Dezordini în Moldova?
Alegerile sunt la aproape trei săptămâni distanță, însă situația din țară este deja tensionată. Ba clădirile oficiale sunt vandalizate, ba candidații protestează. Recent, Judecătoria sectorului Buiucani a pronunțat sentința în cazul a șapte persoane implicate în pregătirea dezordinilor în masă din timpul protestelor din martie 2023. Aceștia au fost condamnați la pedepse cu închisoarea de la 3 ani la 3 ani și 5 luni. Inculpații recrutau bărbați cu o constituție atletică, care trebuiau să se comporte agresiv în timpul protestelor.
Candidatul Schrödinger
Candidatul la președinția Moldovei, Vasile Tarlev, a declarat că poliția a reținut un reprezentant al partidului său. Totuși, ulterior a adăugat că nu este sigur că acesta ar fi fost un membru al partidului său. Clarificările urmează să fie făcute de avocatul lui Tarlev. Așadar, așteptăm deznodământul acestui caz interesant.
De asemenea, NM a analizat situația financiară a candidaților la președinție. Detalii despre veniturile și proprietățile acestora pot fi găsite în articolul complet, accesând link-ul.
Muralul discordiei
Ce fac țările europene pentru a înfrumuseța orașele? Sprijină artiștii, încurajează arta stradală, muralele și alte forme de creație. Ce se întâmplă în Moldova? Picturile murale sunt acoperite, iar în locul lor apare publicitate politică pentru referendum. Un astfel de caz a avut loc în centrul Chișinăului, unde un mural dedicat Jocurilor Olimpice de vară din 2024 a fost deteriorat.
Comitetul Național Olimpic a reacționat prompt, trimițând o scrisoare la Președinție, Guvern și primăria Chișinău, cerând restabilirea și conservarea muralului. Totuși, compania Neorama, care se ocupă de publicitate exterioară, consideră că nu s-a întâmplat ceva neobișnuit și susține că este corect să se plaseze un banner politic peste o lucrare de artă «ilegală». Directorul companiei, Sandu Osadcenko, a declarat că «Olimpiada deja a trecut, iar Moldova merge mai departe.»
Primăria amenință compania cu sancțiuni, declarând că nu aveau dreptul să acționeze astfel. Deputatul partidului PAS a numit «actul de vandalism asupra muralului drept o provocare.»
Moldova și investitorii
Există și vești bune. Agenția americană de rating Fitch a ridicat ratingul de țară al Moldovei cu două trepte, până la nivelul B+. Același nivel îl au și țări balcanice precum Albania și Muntenegru. Premierul Dorin Recean a comentat această schimbare, spunând că «Moldova devine din ce în ce mai atractivă pentru investitori.» Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a subliniat că raportul agenției menționează «determinarea autorităților de a menține stabilitatea macrofinanciară, nivelul scăzut al datoriei publice și accesul la finanțarea externă.»
Deputații la APCE
Legislatorii moldoveni au plecat la Strasbourg pentru a participa la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Printre subiectele discutate se numără propaganda politică și libertatea informației în Europa, combaterea migrației ilegale, situația refugiaților și problemele din Orientul Mijlociu. În cadrul sesiunii va fi decernat și Premiul Vaclav Havel pentru drepturile omului.
Energetică
Pe piața energiei electrice, situația rămâne neschimbată. În octombrie, vom achiziționa 90% din energia electrică de la Kuciurgan. CET-urile și producătorii locali de energie regenerabilă vor furniza până la 7% din energie, iar restul de 3% va fi cumpărat de la compania română Nuclearelectrica și de pe bursa OPCOM.
Diverse
În cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, Moldova a primit 30 de camere video pentru inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii. Acestea vor contribui la sporirea eficienței, transparenței și încrederii în activitatea inspectorilor.
Pentru prima dată, țara noastră a trimis 19 militari în Bosnia și Herțegovina, pentru a participa la misiunea de menținere a păcii EUFOR Althea.
Taximetriștii de la aeroport obligați să prezinte bonuri
Serviciul Fiscal de Stat a efectuat verificări ale taximetriștilor care activează la Aeroportul Chișinău. De la începutul anului, au fost depistate 68 de cazuri de încălcare a legii. Printre probleme se numără neeliberarea bonurilor fiscale și discrepanțe între suma din bon și cea achitată de pasageri. De asemenea, unii taximetriști efectuau curse în mod ilegal.
În ceea ce privește Aeroportul Chișinău, licitația pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a fost prelungită cu încă trei săptămâni.
Vești importante
Familiile vulnerabile vor primi vouchere de până la 7000 de lei pentru achiziționarea de electrocasnice eficiente energetic. Programul este lansat de Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) și este finanțat din bugetul de stat, având o valoare estimată de 54,4 milioane de lei.
Succesele noastre
Elevii moldoveni au obținut din nou rezultate remarcabile. Ei au câștigat două medalii de aur la competiția internațională de robotică First Global Challenge 2024. Președinta Maia Sandu i-a felicitat personal.
Agenda zilei:
- La 00:01 începe luna octombrie;
- La ora 11:00, va avea loc ședința Consiliului Național al Monumentelor Istorice;
- La ora 16:00, elevii moldoveni medaliați la First Global Challenge 2024 vor susține o conferință de presă.