Criza energetică în Transnistria
Tiraspolul nu a reacționat până acum la ajutorul financiar de 60 de milioane de euro oferit de UE, pe care malul stâng al Nistrului l-ar putea primi cu respectarea anumitor condiții. Între timp, gazul furnizat Transnistriei este suficient doar până pe 10 februarie.
Recent s-a confirmat informația conform căreia autoritățile transnistrene au renunțat la minarea de criptomonede în regiune, anulând legea privind tehnologiile blockchain. Decizia a fost explicată prin «politica de stat îndreptată spre securitatea energetică a Transnistriei».
Sondaj: criza energetică, politica, viitorul
Cine este vinovat de criza energetică și cine a ajutat la depășirea acesteia? Se îmbunătățește viața în țară, ce ne așteaptă în viitor și dacă ar trebui PAS să plece de la guvernare după alegerile parlamentare? Participanții la sondajul IMAS au răspuns la aceste și alte întrebări. Detaliile sondajului se regăsesc în articolul «TikTok în loc de TV, Rusia „nevinovată“, PAS — în opoziție».
BNM: noi numiri
La Banca Națională a Moldovei au avut loc schimbări de cadre. Fostul ministru al Finanțelor, Petru Rotaru, a devenit prim-viceguvernator al BNM. Iar cetățeanul României, Mihnea Constantinescu, care a obținut cetățenia Republicii Moldova în decembrie 2024, a fost numit viceguvernator al BNM. Parlamentul a aprobat aceste numiri ieri.
Relații diplomatice între Moldova și Honduras
Republica Moldova a stabilit relații diplomatice cu Honduras. Decretul a fost semnat de președinta Maia Sandu.
Verificări la primăria Chișinău
Centrul Național Anticorupție a identificat probleme în activitatea primăriei Chișinău: abuzuri în procesul achizițiilor publice, gestionarea ineficientă a fondurilor bugetare și încălcări administrative. În articolul «Există corupție în primăria Chișinăului?», NM a relatat ce a constatat verificarea și ce recomandări au fost făcute autorităților municipale.
Recean și prețurile la imobiliare
Prim-ministrul Dorin Recean a explicat creșterea bruscă a prețurilor la imobile în Moldova prin majorarea veniturilor populației. Acesta a declarat în timpul unei sesiuni live pe Facebook că este necesar «să se pună în exploatare cât mai multe locuințe pentru a le face mai accesibile».
Arcul de Triumf din Chișinău
Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Chișinău — Arcul de Triumf — nu a fost restaurat de peste 20 de ani. Fundamentul monumentului se deteriorează, iar pietrele își pierd forma. Experții și locuitorii trag un semnal de alarmă, însă autoritățile ignoră pericolul.
Căile Ferate
Începând cu 15 februarie, biletele pentru trenurile interurbane din Moldova se vor scumpi, a anunțat întreprinderea de stat «Calea Ferată a Moldovei» (CFM).
Astfel, călătoria pe ruta Chișinău-Ungheni din Chișinău până la Strășeni va costa 18 lei sau cu 4 lei mai scump. Iar călătoria din Chișinău până la Ungheni se va scumpi de la 27 la 55 de lei.
Arestarea fratelui lui Dodon: detalii
Fratele liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, Alexandru Dodon, a fost eliberat sub control judiciar pentru 60 de zile. Cu o zi înainte, el fusese reținut pe aeroport. Organele de drept au explicat reținerea astfel: nu era cunoscut locul său de aflare, însă trebuia să i se aducă la cunoștință acuzațiile privind îmbogățirea ilicită în dosarul din 2022.
Telemedicina și avorturile
Rețeaua Astra Network, care se ocupă de sănătate și drepturi reproductive, a lansat o petiție prin care cere anularea interdicției privind avortul medicamentos prin telemedicină în Moldova. Acest mod de întrerupere a sarcinii a fost interzis pe 23 ianuarie printr-un ordin al ministrei Sănătății, Ala Nemerenco.
Bolea și «frica» de USAID
Unul dintre liderii partidului «Renaștere», deputatul independent Vasile Bolea, a refuzat să răspundă la o întrebare a NM privind planurile pentru sesiunea de primăvară a Parlamentului. «Ne este frică de voi», a spus el, argumentând cu faptul că NewsMaker «este finanțat de organizația criminală USAID din SUA».
Congresul vinului
În vara anului 2025, în Moldova va avea loc Congresul mondial al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). În perioada 16-20 iunie, țara va deveni «capitala mondială a vinului». Potrivit directorului general al OIV, John Barker, tema congresului va fi «Viitorul vinului: acceptarea sustenabilității, creșterea valorii, încurajarea inovațiilor».
Aeroportul Chișinău
Aeroportul Chișinău ar putea primi în gestiune spațiile comerciale pe care Guvernul a încercat să le închirieze, însă licitațiile au eșuat.
Directorul Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, a explicat că «astfel vor fi optimizate veniturile ceea ce va permite direcționarea fondurilor nu doar spre dezvoltarea Aeroportului Chișinău, ci și a aeroportului din Mărculești».
Ministerul Educației despre știrile false
Ministerul Educației a calificat drept falsă informația apărută pe internet potrivit căreia, începând cu 10 februarie, elevii vor trece la învățământul online din cauza gripei.
În rețelele sociale circulă și o altă informație falsă: precum că în Moldova se vând abonamente de transport public pentru șase luni la prețul de 39 de lei. Regia Transport Electric Chișinău a dezmințit acest zvon.
România și Șor
În 2024, poliția de frontieră a României a interzis intrarea în țară a patru politicieni proruși din Moldova, la indicația Serviciului Român de Informații (SRI) și a Ministerului de Interne, invocând riscuri la adresa securității naționale. Potrivit serviciilor speciale, aceștia «finanțează sau susțin activități teroriste».
Agenda zilei:
- 12:30 — Conferința de presă a blocului «Alternativa».