au luat anterior, dar și pentru că au anumite „semne de întrebare” în ceea ce privește raportul dintre cheltuielile și veniturile prezentate. Detalii AICI.

Ulterior, în iulie 2024, CSM a refuzat numirea în funcție a judecătoarei Victoria Sanduța și a încă trei judecători până la atingerea plafonului de vârstă (65 de ani). Membrii CSM i-au adresat mai bine de o oră întrebări Victoriei Sanduța despre publicațiile și comentariile ei de pe Facebook. Și, până la urmă, i-au recomandat președintelui Republicii Moldova să o destituie din funcție. NewsMaker a scris ce i-a înfuriat și nemulțumit pe membrii CSM și de ce nu toți membrii au fost de acord cu decizia de a o demite pe Sanduța. Detalii AICI.

În septembrie 2024, șase judecători au fost eliberați din funcție, conform unui decret semnat de președinta Maia Sandu și publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Printre aceștia și Victoria Sanduța. Detalii AICI.

Pe 15 decembrie 2024, ex-judecătoarea Victoria Sanduța și-a anunțat aderarea la Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), condus de Igor Munteanu. Atunci, ea menționa că face „un pas important” și că se alătură partidului CUB „pentru a aduce în politică exact ceea ce ne lipsește de prea mult timp – corectitudinea, curaj și adevăr”. Detalii AICI.

Pe 23 ianuarie, Sanduța și-a anunțat plecarea din partidul CUB. „Această hotărâre este rezultatul unor divergențe fundamentale de viziuni cu privire la modul de organizare și dezvoltare a partidului pe viitor”, a scris Victoria Sanduța.

Declarația de avere

Potrivit declarației de avedere pentru anul 2024, perioadă în care activa ca magistrată la Judecătoria Chișinău, Sanduța a încasat 238 679 de lei din salariul de bază. Alte surse de venit au inclus activități de instruire la Institutul Național al Justiției (2 400 de lei) și remunerare pentru un studiu analitic de la Asociația Baroului American (ABA ROLI), în valoare de 23 000 de lei. Fosta judecătoare a primit și o indemnizație pentru copii minori, în valoare de 4425 de roni, din România.

Familia sa a indicat și venituri obținute din chirii în euro și dolari, în sumă totală de peste 9 000 de euro și 4 000 de dolari, precum și 30 000 de lei din vânzarea unui mijloc de transport.

În ceea ce privește proprietățile imobiliare, familia Sanduța declară două apartamente, o casă de locuit cu suprafața de 133 m², un spațiu comercial, un garaj și mai multe terenuri. Valoarea estimată a casei este de 715 278 lei, iar cea a spațiului comercial – 15 246 euro.

La capitolul bunuri mobile, familia magistratei deține un automobil Honda CR-V fabricat în 2020, evaluat la 550 000 de lei, o motocicletă Honda, precum și un Mercedes E200.

Victoria Sanduța figurează și cu un credit în valoare de 100 000 de lei, contractat în 2023 de la o bancă din Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: