NM Espresso: prin ce se deosebește pneumonia COVID de cea obișnuită, de ce Moldova cumpără gazele rusești la un preț atât de mare și ce-și doresc fermierii
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: prin ce se deosebește pneumonia COVID de cea obișnuită, de ce Moldova cumpără gazele rusești la un preț atât de mare și ce-și doresc fermierii

Epidemia: situația

390 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au procesat 2215 teste. Numărul total al celor care s-au contaminat a ajuns până la 29087 de persoane. Peste 20,2 mii dintre acestea s-au însănătoșit, iar 878 au decedat (15 – doar astăzi). Peste 7900 de pacienți continuă tratamentul, 468 dintre ei fiind în stare gravă, iar 25 – conectați la aparatele de respirație asistată.

Coronavirusul și pneumonia

Cea mai frecventă complicație cauzată de coronavirus este pneumonia. Însă la multe persoane, ea decurge asimptomatic. Ftiziopulmonologul Svetlana Sârcu a povestit în interviul pentru NM «Это не обычная пневмония» („Nu este o pneumonie obișnuită”), care este diferența dintre pneumonia obișnuită și pneumonia în cazul îmbolnăvirii cu coronavirus, prin ce este periculoasă această pneumonie și ce simptome ar trebui să fie motiv de îngrijorare.

Vaccinul 

Președintele Igor Dodon a comunicat că Moldova va solicita Rusiei să ofere vaccinul împotriva COVID, despre înregistrarea căruia a anunțat recent Vladimir Putin. Cu o zi înainte de aceasta, Dodon a spus că în lume încă nu există un vaccin împotriva coronavirusului, care ar fi gata pentru a fi exportat, însă Moldova deja s-a înregistrat la OMS pentru a obține vaccinul imediat ce acesta va apărea. Vaccinul din Rusia a trecut deocamdată prima fază a testărilor, însă vaccinul este lansat în producție abia după finalizarea cu succes a celei de-a treia faze, când vaccinul este comparat cu un placebo.

Fermierii 

Fermierii din Căușeni și Ștefan Vodă s-au pornit cu tractoarele, la 13 august, spre Chișinău, pentru a organiza un protest în fața guvernului. Producătorii agricoli care au fost afectați anul acesta de seceta cumplită continuă să fie nemulțumiți de ajutorul care le este propus de autorități.

Între timp, cei din grupul de lucru format de patru partide parlamentare (PSRM, PDM, PAS și DA) au comunicat cum propun să fie sprijiniți agricultorii. Este vorba despre subvenții, compensarea impozitelor, revizuirea termenelor de plată a creditelor tehnice ș.a. Cei de la DA au mai declarat că insistă asupra majorării fondului de susținere a producătorilor agricoli până la 500 milioane de lei. Însă partidele de la guvernare susțin că bani pentru aceasta nu sunt.

Gazele 

Moldova achiziționează gaze de la „Gazprom” la un preț de două ori mai mare decât cel cu care concernul rus le exportă în Europa. Despre aceasta au scris câteva surse mass-media din Moldova, comparând prețul estimat prevăzut în contractul cu Moldova ($173,4 pentru 1000 m.c.) și prețul mediu de export al „Gazprom” din luna iunie ($82 pentru 1000 m.c.). Cei de la „Moldovagaz” au numit alte cifre și iarăși au explicat, de ce prețul de achiziție a gazelor pentru Moldova s-a dovedit a fi mai mare decât cel mediu de export.

Chișinău 

Primăria a precizat, de ce s-au tăiat copacii bătrâni de pe străzile Pușkin și Bănulescu Bodoni, unde acum se realizează lucrări de reparație: rădăcinile copacilor bătrâni, care ies la suprafață, ar putea afecta trotuarul, iar acesta ar putea costa 40 milioane de lei din buget: „Noi nu putem să ne permitem să cheltuim bani pentru lucrări necalitative”. Cei de la primărie au promis că în locul copacilor bătrâni vor fi plantați alții noi, „și nu puieți, ci pomi mari, cu înălțimea de 3-4 metri”.

Ucraina 

Ucraina a schimbat regulile de intrare în țară pentru locuitorii Moldovei. Acum nu mai sunt obligatorii cele 14 zile de carantină și nici testul făcut în Ucraina. La intrare în Ucraina, puteți prezenta testul-PCR negativ efectuat în Moldova și puteți sta pe teritoriul Ucrainei fără niciun fel de restricții.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 14 august

– Va avea loc ședința Consiliului Superior al Procurorilor;

– La Chișinău se vor desfășura dezbaterile „Cine și de ce nu se teme de COVID-19”;

– Asociația Promo-LEX va relata în cadrul unei conferințe de presă, cum Comisia Electorală Centrală și-a îndeplinit planul strategic de patru ani.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: