Alegeri
Încă patru candidați la funcția de președinte au depus actele la CEC: fostul ministru de Externe Tudor Ulianovschi, liderul formațiunii «Partidul Nostru» Renato Usatîi, fosta bașcană a Găgăuziei Irina Vlah și președintele partidului «Coaliția pentru Unitate și Bunăstare» (CUB) Igor Munteanu. Acum, grupurile lor de inițiativă trebuie să strângă semnături în sprijinul acestor candidați.
De asemenea, și-a anunțat intenția de a candida Ludmila Corsun, președinta «Autonomiei Federale național-culturală a Moldovenilor din Rusia». Ea nu a precizat dacă va candida independent sau ca reprezentantă a unui partid.
Președinta în exercițiu Maia Sandu a anunțat oficial că va participa la alegeri. Ea a depus actele la CEC și va candida din partea partidului de guvernământ PAS. Președinta rămâne principala favorită în cursa electorală. Totuși, există câteva aspecte: ratingul PAS este mai scăzut decât cel al Maiei Sandu, ceea ce ar putea să-i afecteze imaginea, iar președinta însăși are un antirating ridicat, care ar putea să-i creeze dificultăți în cazul unui al doilea tur. Despre cât de bine va funcționa strategia pentru o victorie din primul tur și de ce președinta a decis să candideze din partea partidului, dar fără a sublinia prea mult acest lucru, citiți în materialul NM «Maia Sandu a ieșit în alb.»
Între timp, Renato Usatîi a acuzat-o pe Sandu de plagiat al sloganului său electoral — «Pentru Moldova». PAS a răspuns că «Moldova nu aparține unei singure persoane, este casa noastră comună.»
Judecătoria a menținut decizia Comisiei Electorale Centrale de a refuza înregistrarea blocului «Victorie» pentru participarea la alegerile prezidențiale și referendum. Reprezentanții blocului au declarat că vor contesta această decizie la Curtea Supremă de Justiție. De asemenea, blocul susține că a pregătit multe opțiuni legale care le va permite totuși să participe la alegeri.
Complexul logistic din Ungheni
Ministrul Economiei Dumitru Alaiba a prezentat «primele schițe» ale complexului logistic multimodal care se dorește a fi construit la stația de cale ferată Berești din raionul Ungheni. Potrivit lui Alaiba, terminalul va permite deservirea a aproximativ 200 de mii de camioane pe an (4 milioane de tone de mărfuri), va facilita accesul Moldovei la coridoarele internaționale de transport și integrarea țării în rețeaua globală de transport și logistică.
Ajutor pentru fermieri
Ministrul Agriculturii Vasile Bolea susține că autoritățile au solicitat în mod repetat ajutor din partea UE pentru fermierii moldoveni, care au suferit pierderi mari din cauza secetei severe din ultimii ani. Însă, potrivit lui Bolea, acest ajutor este greu de obținut deoarece Moldova nu este membră a UE. Accesul la fondurile europene, a menționat el, nu va fi posibil mai devreme de 2027 și doar dacă «ne facem temele.»
Recolta de struguri din 2024 va fi cu 35% mai mică decât anul trecut. Va varia între 3 și 12 tone pe hectar, au raportat reprezentanții industriei. Aproximativ 75% din suprafețele viticole din țară suferă de un dezechilibru hidric sever sau moderat. În plus, dezvoltarea viței de vie a fost afectată de temperaturile extrem de ridicate din martie-iulie 2024.
Cascada Saharna
Cascada de lângă mănăstirea din Saharna, care a fost una dintre cele mai pitorești atracții naturale din Moldova, s-a uscat complet. Localnicii spun că nu își amintesc de așa ceva și speră că situația se va schimba curând. Ecologiștii asociază lipsa apei cu seceta severă care s-a instalat în Moldova. Mai multe despre acest subiect, în reportajul video NM.
Febra Nilului de Vest
În Moldova, un bărbat de 49 de ani a fost diagnosticat cu febra Nilului de Vest. Ministerul Sănătății spune că bărbatul a adus boala din Italia, unde a fost mușcat de țânțari. Acesta este al doilea caz de infecție cu acest virus în Moldova, primul fiind depistat în 2019.
Războiul din Ucraina
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei susține că, în Crimeea (ocupată), au fost reținuți «trei agenți ai serviciilor speciale ucrainene», dintre care unul ar fi cetățean al Moldovei. Ambasada Republicii Moldova la Moscova verifică această informație, iar MAE promite să ofere ajutor consular necesar celui reținut.
La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată expoziția virtuală War Up Close, dedicată războiului din Ucraina. Vizitatorii vor putea explora virtual zona de conflict, vizionând imagini panoramice cu ajutorul unor dispozitive speciale.
Mândrie pentru Moldova
Echipa de elevi din Moldova a câștigat o medalie de bronz și o diplomă de onoare la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Tineret. Medalia a fost câștigată de elevul liceului nr. 42 din Codru, Alexei Baca, iar diploma de onoare a fost obținută de elevul gimnaziului «Dimitrie Cantemir» din Bălți, Andrei Povar.
Crima din sectorul Râșcani
Poliția și procuratura au făcut «progrese semnificative» în investigarea crimei comise asupra unui cetățean străin lângă o cafenea din Chișinău. Despre aceasta a informat șeful MAI, Adrian Efros, ca răspuns la întrebarea NM. Potrivit ministrului, dosarul penal se află încă în stadiu activ de investigare, motiv pentru care nu poate divulga detalii.
Ce ne așteaptă astăzi
- 15:00 — ședința CEC.